Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2016. február 13., szombat

„Falhoz vágták” a közmunkást – dőlt a panasz a kaposvári fórumon

„Falhoz vágták” a közmunkást – dőlt a panasz a kaposvári fórumon
Tiszteletet a munkásoknak, megfelelő szerszámokat, tisztességes fizetést, higiénikus illemhelyeket, védőital és védőfelszerelést, valamint emberséget kérnek többek közt a közmunkások. Tapasztalataikat egy fórumon osztották meg egymással és közéleti szereplőkkel Kaposváron.

A kaposvári közfoglalkoztatottak munkakörülményeivel, a közfoglalkoztatás szervezésével kapcsolatos tapasztalatokról hívott össze fórumot a Kaposvári Roma Polgárjogi Egyesület és a Somogy Megyei Közmunkások Érdekképviseleti szervezete. – Ez a fórum azért jött létre, hogy ne sérülhessenek a közfoglalkoztatottak munkavállalói és emberi jogai – mondta Frigur Domonkoselnök. – Szinte mindennapos diszkrimináció és nem megfelelő bánásmód, mi ezzel szemben lépünk fel. 
Megemlítette többek közt, hogy a reggeli órákban a telephelyen több esetben előfordult, hogy a közfoglalkoztatottakat bántalmazás érte, például a brigádvezető erőszakosan megszorította a kezét vagy a „falhoz vágta”. Az ezekhez kapcsolódó panaszleveleket a sértettek juttatták el az 

egyesülethez.

– Emberségesebb főnököt szeretnénk – szólalt fel a fórumon az egyik közmunkás férfi, Nyári József. – Attól hogy cigányok vagyunk, nekünk is van jogunk. A fórumon összegyűltek kis színes lapokra írták össze, hogy mit fájlalnak a legjobban a jelenlegi, kaposvári közfoglalkoztatásban. Többek közt a védőfelszerelést hiányolták, a tiszteletet és a tisztességes fizetést. A Kaposvári Roma Polgárjogi Egyesület ezért egy beadványt írt a Kaposvári Városgondnoksághoz, melyben megfogalmazták a felmerült problémákat és kéréseiket. 
– A munkavégzéshez szükséges eszközök nincsenek jó állapotban, a munkások nem kapnak megfelelő kesztyűket, a téli időszakban nincs pihenőhely, az illemhelyek higiéniája kritikán aluli – sorolja a problémákat Frigur Domonkos. – Sajnos a brigádvezetők aluliskolázottak, és ebből számtalan probléma adódik: szeretnénk, ha a kiválasztásnál hangsúlyt fektetnének arra, hogy egy vezetőnek legyen legalább középfokú végzettsége, megnéznék az önéletrajzát és feltételként szabnák meg az erkölcsi bizonyítványt is. 

Hozzáfűzte azt is, hogy télen, a védőitalnak számító teában gyakran nincs cukor és/vagy citrom, nyáron az ásványvíz helyett pedig csapvíz jár. A szabadságolásokról nem is beszélve. Az egyesület azt szeretné, ha a szervezet lehetőséget kapna arra, hogy hetente érdekképviseletet lásson el a telephelyen. Bíznak benne, hogy beadványukkal nyomást tudnak gyakorolni, és üzenetük eljut a kompetens személyekhez.

(Sonline, Somogyi Hírlap)

Nincsenek megjegyzések: