Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2015. február 6., péntek

A közmunkásoknak is biztosítani kell a védőitalt!

Jön a tél, ilyenkor is kötelező a védőital?
Amikor az átlagosnál magasabb vagy alacsonyabb környezetünk hőmérséklete, újra és újra fókuszba kerül a foglalkoztatóknál a hűtő, illetve melegítő védőitalok juttatása. Kérdés, hogy mikor, milyen mennyiségben, milyen formában kell a munkavállalók részére kötelezően biztosítani a védőitalokat. A különböző italok közül mi minősülhet védőitalnak? Az adókötelezettséget érintően felmerül, hogy ásványvíz vagy esetleg egyéb frissítő ital is adható-e adómentes természetbeni juttatásként vagy ettől eltérően adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a kifizetőt?

Az emberi szervezet mintegy 50-60 százalékban vízből áll. A víz, mint alkotóelem jelentős szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Az életkor növekedésével és a testsúly gyarapodásával egyre nagyobb mennyiségű vízre van szükségünk. A vízszükséglet az átlagoshoz képest megnövekszik bizonyos esetekben, pl. a külső hőmérséklet emelkedésével vagy megnövekedett fizikai igénybevétellel.

Nem csak fizikai munka végzése során elengedhetetlen a vízveszteség megfelelő pótlása, ugyanez a helyzet, ha túl magas a külső hőmérséklet. Ha kánikulával örvendeztet meg minket az időjárás, akkor bármilyen munkakört is tölt be a munkavállaló, a napi munkavégzés megnövekedett igénybevétellel és folyadékszükséglettel jár az emberi szervezetre nézve.

Magánszemélyként is oda kellene figyelnünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, de ezzel kapcsolatban a jogszabályaink kötelezettségeket írnak elő a munkáltatók részére is.

Mit mond a törvény?

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban Mt.) 51. § (1) bekezdése a munkáltató kötelezettségeként határozza meg többek között a munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítását. Munkavégzési feltételek alatt értjük a megfelelő munkaeszközöket, s mindazokat a körülményeket, amelyek elengedhetetlen feltételei a munkavégzésnek, de ide tartozik a munkatevékenységhez szükséges tájékoztatás, valamint ismeretek és továbbképzések biztosítása is. Továbbá a munkáltató köteles biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit (Mt. 51.§ (4)).

Az egészséges és biztonságos munkavégzési feltételek megvalósítása érdekében a munkáltató egyik kötelezettsége a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban Mvt.) és annak végrehajtásáról kiadott 5/1993. (XII.26) MüM rendelet betartása. Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek teljesítése helyett a munkáltató pénzbeli vagy egyéb megváltást a munkavállalónak nem adhat. (Mvt. 18.§ (2)) A munkavédelemről szóló törvény alapján minden munkavállaló részére biztosítani kell megfelelő mennyiségű, az egészségügyi előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet (Mvt. 24.§ (1) a)). 

Az Mvt. 33.§ (1) bekezdés alapján a munkahelyiségben a munkavállalók létszámát, a tevékenység jellegét és a veszélyforrásokat figyelembe véve elegendő mennyiségű és minőségi, egészséget nem károsító levegőt és klímát kell biztosítani.

Ha az előírt minőségű levegő vagy klíma biztosítása műszakilag megoldhatatlan, a munkavállalók egészségének megóvása érdekében szervezési intézkedéseket kell tenni, egyéni védőeszközt alkalmazni, illetőleg védőitalt juttatni (Mvt. 33.§ (2)). 

A szabadtéri munkahelyen - a munkavégzés jellegének és a munkakörülmények megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, melegedési lehetőséggel, védőitallal - gondoskodni kell a munkavállalók időjárás elleni védelméről. (Mvt. 34.§)

A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II.8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 7.§ (10) bekezdésében a jogalkotó úgy rendelkezik, hogy ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 Celsius-fok (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 Celsius-fok hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.

Hidegnek minősülő munkahelyek

A rendelet 7.§ (11) bekezdés alapján a hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 oC hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez a (10) bekezdésben előírtak figyelembe vételével cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani. 

A 7.§ (8) bekezdés szerint a munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 oC-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 oC-ot nem éri el. A 7.§ (12) bekezdés alapján a védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet. A fentiekben leírtak alapján a jogalkotó a munkáltató kötelezettségei közé rendeli a munkahelyi klímától függően a munkavállalók részére történő védőital biztosítását. 

Milyen ital legyen a védőital? 

Az emberi szervezet számára a legjobb szomjoltó a víz. Az elfogyasztott víz átjárja az emberi testet, ezért fontos, hogy milyen tisztaságú, minőségű és összetételű vizet fogyasztunk. A legtöbb városi víz iható minőségű, de a palackozott víz biztonságos és a szabványoknak megfelelő. Jó választás lehet vízszűrő beszerzése is. A munkáltatók közül azonban sokan biztosítanak ásványvizet vagy egyéb frissítő italokat a munkavállalóik számára.

A védőitalról szóló előírásnak megfelelő italok, ivóvíz, palackozott víz, ballonos víz, ásványvizek, alkoholmentes frissítőitalok vagy tea térítésmentes fogyasztása adómentes juttatás, mely után sem a munkavállalót, sem a munkáltatót nem terheli adó- és/vagy járulékfizetési kötelezettség.

Az adómentességről a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban Szja tv.) 4.§ (2a) bekezdés a) pontja rendelkezik, miszerint nem keletkezik bevétel valamely személy által a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek az Mvt. előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása során, abban az esetben sem, ha a dolog, a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas. Az Szja törvény további rendelkezését az 1. számú melléklet 8.8 alpontjában találhatjuk, mely alapján a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz.

A kávé és a cukros üdítő nem adómentes

Amennyiben a foglalkoztató által juttatott ital nem felel meg a védőital jogszabály által meghatározott követelményeinek, azaz például kávé, energiaital vagy túlzottan édesített üdítőital fogyasztását biztosítja a tevékenységében részt vevőknek (akik lehetnek munkavállalók, megbízásos jogviszonyban állók, díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állók) vagy üzleti partnereinek, vendégeinek, ebben az esetben az ital az Szja tv. 70.§ alapján egyes meghatározott juttatás lesz, s a kifizetőt a juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy a fent leírtak alapján tehát a magánszemélyek számára ingyenesen biztosított italfogyasztás esetén az adózási szabályok megfelelő betartása végett külön kell választani a vizeket, teát, az erősen cukrozott üdítőitalokat, kávét és egyéb frissítő italokat, mivel a védőitalnak nem minősülő egyes italok után a foglalkoztatót személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli, függetlenül attól, hogy munkavállalói vagy üzleti partnerei részére történik a juttatás.

Kovács Krisztina
UCMS Group Hungary 
www.ucmsgroup.hu

Nincsenek megjegyzések: