Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2015. január 27., kedd

Sonline-Közfoglalkoztatás: kisvárosnyi somogyi vesz részt a programban

Az idén indul az Ifjúsági Garancia munkaerő-piaci program megvalósítása: Somogyban három év alatt 1890 személyt vonhatnak be.

Somogyban jelenleg 5042-en vesznek részt a közfoglalkoztatásban, s már az idei kistérségi start-munkaprogramok tervezése zajlik a helyi önkormányzatoknál. Melyek legkorábban március elsején indulhatnak el, közölte a megyei kormányhivatal. Az országos közfoglalkoztatási programok tervezése is folyamatban van, s ugyancsak márciusban kezdődhetnek el.

Az idén indul az Ifjúsági Garancia munkaerő-piaci program megvalósítása: Somogyban három év alatt – 1,87 milliárd forint költségvetéssel – 1890 személyt vonhatnak be. Képzési és bérjellegű támogatások nyújtására biztosítanak lehetőséget.

2015. január 26., hétfő

Sonline-Közmunka, a csodafegyver: délelőtt kiássák, délután betemetik

2015. január 25. 14:48 , Legutóbb frissítve: 2015. január 25. 18:32 K. I.-N. L.
Közmunka, a csodafegyver: délelőtt kiássák, délután betemetik
Úgy éreztem csalok, sikkasztok, okiratot hamisítok, és elkövetem a hivatali visszaélés bűntettét. Azzal követem el mindezt, hogy igazolom: a falu közmunkásai dolgoznak, holott ez nem igaz, csak herdáljuk az ország pénzét - mondta a baranyai Gyöngyfa polgármestere, aki a napokban azért mondott le, mert értelmetlennek tartotta a közmunkások által végzett munkát.

Távozását így kommentálta: A közmunkások rendszeresen nem jönnek dolgozni, elhagyják a munkahelyüket, s ha itt vannak, akkor sincs haszna a tevékenységüknek. Náluk 36 közmunkás egy 300 méteres árkot tísztított, fél éven keresztül.
A kormány munkanélküliség-csökkentő „csodafegyveréről” régóta tudják az érintettek, semmit sem old meg, csak a nyomort konzerválja. A társadalom egyre szélesebb köréből érik már emiatt kritikák. A nagyobb településeken több eséllyel töltik meg tartalommal, az aprófalvakban azonban fura helyzetekhez, feszültséghez vezet, hogy gyakran sokkal több a közmunkáskéz, mint a feladat. Somogyi aprófalvak polgármestereinek, közmunkásainak véleményét, s javaslataikat kérdeztük.
– A közmunka program nem mindig megalapozott, és nagyon sok benne az átgondolatlanság. Óriási hiba, hogy e programokat mindig úgy határozzák meg, hogy nem ismerik az adott község, település sajátosságait – jóformán ugyanazokat mondja Kiss Pál komlósdi,Kolics Gábor heresznyei polgármester, Traxler Balázs, korábbi somogyaracsi faluvezető. Szinte valamennyi megkérdezett azt is hozzá teszi:  ezekért az áldatlan állapotokért az állam a legnagyobb felelős.  


A közmunka elvégzése egy idő után minden kis faluban gondot jelent. Nincs annyi munka, ami folyamatos feladatot adna a nagy létszámú közmunkásnak. Az is tény, hogy nem minden szociális közmunkás végzi el a munkáját úgy, hogy ne legyen napi szinten súrlódás, vita, veszekedés. Ezeket a problémás ügyeket is a polgármestereknek kell megoldani.

– Mi vagyunk a villámhárítók – mondja Pirosné Tamás Krisztinaladi polgármester is, aki a legnagyobb gondnak azt tartja, hogy a települések önállóan próbálnak boldogulni e keretek között. – Jó programokkal piacképes terméket állíthatnának elő a települések, összefogással pedig sikerrel jelenletnénk meg a piacon. Persze ehhez az is kell , hogy megszűnjön a program rugalmatlansága.

A településvezetők a hivataloktól is több segítőkészséget várnának.Kolics Gábor, Heresznye első embere elmondta: ők azért vannak olyan bajban, mert közmunkásokkal kezdték el rendbe tenni a volt határőrség épületeit. Itt sokáig varroda működött, s most azért újítják fel az épületeket, mert szeretnék újraindítani a gyártást,  50 embernek biztosítva munkát. A polgármester elmondása szerint ebben épp a munkaügyi központ jelenti a legnagyobb akadályt, jelenleg bíróságon van az ügyük. 

Bolhó, Komlósd, Somogyaracs Péterhida vezetői is azon a véleményen vannak, hogy az árkok, erdők, parkok tisztítását, a vízelvezetők, hidak, átjárók, földutak karbantartását nem lehet egy egész éven át művelni, náluk is elfogynak a kötelezően elvégzendő feladatok, és ez egy feszültséget okoz falvaikban is. - Egy 40 lakosú faluban egy-két munkás is el tudná végezni a napi teendőket, de mi van akkor ha, ott mindenki munkanélküli, szociális rászorult? - kérdezik. – Délelőtt a fele lakossággal kiásassunk egy gödröt, a másik felével meg betemettessük délután?  – Megtehetnénk, de semmi értelme, és ebben van igaza a gyöngyfai polgármesternek! Minden felelősség a minénk, ugyanakkor a rendszer kialakításába nem szólhattunk bele. 

Arra kérdésre, hogy ők mit tennének másként közmunka-ügyben, hogyan teremtenének ésszerűbb és tartalmasabb feladatot, amely a családoknak is jobb helyzetet teremtene, a következőket mondták többen: a kormányzatnak inkább olyan  programban kellene gondolkodnia, amellyel földhöz juthatnának a szociálisan rászorult családok. Vetőmaggal, gépekkel, szakmai segítséggel eljuttatni őket arra a szintre, hogy megtanulják eltartani magukat, működőképes kis háztáji gazdaságok jöhessenek létre. Az vezetné vissza ugyanis az embereket a munka világába, nem pedig ez a fajta közmunka.

2015. január 25., vasárnap

Hír24- Nem lehet egész évben árkot tisztítani

A kistelepülések vezetői élesen bírálják a közmunkaprogramot – sokkal hasznosabban kellene tölteni a dolgozók idejét és költeni a pénzt.


„Úgy éreztem, csalok, sikkasztok, okiratot hamisítok és elkövetem a hivatali visszaélés bűntettét” – ezzel indokolta lemondását a baranyai Gyöngyfa polgármestere a napokban. Mindezt azzal követi el, hogy igazolja, hogy a falu közmunkásai dolgoznak, holott ez nem igaz, értelmetlen az általuk végzett munka.
A Sonline.hu több somogyi falu polgármesterét és közmunkását is megkérdezte minderről. Komlósdon, Heresznyén és Somogyaracson is ugyanazt hallották: a közmunkaprogram átgondolatlan, úgy határozzák meg, hogy nem ismerik az adott település sajátosságait. A kis falvakban nincs annyi munka, ami folyamatos feladatot adna a nagy számú közmunkásnak.
Lad polgármestere szerint jó programokkal piacképes terméket állíthatnának elő a települések, összefogással sikerrel jelenhetnének meg a piacon, ehhez az is kellene, hogy megszűnjön a program rugalmatlansága. Bolhón, Komlósdon, Somogyaracson és Péterhidán is úgy látják a faluvezetők, hogy nem lehet egész évben végezni az árkok, erdők, parkok tisztítását, a vízelvezetők, hidak, átjárók, földutak karbantartását. Egy kis faluban egy-két munkás hasznosan tudja végezni a napi teendőket, de van, ahol mindenki munkanélküli.
A kormányzatnak inkább olyan programban kellene gondolkodnia, melyben földhöz juttatnák a rászorulókat, működőképes háztáji gazdaságok jönnének létre, ez vezetné vissza valóban az embereket a munka világába – vélték többen is egybehangzóan.

2015. január 24., szombat

Vécsi István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

A szegénység szégyen, az emberek nem szívesen beszélnek erről, mondta Vécsi István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Ha jól megy az országnak, akkor jobban megy az önkormányzatoknak is, most nem ez van, tette hozzá Ricse polgármestere. Megbénítja az önkormányzatokat, hogy saját bevételből kell fizetniük a központi feladatokat. Nem tudják, miből fizessék a szociális támogatásokat, a segélyeket. Ráadásul jellemzően azok a települések vannak a legrosszabb helyzetben, ahol a legszegényebbek az emberek. A 3200 település közül 2900-nak nincs szabadon felhasználható forrása, így a többségnek a vegetálás éve jön. Az érdek-képviseleti szervezetek szerint a helyhatóságok tíz százalékánál beszélhetünk egyáltalán önkormányzatiságról. Vécsi szerint nincs az önkormányzatoknak pénzük, emiatt a legfontosabb problémát, a szegénységet nem tudják megoldani. Csak a mi településünkön 300 fő van, aki feltétlenül rászorul valamiféle segítségre, tette hozzá a polgármester. 

Van, hogy hóért imádkozunk, hogy munkát tudjunk adni az embereknek.

2015. január 22., csütörtök

11 nap alatt 14-en fagytak meg hazánkban

Budapest, 2015. január 21. (MSZF)
      90-re emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma, mivel a január 9-19. között eltelt időszakban 14-en fagytak meg Magyarországon – jelentette a Magyar Szociális Fórum szerdán reggel.
     A legújabb áldozatok többsége saját fűtetlen otthonában hűlt ki, illetve kórháza kerülése után halt meg, mert már nem tudtak segíteni rajta. Két nő van köztük. A 13 áldozat közül a legfiatalabb 39 éves volt, a legidősebb pedig 88. Átlagos életkoruk 65,5 év.
     Magyarországon 2014. október eleje és 2015. január 19. között összesen 90 rendkívüli kihűléses haláleset következett be. A megfagyott emberek közül 35-en a szabad ég alatt haltak meg, 33-an saját fűtetlen otthonukban, 22-en pedig kórházba szállításuk közben, vagy oda érkezésük után. A legfiatalabb áldozat 36, a legidősebb pedig 92 éves volt. A 90 elhunyt közül 15-en nők.
     A Magyar Szociális Fórum arra kéri a lakosságot, hogy segítsen a bajba jutott embereknek, és hívja a 112 vagy a 3384186 segélyhívó számot. Az odafigyelés és a segítség életeket menthet – ajánlja a lakosság figyelmébe az emberjogi társadalmi mozgalom.+++

Kiadta: MSZF SZK

2015. január 20., kedd

Lemondott a polgármester, mert nem akart hazudni és okiratot hamisítani a közmunkával

Németh István, a baranyai Gyöngyfa polgármestere lemondott tisztségéről, miután kikérte a helyi Rendőrkapitány véleményét is, miszerint, ha ő leigazolja a valódi munkát nem végző közmunkások tevékenységét, akkor bizony okirathamisítást követ el.
Márpedig - nyilatkozta Németh István a sajtónak - normális munkát nem tud adni a település, van egy háromszáz méteres árok, azt szokták gazolni 36-an, már vagy fél éve.

A 64 éves polgármester a NOL.hu munkatársainak, január 2-i lemondását így magyarázta: 
Úgy éreztem, csalok, sikkasztok, okiratot hamisítok, és elkövetem a hivatali visszaélés bűntettét. Azzal követem el mindezt, hogy igazolom, a falu közmunkásai dolgoznak, holott ez nem igaz, csak herdáljuk az ország pénzét.
A közmunkások rendszeresen nem jönnek dolgozni, elhagyják a munkahelyüket, s ha itt vannak, akkor sincs haszna a tevékenységüknek. Igaz, nincs is mit csináljanak, hisz más munkát nem tudunk nekik adni, mint az árok takarítást. Van itt egy 300 méter hosszú árok, azt pucolják 36-an fél éve, de nincs látszata.
A 140 lelkes Gyöngyfán, az aktív korúak 70-80 százaléka állástalan, ezért azt tervezte, hogy három családot rávesz, legyenek agrárvállalkozók, termeljenek a házuk körüli kertben. Kertészkedjenek, tartsanak állatokat. Az önkormányzat adót vetett volna ki a külterületi földekre, s az ebből befolyt 15 millió forintból támogatták volna a kezdő vállalkozókat, a közmunkások pedig besegítettek volna nekik.

