Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. május 31., péntek

A 11 fős kőbányai család még néhány hetes haladékot sem kapott

Budapest, 2013. május 30.

    A kőbányai önkormányzat vezetése csütörtökön úgy döntött, hogy az eredetileg kitűzött időpontban, június 11-én reggel 8 órakor lakoltatják ki Faragó Mihály Ferenc 11 fős családját X. kerület Kápolna utca 13. V. emelet 36. szám alatti önkormányzati bérlakásából. A hivatalos döntésről Antal Attila jogtanácsos, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. képviselője tájékoztatta Simó Endrét, a Magyar Szociális Fórum szervezőjét csütörtök este. A kerületi jegyző és alpolgármester csütörtök délelőtt a Magyar Szociális Fórummal folytatott megbeszélésen hajlandóságot mutatott arra, hogy közbenjárjon a végrehajtónál, és június 11-ről néhány héttel elnapolják a család kilakoltatását, de a végrehajtó legközelebbi időpontként augusztus végét jelölte meg a kilakoltatás időpontjául, a kerületi vezetés pedig úgy döntött, hogy nem vár addig.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371


11 fős kőbányai család kilakoltatása – nem hozott eredményt a tárgyalás
Budapest, 2013. május 30. csütörtök

      Eredménytelenül zárult a Magyar Szociális Fórum képviselőinek csütörtöki tárgyalása a kőbányai alpolgármesterrel és jegyzővel a 11 fős Faragó család önkormányzati lakásban maradásáról. A fővárosi kerület vezetése ragaszkodik a népes család kilakoltatásához, és „szerződésszegés” miatt Faragóék 10 évig nem is kaphatnak a kerületben másik önkormányzati bérlakást – tudatta a Magyar Szociális Fórum csütörtökön.
     A tárgyaláson egyetlen részeredmény született: a X. kerületi vezetés hajlandóságot mutatott arra, hogy közbenjárjon a végrehajtónál, és június 11-ről néhány héttel elnapolják a család kilakoltatását, időt adva nekik, hogy más megoldás után nézzenek.
     Szabó Krisztián jegyző és Wéber Tibor alpolgármester, valamint Antal Attila jogtanácsos, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. képviselője azzal indokolta a családnak nyújtott további segítség megtagadását, hogy Faragóék több mint három millió forintos adósságot halmoztak fel, nem működtek együtt az illetékesekkel, ezért olyan támogatásoktól is elestek, amelyeket egyébként megigényelhettek volna.  Az önkormányzat a maga részéről „számos méltányos döntést hozott egészen a végletekig” – mondták. 
     Dudás Anna és Simó Endre, az MSZF részéről megkérdezte a kerületi elöljáróktól, miből fizethette volna a rezsit és a lakbért a Faragó család, hiszen havi 220-250 ezer Forintból él. Elmondták, hogy három kiskorú gyermek van a családban, a nagykorúak tanulnak, ill. munkanélküliek, Faragó Mihály Ferencné 2009 óta folyamatosan munkát keres, noha rokkant, és rehabilitáció nélkül nem dolgozhat. 2009-ben történt leszázalékolása óta az asszonynak folyamatos rokkantsági ellátásban kellene részesülnie, mégsem részesül. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tartozásából lényegében fedezhették volna a X. kerületi önkormányzattal szembeni adósságukat. Dudás Anna, az MSZF szakértője segített a rokkant családanyának egy olyan beadvány megfogalmazásában, amely arra irányul, hogy a pénzt visszamenőleg és kamatostul megkaphassa.  „Nem arról van szó, hogy nem akartak fizetni, hanem arról, hogy nem tudtak, mert nem rendelkeznek kellő jövedelemmel ahhoz, hogy kifizessék a tartozásukat” – érveltek az MSZF képviselői.
     A kerületi vezetők elmondták: a hatályos jogszabályok értelmében az is szerződésszegésnek számít, ha valaki nem tud fizetni, mert nincs miből. Az önkormányzat csak bizonyos határig veheti figyelembe a fizetésképtelenséget, hiszen nem tehet az országos problémáról: a munkanélküliségről, a jövedelemhiányról, a társadalmi válságról – mondták.
     Faragóék esete csak a család létszáma miatt kirívó – fűzte hozzá Wéber alpolgármester -, hiszen rajtuk kívül még 800 családdal szemben indítottak pert adósság miatt Kőbányán, és a napokban sok más családot is kilakoltatnak. A kerületi bérlakások üzemeltetése során évi 700-800 millió forint veszteség éri az önkormányzatot, a ki nem fizetett lakbér és közüzemi díjhátralékok miatt – illusztrálták a társadalmi állapotokat. 
      A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a kialakult drámai helyzetet nem lehet helyi eszközökkel orvosolni, hanem központi állami intézkedésekre volna szükség. Lehet, hogy Faragóék néhány hétig még otthonukban maradhatnak (bár ez sem biztos), de mi lesz velük utána? És mi vár a másik 800 kőbányai családra? – kérdezte az MSZF, de választ nem kapott.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

