Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. augusztus 30., péntek

Új politikai erőt akar a Magyar Szociális Fórum

   Erősödik az igény egy olyan új politikai erő iránt, amely kész vállalni, hogy megállítja az elszegényedést, és hozzáfog a több mint két évtizede mélyülő szakadék betemetéséhez gazdagok és szegények között.  Közömbösnek tartják, pártként lépne-e színre, vagy választási koalícióként, inkább azt tartják lényegesnek, hogy megjelenjen végre egy épkézláb szociális orientációjú erő, és lehessen rá szavazni a következő választásokon. Sokaknak, nagyon sokaknak elegük van már abból, hogy rendre csalatkozniuk kellett azokban, akiket megtiszteltek bizalmukkal. A kiábrándulás jelei nem csak a jelenlegi hatalommal szemben mutatkoznak, hanem elődeikkel szemben is, hiszen politikájukkal, és magatartásukkal nagyban hozzájárultak a jobboldal kétharmados parlamenti többségének létrejöttéhez, hibáikból pedig képtelenek voltak levonni a szükséges politikai tanulságot és személyi konzekvenciát. Igény van egy új erőre, mely markánsan megkülönböztethető minden más ismert párttól, mert célja sok millió honfitársunk legalapvetőbb létszükségleteinek kielégítése.
    A Magyar Szociális Fórum felismerte ezt az igényt, és úgy döntött, hogy részt vesz egy olyan új választási közösségben, amely a dolgozó, alkotó, egész életét ledolgozott nyugdíjas társadalmi többség érdekeit akarja bejuttatni a parlamentbe, és – kellő választói támogatottság esetén – 2014-től akár hatalmi tényezőként is érvényre juttassa a bérből, fizetésből és nyugdíjból élő többség érdekeit.
    Magyarországon ma több mint 40 százalékra becsülik azoknak a szavazásra jogosultaknak az arányát, akik a parlamentben helyet foglaló egyik pártra sem szavaznának a következő választáson.  Nincs kizárva, hogy ennél is nagyobb a fennálló állapotokkal elégedetlenek aránya. Bátran vállalnunk kell a megmérettetést egy olyan választási-összefogás, vagy párt keretében, amelynek fő célja az elosztási viszonyok módosítása a munkából élők javára.  
    Ennek megvalósításáért tartjuk augusztus 31-én, szombaton 10.00 órakor politikai tanácskozásunkat a Magyarok Házában, Budapest, V. ker. Semmelweis u. 3. (Astoria) I. emeleti Bartók teremben, melyre mindazokat várjuk, akik céljainkkal egyetértenek, és készek tenni is megvalósításukért. Szeretnénk, ha Ön is bekapcsolódna az új választási-politikai közösségbe, akár jelöltség vállalásával is.
A tanácskozás előadója: Simó Endre, az MSZF alapítószervezője

2013. augusztus 29., csütörtök

Szíria – Békés megoldást akar a Magyar Szociális Fórum

Budapest, 2013. augusztus 28. szerda

     A magyar társadalom békét akar a Közel-Keleten és elutasítja a háború tervét Szíria ellen. A Magyar Szociális Fórum szerdán arra kérte Orbán Viktor kormányát, hogy a NATO és az EU keretében mindent kövessen el a béke megvédéséért, a politikai megoldásért Szíriában, és ne biztosítson támaszpontokat, sem logisztikai támogatást a NATO tervezett katonai beavatkozásához Szíria ellen.
    A Magyar Szociális Fórum felhívta a figyelmet arra, hogy más NATO-szövetségesek, köztük a térséghez közel fekvő Olaszország megtagadta az amerikai kérés teljesítését, hogy Itália támaszpontokkal segítsen a Szíria elleni támadás lebonyolításában. Az olasz kormány erre csak akkor volna hajlandó, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozna határozatot a katonai akció megindításáról – tudatta Emma Bonino külügyminiszter kedden.
    A politikai higgadtság megőrzése a háborús indulatokkal, és a hadiipari érdekekkel szemben annál is inkább indokolt – írja az MSZF -, mivel a térség destabilizálása súlyos következményekkel járhat Európa, benne hazánk biztonsági és gazdasági érdekeire nézve is. Nem szabad hagyni, hogy a magyar haderőt is belekeverjék egy irakihoz hasonló háborúba, amelyet tömegpusztító fegyverek birtoklása miatt indított az Egyesült Államok, jóllehet Iraknak nem voltak ilyen fegyverei. Szíriában minden kétséget kizáróan meg kell állapítani, valóban használt-e a polgárháborúban érintett felek valamelyike gázt, és honnan szerezte. A tényeket a Biztonsági Tanács elé kell tárni.
    Arra kérjük a magyar kormányt, hogy vesse latba tekintélyét és diplomáciáját a közel-keleti béke megőrzése érdekében, és azért, hogy a nemzetközi jogi normáknak megfelelően ne indulhasson katonai intervenció a szuverén Szíria ellen, Biztonsági Tanács megkerülésével – tartalmazza a Magyar Szociális Fórum szerdai közleménye.+++

Kiadta: MSZF SZK

2013. augusztus 27., kedd

MSZF-MEGHÍVÓ

M E G H Í V Ó

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal tanácskozására

Helyszíne: Magyarok Háza, Budapest, V. ker. Semmelweis u. 3. (Astoria), I. emeleti Bartók terem
Időpontja: 2013. augusztus 31. (szombat) délelőtt 10.00 óra

Tárgya: Civil munkánk politikai rangra emelése a társadalmi többség szükségleteinek kielégítése érdekében.


Előadó: Simó Endrea Magyar Szociális Fórum alapítószervezője

Előzetes tájékoztatásul: A MSZF úgy döntött, hogy részt vesz a parlamenti pártok egyikéhez sem kötődő olyan új választási közösségben, amely zászlajára tűzi a megélhetés biztosítását mindenki számára, alanyi jogon, és ennek megfelelő rendszerkorrekciót hajt végre. Felvállalja a kilakoltatások leállítását, és a lakhatási jog törvénybe iktatását az élethez kapcsolódó alapjogként. A képviseleti demokráciát részvételi, közvetlen demokráciával kívánja ötvözni, és ennek érdekében változtat a fennálló intézményi rendszeren. Érvényt akar szerezni a magyarság jogának a nemzeti fejlődéshez, nemzetünk építéséhez és gyarapodásához. Új politikai kultúrát akar meghonosítani a gyűlölködés helyett, a korrupcióval és a kliens-rendszerrel szemben.  A dolgozó, alkotó, az egész életét ledolgozott nyugdíjas, a mindennapi megélhetéséért küszködő társadalmi többség érdekét akarja bejuttatni a parlamentbe. Azokét, akikért emberjogi mozgalmunk 10 éve küzd.

Ha Ön egyetért ezekkel a célokkal, és kész tenni is értük, vegyen részt a szombati tanácskozáson! Azt szeretnénk, ha Ön is bekapcsolódna az új választási-politikai közösségbe, akár jelöltség vállalásával is.

Részvételi szándékát mielőbb jelezze az alábbi címen:

2013. augusztus 26., hétfő

MSZF: Ne közpénzből finanszírozzák a devizahitelesek "megmentését"

Budapest, 2013. augusztus 22. Csütörtök

      A Magyar Szociális Fórum csütörtökön tudatta, hogy nem ért egyet a Hitelkárosultak terheinek közpénzből történő enyhítésével, mert az adófizetők nem okolhatók a bankok által forgalmazott hibás termékért, sem a hitelszerződésekkel kapcsolatos banki visszaélésekért.
      A Hitelkárosultak érdekeiért is évek óta kiálló társadalmi mozgalom szerint a tervezett mentőcsomag anyagi terheit azoknak kell vállalniuk, akik megkárosították a devizahiteleseket, nem pedig azoknak, akik nem okoztak kárt nekik.
      Az MSZF szerint a Hitelkárosultak igazságérzetét is sérti az a kormányterv, amely szerint a Nemzeti Bank készleteinek egy részét is mozgósítanák a devizahiteles-probléma „rendezésére”. Egy maroknyi szélsőséges csoport kivételével a Hitelkárosultak döntő többsége következetesen elutasította, hogy közpénzből oldják meg az adósságproblémát, és azt akarja, hogy a bankok által jogtalanul beszedett összegeket írják jóvá tőketartozásukon, ténylegesen csökkentve adósságukat, mely ez idő szerint a felvett kölcsön kétszeresére-háromszorosára nőtt. Kárpótlást akarnak elszenvedett kárukért.
      Az adófizetők számára elfogadhatatlan, hogy azért költsenek a „mentőcsomagra” közpénzből is, nehogy a bankok túl nagy veszteséget szenvedjenek. Ha a „mentéssel” szemben, a banki érdek kerekedik felül, továbbra sem lesz átfogó megoldás.
      Ha a kormány terve mögött netán’ az a megfontolás húzódnék meg, hogy a banki visszaélésekért saját magát is felelősség terheli, akkor ne az adófizetőkkel fizettesse meg saját felelősségének árát, hanem vizsgálja felül a bankokkal szemben folytatott eddigi politikáját – áll az MSZF közleményében. Máskülönben az emberek okkal juthatnának arra a következtetésre, hogy a jelenlegi politikai vezetés az adófizetőkkel akarja megfizettetni a közeledő választások előtt a devizahiteleseknek teendő gesztusának árát, azaz hatalmon maradását – véli a Magyar Szociális Fórum.+++

Kiadta: MSZF SZK

2013. augusztus 11., vasárnap

http://fenteslent.blog.hu/: Alázd a közmunkást, abból ért!


Most már tényleg eljutottunk arra a pontra, amikor megálljt kell parancsolni a megalomán kormányzati agymenésnek. Nagyon rossz irány, amennyiben az állam a lelkekre akar állandó nyomást helyezni. Ismerjük ezt a hangulatot a rendszerváltás előttről. Magunk mindig tartózkodtunk diktatorikus jelzőkkel illetni az Orbán-kormány intézkedéseit, óvatosan fogalmazva inkább a jogállam kereteinek tudatos leépítéséről szóltunk.
Nem tudni miért, de nálam egy talán nem is olyan fajsúlyos hír szólaltatta meg a vészharangot, hogy itt mégis többről van szó. Szeptemberben lép hatályba egy törvénymódosítás a nagyszerű Pintér Sándor nevével fémjelezve, melyben az áll, hogy ha a közmunkás privát szférájában nincs rendben a kiskert vagy kerítés előtti rész, vagy a lakás belseje, akkor egyszerűen ki kell rúgni.
Bazmeg, közmunkásnak lenni nem alamizsna. Ezek az emberek napi 8 órát dolgoznak, mégpedig havi 49 ezer forintért. Ezek az emberek nem társadalmon kívüliek. Hogyan képzeli magáról egy magát demokratának gondoló politikus, hogy megteheti, hogy ilyetén módon kategorizáljon állampolgárokat?!
Az egyik olvasata a dolognak az, hogy a közmunkásra a jelenlegi hatalom másodrendű polgárként tekint, olyan rabszolgaként, akinek kevesebb joga van, mint egy „normális” embernek, dolgozónak. Csak így magyarázható, hogy csak őket lehet ellenőrizgetni, a közszférában dolgozókat pedig például nem. Mondjuk félő, hogy most csap a fejéhez valamely minisztériumi főfasz, és várhatóan hamarosan kiterjed szélesebb társadalmi rétegekre a rendelkezés. Természetesen a morális északra hivatkozva.
Másrészt, ha valami gránitba ágyazza a középkori hűbéri viszonyokat, akkor az pont az ilyen szabályozás. Képzeljük el a gyakorlatban a dolgot: a helyi kiskirály amúgy is kényére-kedvére dolgoztatja a közmunkásokat, de ezentúl simán megfenyegetheti őket, hogy „úgy látom, nem elég tiszta a kerted.”
Kíváncsi vagyok, a 2010-es fideszes szavazók közül hányan gondolták, hogy ilyen országban akarnak élni, csak remélni tudom, hogy kevesen. Arról nem is beszélve, hogy milyen jogon megy be bárki egy magyar állampolgár lakásába, hogy ellenőrizzen ott bármit. Szégyen és gyalázat!

2013. augusztus 3., szombat

Rövidüljön a munkahét? Közmunkaprogram javít a statisztikán

Míg némileg országosan is javult a foglalkoztatási helyzet a második negyedévben, addig a júniusi adatok szerint Kaposváron számottevően, több mint 16 százalékkal csökkent az állástalanok száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ám hogy ez mennyiben jelent tényleges javulást, arról megoszlanak a vélemények.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai szerint június 20-án háromezer-háromszázhuszonnégy kaposvári tartózkodási székhelyű álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában. Számuk az előző év azonos időszakához képest 643 fős, azaz 16,2 százalékos csökkenést mutat. A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népesség becsült számához viszonyított aránya 11,3 százalék volt júniusban, a munkavállalási korú népességhez viszonyított hányaduk pedig 7,7 százalék.

A munkaügyi központ szerint a jelentős csökkenés több tényezőre vezethető vissza. – Befolyásolták az álláskeresők számának alakulását a mezőgazdaságban, az építőiparban jelentkező, illetve az idegenforgalomhoz kapcsolódó idényjellegű munkalehetőségek – közölte a központ. – Azonban a nyilvántartott létszám idei évben tapasztalható intenzívebb mérséklődéséhez elsősorban az járult hozzá, hogy a közfoglalkoztatási programokba a 2013 első félében bekerülő kaposvári álláskeresők száma több mint kétszeresét tette ki az egy évvel korábbi adatnak. Valamint a munkaerő-piaci képzésbe kerülők száma is csaknem háromszorosára emelkedett a 2012 első félévi állapothoz képest.

A szociológus is az idénymunkákban és a közmunkaprogram kiterjesztésében látja a statisztikai adatok javulásának okát, korántsem a valós gazdaságfejlesztés munkaerőpiacra gyakorolt hatását említi. – Indult egy pályázati program is – mondta Szabó János szociológus –, ahol a pályakezdők és az ötven alatti regisztráltak elhelyezkedését támogatják nyolc hónapig négy hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel. Azaz tulajdonképpen egy évig. Meglátásom szerint e három ok hozta a számottevően javuló számokat, hisz én valós, hosszú távra szóló gazdaságfejlesztésről, így munkahelyteremtésről a városban nem tudok – hangsúlyozta. 

Ezt a véleményt, vagyis, hogy a javuló foglalkoztatottsági adatok háttérben a közmunkaprogram áll, látszik alátámasztani a Népszabadság által közzé tett legfrissebb országos adat is: májusban minden eddiginél többen, 150 ezren dolgoztak közmunkásként, miközben az előző rekordot áprilisban mérték, 140 ezerrel. A lap szerint csak ebben a két hónapban átlagosan 45 ezerrel több ember dolgozott közmunkásként, mint az elmúlt évben. 

A GKI szakemberei viszont azt hangsúlyozzák, hogy a dolgozók számát felbecsülő, teljes népességre vetített foglalkoztatási arány nem tesz különbséget a jövedelemszerzés helye szerint. Ezért a foglalkoztatottak számának emelkedése akár a külföldi idénymunkások munkavállalása miatt is emelkedhet. Az azonban nem csupán magyar sajátosság, hogy számottevően nem változott a foglalkoztatás színvonala az elmúlt tíz évben. Illetve némileg igen, de negatív irányban, aminek az oka többek közt a működő tőke keletre áramlása, valamint számos munkafolyamat gépesítése. 

Egyre több munkaügyi szakember veti fel éppen ezért, hogy a közmunkaprogramok csupán átmeneti megoldásnak tekinthetők. Egyesek szerint akár érdemes lenne csökkenteni a 40 órás munkahetet annak érdekében, hogy a kevesebb munkából többeknek jusson. Még akkor is érdemes ezen elgondolkodni, ha a somogyi munkaügyi központ szakemberei úgy vélik, a hosszabb ideje álláskereső személyek közfoglalkoztatási programokba vonása elősegíti, hogy a későbbiekben az elsődleges munkaerő-piacon nagyobb esélyekkel jussanak munkalehetőséghez. S ugyanezt a célt szolgálják a munkáltatói igényekre alapozott képzési programok is. Feltéve, ha idő közben nem fogy ki alóluk teljesen a munka...

(Sonline.hu)

2013. augusztus 2., péntek

Devizahitelesek a kormány mentési tervéről

Budapest, 2013. augusztus 2. Péntek

      A Magyar Szociális Fórum pénteken felhívta a kormány figyelmét, hogy a devizahitel-károsultak körében nem talált kedvező fogadtatásra az újabb devizahiteles-mentő terv. Az MSZF egyetlen pozitív visszajelzést sem kapott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tárgyalásáról a Bankszövetséggel, viszont annál több negatív vélemény érkezett arról, hogy kizárták a tárgyalásokból a Hitelkárosultak érdekvédelmi képviselőit – áll az MSZF közleményében. A Szociális Fórum közzétette a hozzá eljuttatott eredeti véleményeket, melyek megerősítik, hogy a Hitelkárosultak nem közpénzből akarják megoldani gondjukat, hanem abból az összegből, amelyet hitelezőik jogellenesen és erkölcstelenül szedtek be tőlük.
-          Átgondolatlan, kapkodó, minden kijelentéssel az árfolyamot ingadozóvá tévő rémálom. Nagyon jól tudják az egyetlen jó megoldást, csak éppen időhúzásra megy ki a dolog. A jó megoldás szerintem a felvett devizaalapú hitelek visszamenőleges árfolyamon való fizetése, és a túlszámlázott összegek jóváírása – írja egy hiteles.
-          Könyörgöm, járjanak közben, hogy ne csak a lakásvásárlási devizahitelt váltsák ki! én 25 évig egyedül neveltem a gyerekeimet, mindegyik több diplomás és nyelvvizsgás, vidékről. Azért adósodtam el, mert szabad felhasználású devizahitelt vettem fel.
-          Az uzsorakamatot kérjük vissza. Abban a formában legyenek érvényesek a szerződések, amilyennek megígérték, amikor felvettük. Nem kell itt össze-vissza handabandázni! Egyoldalú szerződésmódosítást senki sem írt alá. Ha ezt elfogadják jogszerűnek, akkor Magyarország nem jogállam. A végtörlesztést nagyon rövid ideig lehetett igénybe venni. Az járt jól, akinek pénze volt. A devizahitelt azért vettem fel, mert nem adtak mást, hiába kéretem az OTP Banktól. Lejárt a hitelem, meghosszabbították 1 évvel, mégis többel tartozom, mint amennyit felvettem. Mi ez, ha nem szabad rablás? A kereskedelemben, ha megkárosítják a vásárlót pár Ft-al, büntetés rónak ki a hatóságok. Itt milliókat csalnak ki az emberektől, még sem történik semmi.
-          Megint a Bankok pénzét, extra profitját mentik, és a hitelesek ellen hergelik a népet! Szemetek! Velünk, a hiteles képviselőinkkel nem tárgyalnak.
-          Már az is vicc, hogy a hitelkárosultak érdekében összeült a kormány a bankszövetséggel. Ez olyan, mint amikor a róka, meg a farkas próbál egyeztető tárgyalásokat folytatni a nyuszika érdekében! Gusztustalan, átlátszó, eladhatatlan. Pfuj!
-          Ne a CÖF döntsön a devizahitelesek ügyében! Maradjon ki Csizmadia László és a CÖF ebből! Hiába van jó barátságban a kormánnyal, semmi köze sincs a Hitelkárosultakhoz. Igazi civilszervezetekkel és devizahitelesekkel tárgyaljanak!
-          Most igazán nagy szükség lenne az ellenzéki pártok kiállására a devizahitelekkel kapcsolatban, hogy határozottan visszautasítsák ezt a „mentési” tervet.  
-          Ez nem igazság! Számoljanak el rendesen, és igen is vonják be azokat is a tárgyalásba, akiket felkértünk, hogy segítsenek nekünk, mert igen nagy szükségünk van a segítségükre.
-          Megint egy újabb próbálkozás a végleges rendezés helyett. Nincs különféle hitel, devizahitel van, ennek egészét kell most egyszerre rendezni./Gépkocsi, szabad felhasználású, stb./ Nincs politikai bátorság egyszer nagyot lépni és örökre rendezni.
-          A "devizahitelesek" nem megmentést kérnek, csupán tisztességes elszámolást! Varga Mihály mit nem ért ezen? Azt gondolom, ez nem politikai kérdés, hanem büntetőjogi. A csalóknak és a tolvajoknak a megfelelő helyre kell kerülniük. Ne őket védje a kormány!
-          Kovács Levente úr! Ön tényleg azt gondolja, hogy nyerészkedésből nem akarják az emberek fizetni a fizethetetlent, életük végéig? Vajon nyerészkedésből mentek több ezren külföldre, vagy maradtak itthon földönfutók? Vajon nyerészkedésből lettek több százan öngyilkosok elviselhetetlen fizetési terheik miatt?!

Miről beszél Ön? Csaltak, hazudtak, mindenkit becsaptak és félrevezetettek, Ön pedig a válságra fogja az egészet?! Jóember, ki csinálta a válságot, ki a felelős érte az egész világon? Véletlenül nem a bankok?

-          A kormánynak adóformájában tartozunk, a bankoknak meg kölcsön formájában. Egyetlen döntés sem születik, ami jó lehetne a magyar embernek.
-          Ha csak tényleg a lakáscélú devizásoknak segítenek, akkor szinte nem csinálnak semmit. Szabad felhasználásút vettem fel tetőtér beépítésre, bővítésre még a szocpolt is igénybe vettem hozzá, én ezzel a hitellel jobban jöttem ki, mert a családban nagyon sok mesterember van, aki ingyen eljött nekem dolgozni, ill. amiben én tudtam nekik, azt visszasegítettem. Szóval, ha így lesz, akkor én most rosszul járok majd.
-          Miért fontos a kedves kormányunknak, hogy lakáshiteles vagy autóhiteles-e az ember?  Egyáltalán ez miért kérdés. Ha az illető üdülésre vette fel, és úgy gondolta, tudja vállalni az aláírt törlesztőt, az ő döntése, de nem azt vállalta, hogy uzsorakamattal, dupla törlesztővel fizesse vissza. Nem kellene különbséget tenni. A deviza alapú szerződés mind átverés és kész! Nekem szabad felhasználású jelzáloghitelem van, amit a házamra költöttem, 53.000 törlesztőt vállaltam, úgy gondolkodtuk, ennyi menni fog. De nem 115.000 Ft-ot! A kormány jobban tenné, ha nem szelektálna, mert kezdjük a türelmünket elveszíteni. Meg amúgy is pereljünk, és talán a jog mellettünk lesz!
-          Köszönjük, nem kérünk több segítséget, IGAZSÁGOT kérünk a bíróságoktól!
-          Kérem a kormányt, fejezze be a tárgyalást a bankokkal. Azonnal vesse latba minden eszközét, ha kell a hatalmát, hogy véget vessen ennek a százezrek életét megnyomorító állapotnak. Tegye ezt haladéktalanul, mert minden perc számít, és minden életet, minden szétesőben lévő családot meg kell mentenie. Erre tették fel az esküjüket!
-          Végtelen az elkeseredésem és a felháborodásom. Felfoghatatlan, hogy nincs, aki gátat szabna a bankok ámokfutásának, sőt még mindig a bűnösöket sajnálják. Hiába mondják el értelmes emberek, közgazdászok, nem hallgatnak rájuk.
-          Miért ugrasztanak össze deviza- és Forint hitelest?
-          Elegünk van a sok megsegítésből. Kutya vacsora. A minisztereknek is hasonlókat kívánok. Megyünk mi még szavazni!

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

2013. augusztus 1., csütörtök

A kormány közpénzből akarja megoldani a hitelproblémát?

Budapest, 2013. augusztus 1. csütörtök

     A Magyar Szociális Fórum (MSZF) csütörtökön arra kérte a kormányt, hogy tájékoztassa a közvéleményt, vajon közpénzből akar-e segíteni a devizahitel-károsultaknak. Az MSZF azzal indokolta kérdését, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Wall Street Journalnak kijelentette: „a költségvetésnek nincs elegendő pénze a devizahitelesek megmentésére”.
    A nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke között szerdán tartott tárgyalásokról kiadott kommüniké szerint a felek „tisztázták a probléma megoldásának alapelveit”. Szerepel-e az alapelvek között a közpénzből történő segítség – tette fel a kérdést a devizahitelesek érdekeit évek óta képviselő civil mozgalom.
   A közvélemény tájékoztatást vár a kormánytól, hogy milyen „alapelvek” szerint keresi a kompromisszumot Bankszövetség és kormány.
   Az MSZF felhívta a figyelmet, a Hitelkárosultak soha nem kérték, hogy közpénzből segítsenek rajtuk, hanem azt követelték, hogy a kárukra realizált banki extraprofitból csökkentsék tényleges adósságukat. Azaz írják jóvá túlfizetéseiket a tőketartozásukban. Álláspontjukat rögzítették nyolcpontos követelésükben is, melyet a Szociális Kerekasztal több mint két éve képvisel. (Lásd:http://www.mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=447:hitelvalsag-a-megoldas-csak-er-felmutatasaval-erhet-el&catid=2:magyar) Ehhez az erkölcsileg kifogásolhatatlan alapálláshoz, egy maroknyi szélsőséges csoport kivételével, a Hitelkárosultak túlnyomó többsége tartja magát.
   A Magyar Szociális Fórum szerint a kormány devizahiteles-mentő terve hibás lépéssel kezdődött, hiszen mindenekelőtt tisztázni kellett volna a miniszterelnök által is „hibás terméknek” nevezett devizahitelek jogi státuszát, és csak ez után lett volna szabad tárgyalásba bocsátkozni a bankokkal.
   A kormány nevében eljáró nemzetgazdasági miniszter tevékenysége aggodalomra ad okot a tekintetben is, hogy a tárgyalásokból kizárták a Hitelkárosultak által létrehozott érdekvédelmi szervezeteket, és helyettük olyan kormánypárti szervezetet avattak „civil oldallá”, amely soha egyetlen javaslattal sem állt elő a devizahitel-probléma megoldására – áll a Magyar Szociális Fórum csütörtökön kiadott közleményében.+++

Kiadta: MSZF SZK