A tervet kezdetben sokan támogatták, ezért meg is választották polgármesternek az őszi voksoláson, a választások után viszont hamar kiderült, hogy valójában senki nem akar vállalkozni, tehát gazdálkodni, termelni, dolgozni. Németh pedig nem érti, hiszen maga is 30 évig gazdálkodó volt és most nyugdíjasként is, még öt tehénnel képes sajtot gyártani, tehát igazán jó példa volna. Mindezeken felül pedig, mivel esze is van, úgy döntött, hogy nem fog asszisztálni egy össznépi idióta színjátékhoz, amivel ráadásul még törvényt is sérthetne (már ha számonkérné rajta valaki):
Ezek az emberek elégedettek a közmunkával, s azzal, hogy így jár az egészségügyi ellátás és gyarapodik a nyugdíjalapjuk. Kevésnek tartják ugyan a havi 50 ezret, ezért dolgozni sem akarnak érte, na meg látják, hogy egy ekkora faluban nincs is nagyon munka a közterületen. Nekem kellene állandóan felügyelni őket, hogy rendesen végzik-e a dolgukat, de én nem ezért lettem polgármester. Lemondásom előtt megkérdeztem a körzetközpont, Szentlőrinc rendőrkapitányát arról, hogy amikor én igazolom, hogy a nem dolgozó közmunkások dolgoznak, elkövetek-e bűncselekményt.

Ő azt felelte, igen, és hogyha ezt hivatalosan bevallom, meg kell gyanúsítson. Jó, feleltem, akkor nem vallom be. Sokan azt mondták, ne törődjek az egésszel, hisz ezen az alapon valamennyi polgármester bűnös. Lehet, de én nem csinálom tovább. Tudni kell még, hogy Gyöngyfán az előző faluvezetés nem indított a közmunkásoknak kertészetet, ami a rájuk fordított pénz tizedét sem hozza vissza. Arra jók, hogy tisztességtelen konkurenciát teremtsenek a kistermelőknek. Nem is értem, hogy az unió miért engedi ezt meg?
Százmilliárdok mennek el a semmire. Ezt a pénzt értelmes, munkahelyteremtő programokra kellene költeni. De olyan nincs a kormánynak. A közmunka egy választási húzás, nem visz sehová. Az állástalanok hálásak a kevés, de biztos bért jelentő közmunkáért, és ezért támogatják a kormányt. A jövő senkit se érdekel.

(Forrás: http://www.hirarena.com/)

2015. január 19., hétfő

Európai békét akarnak a civilek Budapest közvetítésével – Tanácskozás orosz részvétellel

Budapest, 2015. január 18. vasárnap (MSZF)

     Emeljék európai szintre a magyar kormány keleti nyitás politikáját, a magyar diplomácia vállalkozzon közvetítői szerepre az ukrán válság miatt fenyegető katonai konfliktus elkerüléséért, és a magyar kormány tegyen ajánlatot a Budapestre látogató Angela Merkel német kancellárnak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arra, hogy készítsenek elő, és Budapesten rendezzenek meg egy összeurópai biztonsági- és együttműködési konferenciát – áll a Magyar Békekör 11 pontos állásfoglalásában, melyet 16 civil szervezet vasárnap fogadott el.  
     A Magyar Békekör 2014. december 5-én levélben kérte a kormánytól, hogy segítse elő egy Európai Civil Békekonferencia megrendezését Budapesten azzal a céllal, hogy elősegítse az államközi európai biztonsági és együttműködési konferencia létrejöttét. Választ eddig nem kaptak a kezdeményezésükre, a kormány pedig nem képviseltette magát a vasárnapi béketanácskozáson.
     Viszont részt vett rajta az Orosz Föderáció budapesti nagykövetségének konzulja.
     A konferencián javasolták, hogy a magyar kormány keleti nyitás politikáját emeljék európai szintre, vizsgálják felül a NATO és az EU Kelet-ellenességét, és alakítsanak ki egyenjogú együttműködési rendszert Oroszországgal. Álláspontjuk szerint földrészünk békéjét és biztonságát az európai országoknak kell megvédeniük és megerősíteniük, nem pedig olyan Európán kívüli hatalmaknak, amelyek saját nemzeti érdekeiknek próbálnak érvényt szerezni a NATO érdekszférájának kiterjesztésével Oroszország határáig. „Európai békét akarunk Merkellel és Putyinnal, nem az Egyesült Államok ellen, hanem vele együtt” – írják.
     Felhívták a figyelmet arra, hogy az ukrán válság békés rendezésének meghiúsulása esetén Magyarország biztonsága minden tekintetben veszélybe kerülhet. Közvetlen vészhelyzet fenyegeti az energia utánpótlás terén, ha Oroszország beszünteti az Ukrajnán át zajló gázszállítást.„Hazánk egyértelműen a békés rendezésben érdekelt, nem pedig az oroszellenes szankciókban” – áll a nyilatkozatban.
     Magyar és európai gazdasági és biztonsági érdeknek nevezik a kapcsolatépítést a január 1-én megalakult Eurázsiai Gazdasági Unióval.
     Az ukrán konfliktus békés rendezésének kulcskérdését az Ukrajnát alkotó népek és nemzetiségek egyenjogúságának szavatolásában jelölték meg. Végre kell hajtani, amiben maguk az ukrán szembenálló felek állapodtak meg 2014. február 21-én: föderatív államot kell létrehozni, széles autonóm jogokat kell biztosítani az Ukrajnát alkotó népeknek, nemzetiségeknek, nemzeti kisebbségeknek, egészen a kiválásig, azaz az önrendelkezési jog elismeréséig bezárólag – áll a dokumentumban. A Békekör elutasítja Jacenyuk ukrán kormányfő kardcsörtető politikáját, és művelt, gondolkodó politikushoz méltatlannak nevezi kijelentését arról, hogy 1941-ben nem a hitleri Németország támadott a Szovjetunióra, hanem a Szovjetunió Németországra. Szerintük Jacenyuk magatartása egyszerre világít rá a kijevi politika mibenlétére, és arra, hogy az USA és a NATO olyan elveket hirdető erőkkel lépett szövetségre Ukrajnában, amelyek ellen az antifasiszta koalíció együtt harcolt a II. világháborúban Oroszországgal együtt. Emlékeztettek arra, hogy Jacenyuk tavaly áprilisban írótollat kapott Ferenc pápától, hogy azzal írja alá a béke megállapodást Moszkvával, majd feltették a kérdést: „Hol a toll?”
     A 16 szervezet tiltakozott az ellen, hogy Kijev háromezer 20-60 év közötti kárpátaljai magyart akar a keleti frontra irányítani, és „ágyútöltelékként” használni az orosz lakosság ellen. Visszautasították azt a kijevi tervet, hogy megvonják a kárpátaljai magyaroktól a kettős állampolgárságot.
     A Magyar Békekör filozófiája szerint a békésebb, igazságosabb, emberibb jövő az együttélés olyan új formáival tárható fel, amelyek a különböző gazdasági, etikai és társadalmi értékek szintézisén alapulnak, ötvözik a gazdasági hatékonyság és a társadalmi igazságosság alapértékeit.+++


Kiadta: MSZF SZK

2015. január 18., vasárnap

Civilek konferenciája az európai békéért Merkellel és Putyinnal

Budapest, 2015. január 17. szombat (MSZF)

      Magyarország az európai békéért Merkellel és Putyinnal címmel civil béketanácskozást tartanak vasárnap délelőtt 10 órakor Budapesten, a Magyarok Házában – tudatta a Magyar Békekört szervező Szociális Fórum.
      A tanácskozást Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása elé időzítették, azzal a céllal, hogy Magyarország vállalkozzon békéltető, közvetítői szerepre Kelet és Nyugat között az európai katonai konfliktus elkerülése végett.
      Állásfoglalás-tervezetükben azt javasolják a magyar kormánynak, tegyen ajánlatot Angela Merkel német kancellárnak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arra, hogy készítsenek elő, és Budapesten rendezzenek meg egy összeurópai biztonsági- és együttműködési konferenciát. (A magyar miniszterelnök az Európai Néppárt albufeirai /Portugália/ tanácskozásán, június 16-án kezdeményezte egy pán-európai konferencia összehívását Oroszország részvételével azért, hogy együttélési megállapodást kössenek Oroszországgal a következő 20-25 évre.)
     A béke-konferenciára meghívták a kormány képviselőjét is.
     A civilek figyelmeztetni akarják a kormányt és a közvéleményt az energiaellátási vészhelyzetre, mely abból adódhat, hogy Oroszország – Ukrajna és a NATO oroszellenessége miatt – megszüntetné az Ukrajnán át vezető gázszállítást, és Törökország felé irányítaná át. Reagálni fognak az ukrán katonai mozgósításra is, melynek keretében január 20-tól háromezer 20 és 60 év közötti kárpátaljai magyart is a kelet-ukrajnai frontra irányítanának, továbbá arra a kijevi tervre, hogy megfosszák kettős állampolgárságuktól a kárpátaljai magyarokat.+++

 Kiadta: MSZF SZK

2015. január 6., kedd

ATV Egyenes Beszéd 2015.01.05.

Ajánljuk az alábbi videót, amely az atv.hu-n érhető el.

Ebben a videóban az Egyenes Beszéd műsorvezetője: Kálmán Olga beszélget a Közmunkás Szakszervezet egyik vezetőjével a közmunkások helyzetéréről és az idei közfoglalkoztatotti bér emeléséről.

A videó megtekintéséhez kattintsanak az alábbi linkre.
http://www.atv.hu/videok/video-20150105-kordas-laszlo-eb

2015. január 4., vasárnap

December végéig 45-en szenvedtek fagyhalált

Budapest, 2015. január 1. csütörtök
     December végéig huszonötről negyvenötre emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma Magyarországon – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum az újév első napján közzétett összesítésében.
     December közepéig huszonöten fagytak meg a szabad ég alatt és saját fűtetlen otthonukban, az év utolsó két hetében pedig tizenegyen. További kilenc személy kórházba szállítása közben, illetve kórházba érkezése után hunyt el, mert már nem tudtak rajta segíteni.
     A korábbi évektől eltérően, az áldozatok túlnyomó többsége nem saját fűtetlen otthonában fagyott meg, hanem a szabad ég alatt. Huszonnégy hajléktalan hűlt ki közterületen, saját otthonában pedig 12 személy. Az eddigi legfiatalabb áldozat 36, a legidősebb pedig 90 éves volt. Az elhunytak közül hatan nők.
     A Magyar Szociális Fórum az életvesztés méreteit értékelve megállapította, hogy a fagyhalál – az előző évekhez hasonlóan – ezen a télen is tömeges.+++

Kiadta: MSZF SZK

2015. január 3., szombat

Közfoglalkoztatotti munkabérek 2015-ben

Tájékoztató az idei 2015. évi közfoglalkoztatotti munkabérek összegéről a Magyar Közlöny 189. száma nyomán, a bérek bruttó bérek (-a szerk)!


A Kormány 376/2014. (XII. 31.) Korm. rendelete a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról szóló 170/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet, továbbá a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendeletet módosításáról 

A Kormány a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CVI. törvény 53. §-ában,
a 6. § tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (1) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

1. § A közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról szóló 170/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
1. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatott részére megállapított közfoglalkoztatási bér a teljes munkaidő teljesítése esetén(szakképzettség nélküli -a szek.-)
a) havibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 79 155 forint, 
b) hetibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 18 200 forint, 
c) napibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 3639 forint. 

(2) Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén kötelező legkisebb összege 2015. január 1-jétől 79 155 forint/hó. A teljesítménykövetelmények száz százalék feletti teljesítése esetén a közfoglalkoztatási bér növelhető. A teljesítménykövetelmények száz százalék alatti teljesítése esetén a közfoglalkoztatási bér csökkenthető. A közfoglalkoztatót a teljesítménybér alkalmazása esetén sem illeti meg többlettámogatás. 

(3) Részmunkaidő esetén az (1) és (2) bekezdésben meghatározott bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe venni azzal, hogy az egy hónapra folyósított havi nettó bértétel nem lehet kevesebb 22 800 forintnál.”

2. § A Rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
2. § (1) Legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén a közfoglalkoztatottat megillető garantált közfoglalkoztatási bér a teljes munkaidő teljesítése esetén (érettségivel és szakmával -a szerk): 
a) havibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 101 480 forint, 
b) hetibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 23 330 forint, 
c) napibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 4666 forint. 

(2) A garantált közfoglalkoztatási bér esetében az 1. § (2) és (3) bekezdésében foglaltakat megfelelően alkalmazni kell azzal az eltéréssel, hogy teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a közfoglalkoztatási bér kötelező, legkisebb összege 2015. január 1-jétől 101 480 forint/hó.” 

3. § A Rendelet 2/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
2/A. § (1) A közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási bér a teljes munkaidő teljesítése esetén (szakképzettség nélküli -a szek.-):
a) havibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 87 090 forint,
b) hetibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 20 020 forint,
c) napibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 4004 forint.

(2) A közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási garantált bér legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése és a teljes munkaidő teljesítése esetén (érettségivel és szakmával -a szerk):
a) havibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 111 660 forint, 
b) hetibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 25 670 forint,
c) napibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 5134 forint. 

(3) A közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási bér, illetve közfoglalkoztatási garantált bér esetében az 1. § (2) és (3) bekezdésében foglaltakat megfelelően alkalmazni kell, azzal az eltéréssel, hogy teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén 
a) a közfoglalkoztatási bér kötelező, legkisebb összege 2015. január 1-jétől 87 090 forint/hó, 
b) a közfoglalkoztatási garantált bér kötelező, legkisebb összege 2015. január 1-jétől 111 660 forint/hó.” 

4. § A Rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) E rendeletnek a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról szóló 170/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet módosításáról szóló 376/2014. (XII. 31.) Korm. rendelettel megalapított rendelkezéseit első alkalommal a 2015. január hónapra járó közfoglalkoztatási bér és közfoglalkoztatási garantált bér megállapításánál kell alkalmazni a rendelet hatálybalépésekor fennálló közfoglalkoztatási jogviszonyokban is.” 

5. § Hatályát veszti a Rendelet 3. § (3a) és (4) bekezdése. 

6. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 17/B. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek: 
„(2) A rendszeres szociális segély Szt. 37. § (4) bekezdése szerinti legmagasabb összege 2015. január 1-jétől 
– a (3) bekezdés szerinti eltéréssel – 46 662 Ft. 

(3) Abban az esetben, ha a rendszeres szociális segélyre jogosult családja tagjának foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultságot állapítottak meg, a rendszeres szociális segély Szt. 37. § (4) bekezdése szerinti legmagasabb összege 23 862 Ft.” 

7. § Ez a rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba. 

Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök

2015. január 2., péntek

Béremelést követelnek a közmunkások

Sajnos még nem ismert Blogunk közössége számára, az hogy marad-e 2015-ben is a 22 800 Ft-os Foglalkoztatást-Helyettesítő támogatás összege, bár az elmúlt időszak médiahíreit figyelemmel kísérve úgy tűnik marad az FHT összege, amely 2015-ben is 22 800 Ft lesz.
A segélyezéssel kapcsolatban március 1-től megszűnik a Rendszeres Szociális Segély, így ez helyébe is a Foglalkoztatást-Helyettesítő Támogatás lép. A Foglalkoztatást-Helyettesítő támogatás-t kapok többségét a kormány közmunkaprogramokba kívánja bevonni, így az idei várható programok során a kormány célja nem kisebb 2015-ben, mint az, hogy megvalósítsa a teljes közfoglalkoztatottságot. Ehhez elsősorban uniós források fognak szolgálni, de nagyobb szerepet szánnak az önkormányzatoknak is, illetve a közmunkaprogram egyéb résztvevőinek. Várhatóan sor kerül majd 2015-ben a közmunkabér emelésére is, legalább a 2015-re várható inflációval megegyező mértékben.
Amint választ kapunk az esetlegesen megemelt idei 2015-ös közfoglalkoztatotti bér összegét illetően, úgy frissítjük, majd ezen az oldalon is az erre vonatkozó információkat, addig mindenki türelmét megköszönjük. 

A közmunkásbér emelésével kapcsolatban ezúton is közre adjuk a Közmunkás Szakszervezet követelését az alábbi, a napi.hu oldal által írt cikket:


Béremelést követelnek a közmunkások

Azonnali, legalább tízezer forintos béremelést követel a Közmunkás Szakszervezet, amelynek célja az is, hogy a közmunkások a későbbiekben a minimálbért kaphassák kézhez.

A béremelési kérésről Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke és Nyakó István MSZP-s politikus, a szakszervezet társelnöke beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon. A szakszervezet tagjai februártól előbb a járási, majd a megyeszékhelyekre vonulnak, és követeléseiket a hivatalok előtt ismertetik, megmozdulásaik eredménytelensége esetén pedig készek a fővárosban is demonstrálni a közmunkások érdekében.
Nyakó István elfogadhatatlannak nevezte, hogy a közmunkások ötvenezer forintos bére az általános béremeléssel mindössze 3,4 százalékkal emelkedjen, ezért egyetértenek a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának legalább tízezer forintos béremelést megfogalmazó követelésével.

Vécsi István azt mondta, azt szeretnék, ha a kormány 2015-ben érdemben változtatna a közmunkások helyzetén, ha már ezzel akarja megoldani a foglalkoztatási problémákat. A közmunkások jellemzően mélyszegénységben élnek, a jelenlegi feltételek fenntartása pedig "a nyomort konzerválja" - tette hozzá.

A Közmunkás Szakszervezet elnöke szólt arról is, követelik, hogy a közmunkásokra is vonatkozzon a munka törvénykönyve. Nyakó István erről azt mondta, ha a kormánynak a közmunkások a foglalkoztatást javító statisztikai adatnak jók, akkor megérdemelnék, hogy a minimálbért is megkapják. Az ellenzéki politikus szerint ez azért is igazságos lenne, mert a közmunkások sokszor olyan munkát végeznek, amelyért a mellettük dolgozók megkapják legalább a minimálbért.

(forrás: napi.hu)

2015. január 1., csütörtök

A közmunkásokra is vonatkozzon a munka törvénykönyve!

A Közmunkás szakszervezet javaslata, amely ismét előkerült így az év elején.
A kormányt ez nem érdekli, hiszen ahogy blogunk a Közmunka is Munka Blog és közössége  is évek óta küzd a közmunkások jogaiért!

Ajánljuk mindenkinek ezt az alábbi figyelemfelhívó kis videót!

B.U.É.K.


Boldog Új Esztendőt mindenkinek!

A közmunka is munka blog szerkesztői nevében minden kedves közmunkásnak és leendő közfoglalkoztatottnak és mindenkinek sikerekben és eredményekben gazdagabb és jobb 2015 évet kívánunk!

Köszönjük, hogy 2014-ben is figyelemmel kísérték jelen oldalt!
A szekesztők

KMB