2013. május 29., szerda

Az MSZF azt akarja, hogy otthonában maradhasson a 11 fős kőbányai család

Budapest, 2013. május 29. szerda

     A Magyar Szociális Fórum csütörtökön a kőbányai jegyzővel és alpolgármesterrel tárgyal arról, hogy önkormányzati bérlakásában maradhasson az a 11 fős kőbányai család, amelyet június 11-én rendőri segédlettel akarnak kilakoltatni otthonából. A család sorsa a kőbányai  polgármester kezében van, tekintettel arra, hogy a bírósági végzés végrehajtásának teljesítésétől csak az ő döntésével és halasztó határozatával lehet elállni, és időt adni a családnak élethelyzetének rendezésére. Az Otthonvédők a csütörtöki tanácskozás eredményétől teszik függővé, hogy mozgósítanak-e a kilakoltatás ellen június 11-re
– tudatta az emberi jogokért küzdő társadalmi mozgalom szerdán.
    Az MSZF néhány nappal ezelőtt konkrét megoldási javaslatot juttatott el Kovács Róbert kőbányai polgármesterhez arról, hogyan rendezhető a család közüzemi díjhátralékokból felhalmozódott tetemes adóssága. A főváros X. kerületének polgármestere Szabó Krisztián jegyzőt és Wéber Tibor alpolgármestert jelölte ki a válaszadásra, és a tárgyalásra az MSZF két delegátusával, Dudás Annával és Simó Endrével.
    Az MSZF békés megoldásban bízik az önhibáján kívül fizetésképtelenné vált család ügyében. Reméli, hogy felülkerekedik a józanész, és a türelem, tekintettel arra, hogy Faragó Ferenc Mihály családjával szemben sorozatban követtek el szabálytalanságokat és jogtalanságokat.
    A tárgyalás kimeneteléről az MSZF küldöttei és a családanya a helyszínen frissiben tájékoztatják a sajtó munkatársait. A kőbányai önkormányzat címe: Budapest, X. kerület, Szent László tér 29. A sajtótájékoztató időpontja: május 30. (csütörtök) 11.00 óra.+++

Kiadta: MSZF SZK

2013. május 15., szerda

Nem tudom elfogadni, hogy félelemben kelljen élnem – Hitelkárosultak üzenetei

Budapest, 2013. május 14. kedd
 
A Magyar Szociális Fórum kedden üzeneteket tett közzé azoktól a Hitelkárosultaktól, akiken az eddigi kormányintézkedések nem segítettek, és állami segítség híján mindenüket elveszíthetik. A hitelezőik által megkárosított emberek arról számolnak be, hogy miközben az uzsorakamatot is meghazudtoló törlesztő részleteket követelnek tőlük, állás nélkül maradnak, megélhetési kilátásaik beszűkülnek, hiszen az árak az égbe szöknek, és elszegényednek, a társadalom mezsgyéjére szorulnak.

- Félelemben kell élnem, nem tudom elfogadni az uzsorakamatot is meghazudtoló törlesztő részleteket, mindezek mellett az éves monitorozási díjat, a két felé kötelező lakásbiztosítás fizetését. Tavaly kénytelen voltam a Gyűjtőszámla hitelbe belépni, mert nem tudtam fedezni a kiadásaimat. Időközben a munkámban is többszörös változás történt, jelenleg 1 hónapja munkanélküli vagyok – írta egyikük.
- 35 négyzetméteres lakásban élek. Most indítják a végrehajtást, nem tudok miből fizetni.
- 7 éve felvettem egy Svájci frank alapú szabad felhasználású jelzáloghitelt, melynek a törlesztő részlete havi 50.000 Ft-ról közel 120.000 Ft-ra ugrott. Kértem a rögzített árfolyamot, így most "csak" havi 90.000 Ft-ot kell fizetnem. Többször is próbáltam a bankkal egyezkedni, segítséget kérni, de azt a válasz kaptam, hogy mivel igénybe vettem a rögzített árfolyamú törlesztést, semmilyen más segítségre nem vagyok jogosult.
- 25évre vettem fel 5 millió hitelt 40 ezer helyett 85 ezer a törlesztőnk, amit nem tudunk fizetni, minden hónapban kapunk +4 ezerért felszólítást. Már befizettünk vagy 2-3 milliót, még 20 milliót követelnek rajtunk. Itt a kisfiam is, már 20 hónapos. Nem bírjuk.
- 2.650.000 Ft-ot vettem fel. Már kifizettem 3.455.000 Ft-ot, és még követelnek tőlem 3.220.000 Ft-ot.
- 2006-ban felvettem 3 és fél millió Forintot svájci frankban. Majd amikor felemelkedett a törlesztő részlet, nem tudtam fizetni. Szerződésemet felmondták, a házam végrehajtás alá került. Már háromszor volt végrehajtás. Majd kaptam segítséget, és fizettem egy évig. Most ismét nem tudom fizetni, fél éve. Ismét felmondás alatt van a hitelem. A 3 és fél millióból kb. 3 milliót fizettem ki. Kb. 20 ezer Ft volt egy havi törlesztő, most 150 ezer. A férjemmel vettük fel, de a férjem meghalt. Nemhogy lejjebb vitték volna a törlesztőt, hogy a férjem meghalt, és egyedül kell fizetnem, hanem majdnem a tízszeresére emelték.
- Anyám szociális segélye nővérem törlesztőjére megy el, mégsem elég. Árverezik a házukat. Apám nyugdíja is erre megy el, meg a gyógyszereire. A vállalkozása sem elég már hogy fenntartsa a házat, és törlesszen a NAV felé szintén az ingatlanra terhelt adósságot. Én minimálbérért dolgozom, nem tudok segíteni nekik. Beleőrülök a tehetetlenségbe.
- Folyamatosan csak arról küldenek értesítést, hogy továbbra is tartozom, fizessek, de hogy mi hol van az eddigi befizetéseimből és még meddig, és mennyivel tartozom, azt senki nem mondja meg.
- Hitelszerződésemet felmondta a bank, mivel munkanélküli lettem. Egyedüli kereső voltam a családban és már nem tudtam annyival törleszteni a banknak amennyivel ö szerette volna.
- Elveszik a házamat, a fizetésemet, az ingóságot, és még ráadásul 15-20 milliót követelnek.
- Hat év után ott tartunk, mintha semmit sem törlesztettünk volna a hitelből. Pedig kifizettünk már annyit, mint amennyit felvettünk.
- Egészségem ráment, jövőre nyugdíjas leszek. Nem látom az alagút végét, belefáradtam az örökös számolgatásba, félek a holnaptól.
- 2008-ban vettem fel 5 millió Forint devizaalapú hitelt, ingatlanfedezetre. Kb. egy éve nem tudok fizetni. Emellett van, illetve volt egy autóm is, amit már visszavett a bank kb. egy éve. Az autóhitel következményeként ott tart az ügy, hogy a behajtó cég már széljegyre is bejegyezte magát, 1.700.000 Ft tartozásért. Ügyvédre pénzem nincs, mindenemből kiforgattak már.
- 2007-ben vettem fel a deviza alapú jelzáloghitelemet. 5 évig fix összeget fizettem, 31.470 Ft-ot. Utána felemelték 65.947 Ft-ra. Ezt már nehezen fizettem, ill. fizetgettem. Idén márciusban megint felemelték 70.897 Ft-ra. Ezt már fizetni nem tudom, a lakásomat elveszíteni nem akarom.
- Fizetem rendszeresen lassan 5 éve az autóhitelt, elmaradásom nincs, és most kiderül, hogy még közel 10 évig kell fizetnem?! Az autó vételára így hatszorosa lenne annak, mint amennyiért megvettem!
- Jelenleg hetedik éve fizetem svájci frank alapú lakáshitelemet, sajnos már végrehajtás van a lakáson, mert nem tudtam fizetni a rezsit, a közös költséget, emiatt nem ad árfolyamgát-segítséget a bank. Négy kicsi gyerekkel keresek megoldást, kérem, segítsenek.
- 2008-ban kezdtem el egy lakás lízinget 65.000 Forintos törlesztővel, ami felment 110.000 Forintra. Igénybe vettem az árfolyamrögzítést, amiről utólag hallottam, hogy nem biztos, hogy jó ötlet volt, de mivel katona vagyok, kapok valamiféle támogatást, másrészt nem volt más választásom, hiszen alig bírtam fizetni.
- 870.000 Ft svájci frank alapú személyi kölcsönt vettem fel 7 évre havi fix 17.220 Ft törlesztésre (elmaradásom nincs). A problémám az, hogy most is több mint 1.000.000 Ft a tartozásom, s több mint 3 éve nem csökken.
- Nem léptünk be semmilyen megmentő csomagba, hanem kiköltöztünk Ausztriába és az ottani bérből könnyebben fizetjük, amit kell. Hát igen, amit kell, mert a törlesztő részletünk 60.000 Ft-ról mára 170.000 ezerre nőtt. Ehhez hovatovább már az osztrák fizetés sem elég.
- 26.351 Ft-ról havi 41.500 Forintra emelték a havi törlesztőt. Amúgy fix törlesztésre vettem fel a hitelt. Nem tudom fizetni ennyivel. Most akkor veszítsem el azt, amit 5 évig becsületesen fizettem?
- Munkanélküli vagyok, férjem fizetéséből élünk négyen. A bankot ez nem érdekli.
- 10 nap alatt elintézik a végrehajtást az ügyvédjükkel és akkor az összes megállapodásom megszűnik és indul az egész végrehajtás – közölte velem a bank. De ez még nem volt elég neki, azzal fenyegetett meg, hogy bevonják az eljárásba a gyámhatóságot is, és elveszik tőlem a gyermekeimet.
- Idáig tisztességgel fizettem a hitelt, de sajnos a jövő hónaptól nem tudom már, mert időközben nagyon kevés lett a jövedelmem és 4 kiskorú gyermeket nevelek egyedül. 70-ezer forintunk marad a megélhetésre, amit képtelen vagyok beosztani egy hónapra.
- 6 évvel ezelőtt felvettem 9.000.000 Ft jelzáloghitelt. Azóta fizetem, de már több mint a dupláját, mint amivel elkezdtem a törlesztést. Kértem az árfolyamgátat, de még így is emelgetik a kamatokat! Még 14.600.000 Ft a tartozásom!!!!!
- Gyakorlatilag a hitelre és a közüzemi számlákra dolgozom. Egy kiskorú gyerekem van, aki főiskolára készül.
- Az alkalmazottjuk hívogat, hogy fizessünk, mert baj lesz, őt nem érdekli, hogy miből teremtjük elő a 170.000 Ft-ot. Tanácsa a következő volt: kapcsoltassuk ki a villanyt, a vizet és a gázt, és menjünk át a szomszédba tisztálkodni, mosni és főzni. Azt mondta, majd ő megmondja, hogyan kell spórolni és befizetni, ami nekik jár, ha olyan meggondolatlanok voltunk, hogy hitelt vettünk fel.
- Nekem csak annyit mondtak, hogy menjek férjhez egy gazdag emberhez, és menjek dolgozni! Nyugdíjas vagyok! Azt is mondták, hogy költözzek kisebb lakásba (40 négyzetméteres lakásban élek). 130 ezret kellene havonta törlesztenem, júniustól pedig 170 ezret! Képtelenség. 47 ezerről indultam. Mennék én dolgozni, de ha nem vesznek már fel sehol...
- Három kiskorú gyermekem van, a havi összes kereset családi pótlékkal együtt 150 ezer. Nem tudok 45 ezret törleszteni, ha meg akarunk élni.
- Nagyon nehéz körülmények között élünk, sokat nélkülözünk, sokszor nem tudjuk, mit fizessünk ki: bank, rezsi, étel, gyógyszer? A teljes idegösszeomlás határán vagyunk!
- Ötszörös túlfizetésre nem készültem fel. Árfolyamrögzítés lehetőségével élni nem tudok, mert időközben a kiegészítő fedezetemre végrehajtás lett bejegyezve. A bank semmilyen segítséget nem tud felajánlani azon kívül, hogy most már napi szinten zaklat.
- Mindketten nyugdíjasok vagyunk, a kormány intézkedéseinek köszönhetően a feleségem júniustól, én januártól nem dolgozhatok, így a havi bevételünk ijesztően lecsökkent. Kettőnk nyugdíjából örülünk, ha a havi rezsit ki tudjuk fizetni. A felvett 8 milliós hitelünk most már 17 millióra emelkedett (a házunkat 2008-ban 13 millióra értékelték), amit, ha megszakadunk sem tudunk kifizetni a nyugdíjból. Több mint 40 éves munkaviszony után szembe kell néznünk azzal, hogy mindenünket elveszíthetjük, amiért eddig megdolgoztunk.
- Odáig kellene eljutniuk, hogy a devizahitelezők bűncselekményt követtek el ellenünk, nem gondolnám, hogy bármiféle újabb agyalmányt el kellene fogadni tőlük. Tehát a kormány részéről sem megsegítés kell, hanem a törvények betartatása, a károsultak kártalanítása és a felelősök felelősségre vonása – írta végezetül egy Hitelkárosult.+++

Kiadta: MSZF SZK
www.mszfszk.hu 

2013. május 14., kedd

Statisztikai trükközés: Orbán szerint sok pénzt visznek el a közmunkások


„Ma 98 ezer 431-gyel többen dolgoznak, mint a kormányváltáskor, a mai napon közmunkán 201 ezer 721 ember vett részt” - próbált kedvező képet festeni a foglalkoztatásról Orbán Viktor kedden, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének kerekasztal-beszélgetésén – írja a Népszava.

   Pedig a valóság egészen más. Igaz ugyan, hogy 2010 január és március között 3 millió 719 ember dolgozott, az idén ugyanebben az időszakban 3 millió 817-en végeztek munkát, ám ezt statisztikai trükközéssel és sajátos számításokkal érte el a Fidesz. Kiss Péter szocialista politikus fejtette ki lapuknak, hogy azokat, akik egész évben egyetlen napot dolgoztak közmunkásként, úgy számítják, mintha egész évben foglalkoztatták volna őket. Így jöhet ki, hogy évente akár 300 ezerrel is nőhet a foglalkoztatottak száma, és még tíz év sem kell, kész az egymillió munkahely - jelentette ki az ellenzéki politikus.
   A statisztikai adatokban egyébként mindig csak a főszámok jelentek meg, így nem lehet megismerni az ágazati elosztást. De még így is biztos, hogy a versenyszéra és a közszféra létszáma is csökkent. A növekedést tehát kizárólag a közmunkások alkalmazása produkálja. Eközben a munkanélküliségi adatokat tovább csökkenti, hogy soha nem látott arányban menekülnek külföldre a magyar munkavállalók.

   A közfoglalkoztatással mindenesetre nagyon elégedett a kormányfő, hiszen arról beszélt: ma nem az a helyzet, hogy az emberek nem tudnak közmunkát végezni, „hanem nem tudok annyi közmunkát szervezni, amennyien mennének”. Kijelentette, idén már eléri a 300 ezret a közmunkások száma, akiknek mind fizetést kell adni. Mint mondta, ebbe „bele fogunk rokkanni”. Kérdés, hogy ha elégedett a helyzettel Orbán, miért beszélt arról, hogy a közmunkáért járó, minimálbérnél is kevesebb fizetés mennyire megterheli a költségvetést.

   A miniszterelnök kifejtette azt is, akik kiestek a munka kultúrájából, őket vissza kell ebbe segíteni: reggel fel kell kelni, el kell menni dolgozni. A cigányokat szokták itt a leggyakrabban kritikusan említeni, de a cigány közösségekben sorba állnak a munkáért. Megható pillanatok vannak, amikor az emberek sorakoznak reggelente és mennek az önkormányzathoz közmunkára. Javaslom, akinek van ideje nézzen el oda, komoly lelki feltöltődésben lehet része. Korábban nem ilyen meghatottan beszélt Orbán a romákról, 2011-ben még úgy fogalmazott, „vannak, akik úgy gondolják, hogy segélyen vagy egyéb állami juttatáson mégiscsak kényelmesebb élni, és ebből-abból pénzt is lehet csinálni. Ha másból nem, hát tyúklopásból”.

Forrás: Népszava

2013. május 13., hétfő

Index.hu-Egy közmunkás lázadása

Kemenczei- az alábbi cikkben szereplő több problémában érdekvédő közösségünk már többször több levelet is írt, Miniszter elnök úrnak, Alkotmánybíróságnak, legutóbb pedig az Állampolgári jogok biztosának! Ez eddig az udvarias válaszleveleken kívül nem történt semmi a köz-foglalkoztatottak továbbra is meg vannak különböztetve bérezésben, szabadságolásban és minden egyébben....

Musa István a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vajdácskán él, a rendszerváltás óta közmunkásként dolgozik. 2012 nyarán egy útépítésen dolgozott, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkásaként. A közmunkások a legnagyobb hőségben vizet csak reggel kaptak, ami rövid idő alatt felforrósodott. A szabadságáról nem dönthetett, és azt állítja, nem engedték el orvosi vizsgálatra sem. Musa István a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda segítségével alkotmányjogi panaszt nyújtott be, ami most van az Alkotmánybíróság előtt.

„Hőségriadó volt, öt kilométerre minden településtől egy útépítésen dolgoztunk, árkot ástunk, kaszáltunk, szedtük a szemetet reggel héttől nyolc órában. Árnyékban 31 fok volt, de öten együtt kaptunk egy tízliteres kannában vizet egész napra. Bárhová tettük a kannát, tízre tűzforró volt benne a víz” – mondja az ötvenéves Musa István, aki március óta lakóhelyén, Vajdácskán a polgármesteri hivatal közmunkása. Az a feladata, hogy a hivatal tulajdonában lévő földre vigyázzon és elkergesse a madarakat a borsóveteményről.
Musa István
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Lakon született, tízéves korában költözött Vajdácskára, mivel az édesanyja ide ment férjhez. Nyolc osztályt végzett, majd a helyi termelőszövetkezetben dolgozott gépkocsi-rakodóként és mezőgazdasági munkásként. Aztán amikor a rendszerváltással megszűnt a téesz, nem tudott többé elhelyezkedni. Azóta közmunkákból él. 2011 előtt csak idény jelleggel, egy-két hónapra adódott munka, azóta, elsősorban a START közmunkaprogramnak köszönhetően, fél-egyéves szerződéseket kötnek vele.

Forróságban forró vizet

2012. június 9.-től októberig, közel fél éven keresztül még a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sátoraljaújhelyi kirendeltségénél útépítésen dolgozott közmunkában. 2012 augusztusában szóban és írásban is sérelmezte munkaadójánál, hogy nem engedték el műtétjét megelőző orvosi vizsgálatra, valamint, hogy a forróságban csak reggel kapott friss vizet. Munkaadója egy emailben válaszolt neki, és azt írta, hogy „a védőital ellátás érdekében az évben minden brigád számára vizes kannákat illetve poharakat biztosítunk, a kannák töltéséről saját maguknak gondoskodnak a brigádok. Az éves szabadság a 2012. július 1-től a közfoglalkoztatásban dolgozó munkavállalóknak egységesen 20 nap/év, amelyek kiadásáról teljes egészében a munkáltató rendelkezik, és a társaság gazdasági érdekeinek szem előtt tartásával adja ki!”
Musa István azt mondja, ha akarták se tudták volna újratölteni a kannájukat, mert öt kilométerre voltak a településektől, és nem hagyhatták el az útépítés helyszínét. Hat gyereke van, egyikük általános iskolai ballagására, és kisműtéte előtti orvosi vizsgálatra sem engedték el a munkából.
A közfoglalkoztatási törvény értelmében ugyanis a közmunkás szabadságáról egyáltalán nem rendelkezhet, szemben a piaci munkavállalóval, aki a munka törvénykönyve értelmében sokkal szabadabb: például szabadságának egy részét kérésének megfelelő időben veheti ki, és gyermekei és életkora alapján folyamatosan növekszik éves szabadságának ideje. Ha Musa István nem közmunkás, hanem piaci alkalmazott lenne, akkor életkora és gyermekei száma alapján évente 37 nap szabadság illetné meg.

Alaptörvény-ellenes

Dr. Ammann Zsuzsával, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda ügyvédjével közösen Musa István alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amely jelenleg az Alkotmánybíróság előtt áll. A panaszhoz a Közút emailjét is csatolták.
Musa István és ügyvédje a panaszban azt írja, a korábbi Alkotmánnyal és a jelenlegi Alaptörvénnyel is ellenkezőnek tartják azt a kiszolgáltatott helyzetet, hogy a közfoglalkoztatottat csak 20 nap szabadság illeti meg, illetve hogy semmilyen módon nem rendelkezhet szabadságával.
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Magyarország Alaptörvénye kiemelt jelentőséget tulajdonít a munkán alapuló közösségnek, társadalomnak. A szövege szerint Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek megkülönböztetés nélkül biztosítja, és úgy fogalmaz, hogy „minden munkavállalónak joga van a napi és heti pihenőidőhöz, valamint az éves fizetett szabadsághoz".
Musa István a panaszban azt írja, hogy közmunkásként „a közfoglalkoztatási törvény nem engedi ránk alkalmazni az Mt. szabadság kiadására vonatkozó szabályait, ami azt jelenti, hogy a törvény által „kapott” évi 20 nap szabadságunk kiadásáról teljes egészében a munkáltatónk rendelkezik, és azt kizárólag a cég/önkormányzat/társaság gazdasági érdekeinek megfelelő időben és részletekben adja ki.
Sérelmezem, hogy közmunkásként hátrányos megkülönbözetésben részesülök a többi munkavállalóval szemben, pedig heti 40 órában, ugyanolyan keményen és hasznosan dolgozom, mint ők. A feleségemmel több gyermeket is nevelünk, és méltányolhatónak tartom azon igényemet, hogy a munkám rendes elvégzése mellett szeretnék ott lenni például a ballagásukon, esküvőjükön”.
A panaszos a jogszabályi környezetet tartja alkotmányellenesnek, azt szeretné elérni, hogy az Alkotmánybíróság a közfoglalkoztatási törvényben semmisítse meg a szabadságokra vonatkozó jogszabályait (2011. évi CVI. törvény 2. § (4a.) bekezdését és a 2. § (5) bekezdés aj. pontját).
A panaszt 2012 novemberében nyújtották be az Alkotmánybíróságnak, várják az eredményt.

2013. május 10., péntek

Magyar és európai kezdeményezés a megélhetéshez szükséges garantált alapjövedelem bevezetéséről

Budapest, 2013. május 10. péntek
  Magyar civil szervezetek és társadalmi mozgalmak pénteken felhívással fordultak minden magyar állampolgárhoz, hogy aláírásával fejezze ki arra irányuló akaratát, hogy az Európai Unióban, így Magyarországon bevezessék a Feltétel Nélküli Alapjövedelmet (FNA), s  mindenkinek biztosítsák az emberhez méltó megélhetéshez szükséges alapjövedelmet – tudatta a Magyar Szociális Fórum, a felhívás egyik aláírója.
    Az Első Magyar Egyesület a Feltétel Nélküli Alapjövedelemért, Az Életért, a Földért, az Egészségért Alapítvány (emberiseg.hu), a Magyar Szociális Fórum, az Arany Liliom Alapítvány, és az Emberközpontú Országért Mozgalom szerint „nem nézhetjük többé tétlenül, hogy sok embertársunk megalázott életkörülmények között éljen, ne biztosítsák nekik a puszta fizikai létezéshez, s a megélhetéshez nélkülözhetetlen jövedelmet.”
     Meg vagyunk győződve arról, hogy a világméretű műszaki fejlődés elérte azt a szintet, amelyen biztosítani lehet minden ember alapszükségleteinek kielégítését. Meggyőződésünk, hogy változtatni kell a jelenlegi pénzügyi, gazdasági, politikai szerkezeten ahhoz, hogy az ember meg tudjon élni – áll a közös felhívásban.
      A nevezett magyar civilszervezetek és társadalmi mozgalmak arra kérik az embereket, hogy csatlakozzanak az Európai Unió 27 országában megkezdődött aláírásgyűjtéshez, s egy millió aláírás európai méretű közös összegyűjtésével érjék el, hogy az Európai Parlament napirendre tűzze a kezdeményezést, és választ adjon rá. Mi ehhez a kezdeményezéshez nem csak a nevünket adjuk, hanem mozgósítunk is arra, hogy siker koronázza. El akarjuk érni a Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA) bevezetését hazánkban és Európában – írják a felhívásban.
       Az aláírásgyűjtés internetes honlapokon folyik: a http://basicincome2013.eu/ubi/signup-page/, a http://alapjovedelem.hu/ és a http://alapjovedelem.org/ oldalakon. Részletes tájékoztatást nyújt az http://basicincome2013.eu/ubi/hu/kezdemenyezes/ oldal.
      A magyar civilek felhívásának teljes szövege megtalálható a www.mszfszk.hu oldalon.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

2013. május 9., csütörtök

Felhívás, segítség kérése

A tízgyermekes család érdekében kérek ügyvédi segítséget Tőletek, hogy megmentsük őket a június 11-re kitűzött kilakoltatástól. A X. kerület önkormányzata készül kitenni a szűrüket, és állami gondozásba adni a kiskorúakat. A Kápolna u. 13. V. emelet 36. alatt önkormányzati bérlakásban élő Faragó Ferenc Mihálynéről és családjáról van szó. Adósságuk kb. 3 millió Ft. Bírói végzés született az ügyükben. Az MSZF egyik aktivistája kiderítette, hogy az önkormányzat semmiféle olyan segítségben és támogatásban nem részesítette a családot, amilyenre jogosult lett volna. Sorozatos mulasztásokat követett el velük szemben, és csak a kilakoltatásukra összpontosított. (Ezzel kapcsolatos anyagunk: http://mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=471:a-csalad-akit-a-kormany-az-ut-szelen-hagyott )


Kérlek, hogy segítsetek lakásban maradásuk érdekében! Nincs ügyvédjük, mert nincs rá pénzük. (Havi 200-250 ezer Ft-ból élnek.) Az anya (Emőke) mobilszáma: 06 20 2447295


Úgy gondoljuk, hogy az önkormányzat mulasztásai miatti kereset benyújtásával esetleg megakadályozható a kilakoltatás, sőt elérhető a végzés visszavonása is.


Kérem, jelezzétek nekem is, hogy ha segíteni tudtok!

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője
2013. május 10.

2013. május 2., csütörtök

Kiállás a kilakoltatásra ítélt 11 fős kőbányai család mellett – MSZF



Budapest, 2013. április 29. hétfő

     A Budapest X. kerületi önkormányzat kitűzte annak a kilakoltatásnak az időpontját, amely egy 11 fős családot fenyeget azzal, hogy az utcán köt ki. Az embertelenség megakadályozása érdekében a Magyar Szociális Fórum – eleget téve a család meghívásának – csütörtök délelőttre sajtóértekezletet hívott össze a család otthonába.
    A családanya, Faragó Ferenc Mihályné tíz gyermeket nevelt fel becsülettel, szegényen, rokkantan. 200-250 ezer Forintból kell megélniük, ebből nem futja lakbérre és távfűtésre. Tetemes adósságuk miatt akarják kilakoltatni őket, köztük kiskorú gyerekeiket önkormányzati lakásukból. Nincs hová menniük.
    A Magyar Szociális Fórum április 15-én levélben kérte Kovács Róbert kőbányai polgármestertől, hogy biztosítson nekik más, emberhez méltó lakhatást, mielőtt végzetes lépésre szánná magát, de a polgármester nem válaszolt. Az MSZF jelezte: nem fogja tétlenül szemlélni, hogy a népes családot az utcára tegyék.
    Az MSZF közölte: a sajtótájékoztatót csütörtökön délelőtt 11 órakor tartják a Faragó család lakásán. Címe: Budapest, X. kerület Kápolna u. 13. V. emelet 36.+++

(Az ügy előzményei lásd a www.mszfszk.hu weboldalt!)


Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371