Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. január 16., szerda

Közmunkások kerültek az éhhalál szélére


Szó szerint éheznek a közmunkások Magyarországon - erről tanúskodik legalábbis egy baranyai kistelepülés polgármesterének beszámolója. A független vezető azért kérte a saját, illetve faluja nevének elhallgatását, mert attól tart, az új járási struktúrában kormányzati bosszú áldozatává válhat települése 850 lakosa.

Beszámolt azonban a helyben és a környéken uralkodó katasztrofális állapotokról, melyek azután alakultak ki, hogy a közfoglalkoztatási programban résztvevőknek tavaly december 31-gyel megszűnt a munkaviszonya. Január 3-án kapták meg az utolsó heti, 9800 forintos közmunka-bérüket ezek a foglalkoztatottak, akik így családjaikkal együtt egészen február közepéig nem részesülnek egyetlen forint támogatásban sem, sőt, akkor is csak azok, akik regisztrált álláskeresők. A következő Start Munkaprogram ugyanis csak március 1-jén indul, melyből - noha szintén nem élnek meg könnyen - heti 10-12 ezer forintos bevételhez juthatnak majd.

Már ha túlélik a telet, a 850 lakosú településen ugyanis eddig már több mint tízen folyamodtak eseti segélyért az önkormányzathoz azok közül, akiknek az utolsó közmunka-bérük is elfogyott. Szó szerint se élelemre, se tűzifára, vízre, villanyra, gázra sincs pénzük az embereknek, ezt a helyi családsegítők vizsgálata is megerősítette, hiszen azt tapasztalták: éheznek az érintettek. Az igény tehát jogos lenne, ám az önkormányzat - ahogy a magyar kistelepülések jelentős része - az Orbán-kormány által megvont központi támogatások híján nem képes kigazdálkodni a költségvetéséből az életmentő támogatásokat.

"Olyan súlyos a helyzet, hogy az egész évre tervezett 100 ezer forintos eseti segélykeretből január közepéig már több mint 60 ezer forintot kiosztottunk, jelenleg élelmiszercsomagokat próbálunk összeállítani, de fogalmunk sincs, hogyan élik túl a következő heteket az emberek" - mondta a településvezető. Az országban korántsem egyedi problémával kapcsolatban több polgármester is úgy látja: miközben a kistelepülések támogatásait a kormány olyan szinten csökkentette, hogy abból az alapszolgáltatásokat sem képesek biztosítani, a kabinet csak a foglalkoztatási statisztikák javítására használja a közmunkásokat, egyébként pedig hagyja, hogy éhen pusztuljanak.

Éppen ezekre az állapotokra reagált úgy a minap Nyakó István, hogy amit a kabinet tesz a közmunkások ügyében, az egyszerűen szemfényvesztés. A Közmunkás Szakszervezet társelnöke, az MSZP képviselője minden érintettet a Kossuth térre invitált az Országgyűlés első ülésnapjára, február 11-ére egy úgynevezett "osztályharcos" tüntetésre. Úgy fogalmazott: két út áll a közmunkások előtt; vagy egyesével halnak éhen, vagy összefognak, és akár gyalogosan, az éhségmenetek résztvevőiként eljönnek, hogy kiköveteljék jogaikat.

B.I.M. / Népszava

Nincsenek megjegyzések: