Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. október 29., hétfő

Újra itt a fagyhalál

Budapest, 2012. október 29. hétfő


Két ember fagyott meg a hideg beálltával Magyarországon. Egy férfi és egy nő – jelentette a Magyar Szociális Fórum hétfőn.

Ők az első kihűléses áldozatai a 2012/13. évi hideg évszaknak. Csak remélni lehet, hogy az utolsói is!

A mögöttünk álló télen több mint 330-an fagytak meg a szabad ég alatt, fűtetlen otthonukban, és kórházban, ahol már nem tudtak segíteni rajtuk. Az azt megelőző tél pedig több mint 400 ember életébe került – tűnik ki a közleményből.

Az emberi jogokért küzdő Magyar Szociális Fórum alig egy hete kérte a kormánytól, hogy hozza előre a kilakoltatási tilalom időpontját, és már most tiltsa meg a kilakoltatásokat Magyarországon, nehogy még többen kerüljenek az utcára a hidegben. A téli moratórium ugyanis csak december 1-én lép életbe. Az MSZF nem kapott választ közérdekű kérésére a kormánytól – áll a Fórum közleményében.+++


Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

2012. október 27., szombat

Felgyorsították a kilakoltatásokat a téli moratórium előtt


Budapest, 2012. október 27. szombat


     A kilakoltatások felgyorsulásáról adott hírt szombaton a Magyar Szociális Fórum. Az emberi jogokért küzdő szervezet azzal hozta összefüggésbe a történteket, hogy hitelezők és végrehajtóik még a december 1-én életbe lépő téli moratórium előtt meg akarják szerezni a jelzálogba adott ingatlanokat. Az MSZF pénteken arra kérte a kormányt, hogy hozza előbbre a moratórium időpontját, és már most tiltsa meg a kilakoltatásokat, de a kormány válaszolt.
     A kilakoltatásra ítéltek között szerepel a Magyar Szociális Fórum egyik szervezője is. Kovács Istvánt érdi otthonából akarják kirakni október 31-én, szerdán reggel.  Az MSZF szolidaritási tüntetésre hívta az embereket. (Lásd a részleteket a hír után!)
     A helyszínről származó jelzés szerint Budapest XIII. kerületében egyetlen nap alatt fél tucat családot lakoltattak ki, köztük egy asszonyt, aki társadalmi aktivistaként állt ki a kilakoltatások ellen.
     Az otthonvesztés nem csak a devizahiteleseket fenyegeti, hanem önkormányzati bérlakásokból is tömegesen teszik ki a fizetésképtelenné vált embereket. A XV. kerületben egy nyolctagú család kapott felszólítást, hogy fizessen, vagy távozzon otthonából november végéig.+++


Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Kedves Barátaim, Harcostársaim!


Október 31-én, szerdán kilakoltatnak.  Ezen a napon reggel 07.30-tól 
kb. 09.00-ig szolidaritási tüntetést tartunk a ház előtt.

Másfél órát kérek csak tőletek. Nektek másfél óra, nekem az otthonom a 
tét.

Kérek mindenkit, hogy jöjjön el, hívja barátait, szomszédait, hiszen 
nem csak rólam van szó, hanem egyre több honfitársunk kerül ebbe a 
helyzetbe. Van aki lakáshitele végett, van aki a számláit nem tudja 
fizetni  vagy a részletre vásárolt autót nem tudja fizetni. A 
fizetésképtelenné vált illető ingatlanjára terhelik a tartozást és a 
végrehajtó árverés után elrendeli a kilakoltatást.


CÍM: 2030 ÉRD, BAGOLY utca 143.

07.30-kor legyetek ott!

Ha van fényképezőgéped vagy kamerád, ne hagyd otthon!

Az MSZF a kilakoltatási moratórium előbbre hozását sürgeti


Budapest, 2012. október 26. péntek
  A Magyar Szociális Fórum pénteken arra kérte a kormányt, hogy december 1. helyett már most léptesse életbe kilakoltatási moratóriumot, és ne engedje meg, hogy a hideg beálltával családok kerüljenek az utcára saját vagy önkormányzati lakásukból. Az MSZF csokrot tett közzé azoknak a megélhetési válságba került embereknek az üzeneteiből, akik csak abban az esetben volnának képesek megőrizni egyetlen otthonukat, és kilábalni aggasztó helyzetükből, ha munkához és tisztességes bérhez juthatnának, nem vonnák meg tőlük a rokkant nyugdíjat, és államilag akadályoznák meg, hogy hitelezőik azt tegyék velük, amit csak akarnak.
-          Kérem szépen a segítségüket, miként tudnám megállítani a kilakoltatást? Visszakapni az ellopott házunkat, amelyben 7-en lakunk, köztünk 1 kiskorú gyerek.
-          Rokkant nyugdíjas lettem, majd a tavasszal - felülvizsgálat után - egészségesnek nyilvánítottak csípő protézissel. Munkát nem találtam a mai napig sem. Most jövedelempótlóból élünk. A bank küldött egy levelet, melyben közli velem, ha a tartozásomat nem tudom kiegyenlíteni, elárverezik a házunkat.
-          Mit csináljak munkahely és pénz nélkül? Senkit sem érdekel az a tény, hogy miből fogom a csekkeket befizetni, élni?
-          Adósságcsapdában vergődök, már semmit sem tudok fizetni. Mit tegyek, 60 éves vagyok, munkát nem kapok.
-          4 éve semmilyen ellátásban nem részesülök. A férjem nyugdíjából élünk, nekem 40 év szolgálati időm van, de mivel ápolási díj volt az utolsó 15 év, nekem semmi nem jár.  Megfosztottak minden jogomtól, fizettem a járulékokat és mégsem kapok semmit. 6 alkalommal voltam a bizottságnál, de a 40% egészség károsodásra nekem nem jár semmi.
-          3 éves kis fiamat és feleségemet próbálom eltartani, nem sok sikerrel.
-          Jelenleg munkanélküli vagyok, úgy, hogy már segélyt sem kapok 1 éve. Hazaköltöztem édesanyámhoz, és az Ő nyugdíjából élünk. Kérem Önöket segítsenek, hogy mi lehet ennek a vége?!
-          A férjem halála miatt kénytelen voltam felvenni személyi hitelt a temetési költségekre. Februárban egy törlesztő részletet nem fizettem be, de utána igyekeztem
pótolni magasabb összeg befizetésével.  Felmondták a szerződésemet, és egy összegben követelik vissza a tartozást. Közölték, hogy máskülönben elárverezik a gyermekeimmel közös ingatlanomat.

-          5 évig fizettük rendszeresen a havi törlesztést, ennek ellenére csak 500.000 forintot számoltak el, pedig 3.000.000 forintot fizettünk be. A végtörlesztésnél még 5.000.000 forintot kellett fizetnünk. Hová tűnt az általunk befizetett 3.000.000 forint?
-          Tegnap kötöttük meg az árfolyamgát-szerződésünket. Számunkra ez óriási csalódás, véleményünk szerint csupán egy halasztott fizetési konstrukció az egész, ráadásul olyan aljas módon beépített dologgal, mint a háromhavonta tőkésítendő kamat.  Mit fog fizetni az állam és a bank segítség címén? Minek a mijét?
-          Az összes tartalékainkat feléltük, a 32 év alatt összegyűjtött értékes porcelánokat és aranyat már eladtuk, 75 éves édesanyám segít bennünket a 70 ezer Ft nyugdíjából. Tüzelőnk sincs télire, tavaly télen is heteket voltunk fűtetlenül. A gázt is kikapcsolták már.
-          A hitel elbírálásánál figyelembe vették a jövedelmet, nem lehetett több a jövedelem 33%-ánál a havi törlesztő részlet, csak úgy adtak hitelt. Jelen esetben már nem vesznek figyelembe semmit, képesek volnának a havi 89.000ft-os jövedelemből is levonni a 96-103.000ft-ot! Veszélyeztetve a megélhetésünk 2 kiskorú gyermekkel. Már nem bírjuk, tele vagyunk tartozásokkal azért, hogy a törlesztő részlet fizetve legyen. Kérem segítsenek!
-          Reménytelenül elkeseredett vagyok. 2012.jan.31-ig rokkant nyugdíjas voltam, az új komplex felülvizsgálat rehabilitációs ellátást állapított meg, majd a II. fokú felülvizsgálat még az eddiginél is rosszabb egészségi állapotúnak minősített. Ellátásom 70%-át megvonták annak ellenére, hogy sem csaló sem jobb állapotúnak nem minősítettek. 37 ezer Ft-al földönfutóvá tettek 32 évi munkaviszony után. Minden szempontból romlik az állapotom, idegileg teljesen összeomlottam.
-           Dupláját fizetni és meddig? Egyetértek a perindítási szándéknyilatkozattal,
mert illő lesz elkezdeni valamit tenni a családomnak.  Hiszen mi megyünk tönkre, mindenhogy.

-          A Földhivatal másodfokon is elutasította a Pénzintézetem tulajdonjogi bejegyzési kérelmét. A tulajdon tehát az enyém. Ennek ellenére az ingatlanomat az interneten árulják.  

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

2012. október 25., csütörtök



Orbán vagy Bajnai?

Tényleg nem volna más választásunk, mint trónon tartani a regnálót, vagy visszahozni azt, akinek a politikája hatalomra segítette? Meghallgattam mindkettőt Október 23-án, és megerősödött bennem, hogy helyettük valami egészen másra van szükség, ha ez az ország boldogulni akar. Orbán úgy beszélt nemzetről, mintha társadalom nem is létezne, Bajnai pedig úgy beszélt demokráciáról, mintha ahhoz nemzet sem kellene. Hát még társadalom és ember! Csak nem fogunk olyan piszlicsáré ügyekkel foglalkozni, mint amilyen négy millió létminimum alatt élő, meg további két millió, aki csak kicsivel keres többet – gondolhatták mindketten. Hallgattak a 23 százalékos alultápláltságról, több százezer gyermek éhezéséről, és úgy tettek, mintha nem is volna gond a tömeges otthonvesztés, gyermekek elszakítása szüleiktől, magától értetődő volna, hogy rokkantakat fosszanak meg nyugdíjuktól, az adósrabszolgáknak pedig akkor is fizetniük kelljen, ha már nincs miből.  Éhbér és munkanélküliség? Ugyan már, csak nem fogunk lealacsonyodni efféle hétköznapi malőrök szintjére nemzet és demokrácia magasztos tündérvilágából! Egyáltalán, mi köze demokráciának és nemzetnek a megélhetéséért küszködő emberhez? Ki hallott még ilyent? Akinek gondja van, az oldja meg maga, ha pedig nem tudná, ne terhelje a szentséges piacot a jelenlétével, mert nincs szükség rá. Még kevésbé arra, hogy háborogjon! Szavazz rám, a többi pedig az én dolgom – adták értésünkre mindketten. Magam úgy vagyok velük, hogy egyikük sem kell, mert mindketten ugyanazt szolgálják: a pénz uralmát az ember fölött. A különbség csak annyi, hogy az egyik a nemzeti tőkét igyekszik erősíteni, a másik pedig a globális érdekek cselédje. De magán a rendszeren egyikük sem akar változtatni a társadalom javára. Pedig kellene, mielőtt még többen halnának bele a rendszer válságába. A kiút számomra ott tárul fel, ahol Orbán és Bajnai politikája véget ér: az elosztási és a tulajdonviszonyok megváltoztatásánál a dolgozó-alkotó többség érdekében. Ehhez kell egy új társadalmi erő, melyen a Magyar Szociális Fórum fáradozik.

Simó Endre
2012. október 24.

2012. október 20., szombat

Október 23


Tisztelt Barátaink és Harcostársaink!

A Magyar Szociális Fórum október 23-án 13.00 órától transzparensével jelen lesz a Szolidaritás mozgalom "A hazáért és a demokráciáért" jelszóval meghirdetett tüntetésén a Clark Ádám tér fölötti bástyán, a címer fölött. Gyertek el, hogy megmutassuk magunkat az alábbi elvi nyilatkozat szellemében is! Az MSZF hivatalosan nem vesz részt a Milla Szabad sajtó úti tüntetésén, amelyre a Szolidaritás átvonulni készül. Azért döntöttünk így, mert nem kívánunk asszisztálni Bajnai Gordon személyének és az általa képviselt banki politikának. A Clark Ádám tér után tehát ki-ki maga döntse el, hová megy, vagy nem megy! Addig viszont álljunk ki az általunk képviselt elvek és tettek mellett! Várlak tehát a megjelölt magaslaton 13.00 órától!

                              Simó Endre 


Október 23. – Magyar Szociális Fórum
Budapest, 2012. október 20. szombat

     Az 1956-os magyar forradalom üzenete elevenen él 56 évvel a forradalom vérbefojtása után is, mert a társadalmi célok, amelyeket a zászlajára tűzött, mindmáig nem valósultak meg, vagy csak nagyon kis mértékben teljesültek. 1956 szelleme ellentétes a leigázással, az elnyomással, a kizsákmányolással. A proletariátus nevében gyakorolt diktatúrával éppúgy, mint a tőkének a demokrácia nevében gyakorolt uralmával. Nem lehet arra kárhoztatni a világot, hogy csak a létezett szocializmus és a létező kapitalizmus között választhasson. 1956-ban a magyar nép nem csak a szovjet mintára megvalósult szocializmussal fordult szembe, hanem a kapitalizmus visszatérését is tagadta azzal, hogy kimondta: gyárat vissza nem adunk – áll a Magyar Szociális Fórum október 23. alkalmából kiadott szombati közleményében.
    1956-ban a Munkástanácsok világra szóló lépést tettek a gazdasági demokrácia megteremtése felé azzal, hogy ellenőrzésük alá vonták az üzemeket, és a vállalatok tulajdonosaiként léptek fel. Ezzel irányt mutattak egy másféle jövő felé, a képviseleti és a közvetlen részvételi demokrácia ötvözésén alapuló sokrétű demokratikus rendszer felé.
    Magyar Szociális Fórum a magáénak vallja 1956 szabadság eszméjét.
    „Az MSZF célja a tulajdonformák sokféleségén, és egyenrangúságán nyugvó valóság megteremtése a monopoltőke korlátlanná vált hatalmával szemben, a közösségi tulajdon megerősítésével. A szabadságjog nem csak a magántulajdon tagadásával sérülhet, hanem – mint tapasztalhatjuk 22 éve - a magántulajdon elhatalmasodásával is a társadalmi tulajdon felett. Súlyosnak tartjuk, hogy a rendszerváltás óta eltelt 22 év kormányai kivétel nélkül a rendszergazda pénzügyi körök érdekeit szolgálták, kiárusították a közösségi tulajdont, most pedig még jogainkat is korlátozzák. Bizonyíték rá a munkához való jog kiiktatása az új alaptörvényből, az élethez való alapjog folyamatos sérülése a kilakoltatások, a tömeges fagyhalál, és az öngyilkosságok révén, valamint az általános választójog korlátozása az előzetes regisztrálással”– áll az elvi nyilatkozatban.
      A Magyar Szociális Fórum tíz éve azért küzd következetesen hol ezzel, hol azzal a kormánnyal szemben, hogy érvényt szerezzen a „Munkát – Békét - Biztos megélhetést” össztársadalmi követelményének.
      Első lépésben azt szeretnénk elérni, hogy átcsoportosítsák a tőkéből származó jövedelmek kellő részét a megélhetési válságba taszított négy millió dolgozó, alkotó és rászoruló ember javára. Munkához, megélhetéshez szükséges bérekhez juttassák a nélkülözőket, gondoskodjanak az egészségükről, gyermekeik szellemi gyarapodásáról. Véget érjen a jóléti rendszerek-, és az állami felelősségvállalás leépülése.
    Társadalompolitikai tervét a Magyar Szociális Fórum – tíz éves gyakorlatához hűen – széles demokratikus-nemzeti összefogással akarja érvényre juttatni, szövetségben minden olyan erővel, amely le akar számolni a neoliberális politikával a bérből és fizetésből élő, a nyugdíjas és a rászoruló társadalmi többség érdekében.+++

(„Az 1956 értékei az igazságosabb és emberibb új társadalmi rend felépítéséhez” c. nemzetközi konferencia anyaga megtalálható awww.mszfszk.hu honlapon)

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

2012. október 19., péntek

A 2010-es pénzüket követelik a közmunkások

Öt pontba sűrítette követeléseit a Közmunkások Szakszervezete (KSZ), melynek vezetői országjáró körútjuk során a héten Somogyot keresték fel.

Eddig nagyjából 130 hazai településre látogattak el az érdekvédők, a közelmúltban megalakult szakszervezetnek már csaknem 4000 tagja van. A 12 hete zajló körút legutóbbi állomása megyénk volt, ahol számos polgármesterrel és közmunkással találkoztak a KSZ vezetői. 
– Jövőre legalább a 2010-es szintet állítsák vissza a közmunkásoknak – hangoztatta Kaposváron, pénteki sajtótájékoztatóján Kordás László főtitkár. Felidézte: amíg korábban 8 órai munkáért 60 200 forintot kaptak a közmunkások, most 47 ezer forintra számíthatnak. A kifizetésekre célozva jelezte: ne hetente, hanem havonta adjanak pénzt az embereknek, hogy maradjon némi tartalék a sárga csekkek befizetésére is.

Az új Munkatörvénykönyve kapcsán rámutatott: a közmunkások számára hátrányos szabadságolási előírásokat újra kell alkotni, mint ahogy azt is el kívánják érni, hogy a jelenleginél hosszabb munkalehetőséget kapjanak azokon a településeken az emberek, ahol nincs más elhelyezkedési lehetőség. A pályakezdők esélyeinek javítását is szorgalmazza a KSZ. Barát Endre elnök hangsúlyozta: a tagtoborzással párhuzamosan építik ki a szakszervezet országos hálózatát. Minél erőteljesebb és hatékonyabb segítséget kívánnak adni a közmunkásoknak, akik zömét szakmunkások alkotják, ám van köztük építészmérnök, dráma szociológus és diplomás ápoló is.

Forrás: (sonline.hu)

2012. október 17., szerda

Közfoglalkoztatási kérdőív

Tisztelt Blog olvasóink!



Szeretnénk megkérni Önöket, hogy legyenek szívesek töltsék ki a facebok segítségével az alább belinkelt kérdőívet, melyet a egy felsőoktatásban tanuló hallgató  szakdolgozatához szeretne felhasználni. A kérdőív kitöltése  1-2 percbe telik mindössze, de nagyon sokat segítenétek vele! Nyugodtan osszák meg közösségi oldalakon is, de elsősorban olyan személyek nyilatkozzanak, akik vettek már részt közfoglalkoztatásban az utóbbi 2 évben! 

Előre is köszönjük segítségüket!

2012. október 15., hétfő

Élelmezési Világnap – a magyar népesség 23 százaléka alultáplált


Budapest, 2012. október 15. hétfő

     Magyarországon 23 százalékos azoknak a súlyos anyagi nélkülözésben élőknek az aránya, akik nem tudnak megfelelően táplálkozni, vagyis – nemzetközi normák szerint – alultápláltak. Ez azt jelenti, hogy nem jutnak hozzá minden második nap húshoz vagy halhoz – jelezte a Magyar Szociális Fórum a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetében „Az élelmezésbiztonság világgazdasági dimenziói” címmel az ENSZ Élelmezési Világnapja alkalmából hétfőn tartott tanácskozásról.
     Az élelmiszerárak emelkedése tönkreteszi a szegényeket. Megélhetésükhöz munkát kellene adni nekik mezőgazdasági nagyüzemekben, ám a készülő új magyar földtörvény még a működő nagyüzemek méreteit is csökkenteni akarja, nemhogy újakat létrehozni a foglalkoztatás növeléséhez – hangzott el.
   „A termőföld nemzeti kézben tartása fontos ugyan, ám kisüzemekben nem lehet hatékonyan termelni. Ma a ’méretek forradalmát’ éli a világ, nem ritka az olyan üzem, amelyben 100 ezer jószágot tartanak. A foglalkoztatáshoz nagyüzem kell. Vegyes érzéseim vannak a földtörvénnyel kapcsolatban, félek, hogy egy csomó problémát fog szülni. Elgondolkodtató az eddigi aukció is” – mondta Csáki Csaba professzor.
     A világ élelmezési helyzetéről szólva Csáki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a tények szerint az emberiség képes megtermelni a növekvő lélekszám ellátáshoz szükséges élelmiszer mennyiséget, de ahhoz, hogy mindenkinek az asztalára jusson elegendő élelem, változtatni kellene az elosztási viszonyokon. Jelenleg 925 millióan éheznek a földkerekségen. Tartós vidéki szegénység jellemzi a világot, kivéve Latin-Amerikát, ahol az elmúlt 15 évben harmadára csökkent a vidéki szegénység. Afrikában a legsúlyosabb a helyzet, de elakadt az éhezés felszámolása Ázsiában is. Közép- és Kelet-Európában a vidéki emberek számítanak az Európai Uniós csatlakozás legnagyobb veszteseinek. Nálunk 600-700 ezer olyan vidéki ember él, akinek az egzisztenciája megpecsételődött a vidék és a város közti megélhetési szakadék elmélyülése miatt. Az elmúlt 4-5 évben világszerte drasztikusan emelkedtek az élelmiszerárak, és olyan helyzet állt elő, hogy noha rendelkezésre áll a szükséges élelem, mégsem jut hozzá mindenki – mondta -, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerárak együtt emelkednek az energia árakkal.
     Mivel a jelenlegi válságra nem a túltermelés a jellemző, a kereslet nem fogja letörni az árakat. Felértékelődik a hazai termelés, de ahhoz, hogy képessé váljunk korszerű termelésre, nem szabad elzárkóznunk a külföldi tőke bérleti formában való megjelenésétől, és technológiai ismereteitől – vélekedett Csáki professzor.
    Kiss Judit Kínáról tartott előadásában arról tájékoztatott, hogy az egy milliárd 350 millió lakost számláló ország önellátóvá akar válni mezőgazdasági termékekből, a gabonát illetően pedig 95 százalékban már azzá is vált.
    Indiában dinamikus növekedés tapasztalható, de a szegénység még nagy. A napi két dollárból élők aránya a 2005. évi 75,6 százalékról 68,7-re csökkent 2010-ben. Önellátóvá vált az ország, de az elosztás rendkívül egyenlőtlen. A népesség alsó 20 százalékának a nemzeti jövedelem mindössze 8,6 százaléka jut. Az 5 évnél fiatalabb alultápláltak aránya 43,5 százalék – tudattaSzékely-Doby András.
     Somai Miklós az EU közös agrárpolitikájáról elmondta, hogy a közösség fő célja a termelékenység és a versenyképesség növelése. A világon a legtöbb támogatást adja a mezőgazdasági termelőknek, és ezzel roncsolja a világkereskedelmet. Ugyanakkor a támogatás 85 százaléka a termelők 19 százalékához jut. Az EU-ban ugrásszerűen nőtt az alultápláltság és az éhezés, mert csökkent a lakosság fizetőképessége. A súlyos anyagi nélkülözés miatt nem megfelelően tápláltak aránya az EU egészét tekintve nem egészen 10 százalékos, Ausztriában 5, Olaszországban 8, Franciaországban 6-7, Magyarországon 23, Romániában 33, Bulgáriában pedig 43 százalék. Erősen növekvő tendenciájú – mondta Somai.
     Dús Ágnes a termőföldekért folytatott globális versenyről tartott előadásában elmondta, hogy a mögöttünk álló tíz évben 227 millió hektárnyi termőföldet adtak el, vagy bérbe külföldi beruházóknak. Ez Észak- és Nyugat-Európa összterületével egyenlő. A földvásárlás célpontja Afrika és Dél-Amerika. A tranzakciót erőszakos kitelepítések kísérik: Guatemalában egyszerre 20 ezer embert űztek el az otthonukból. A földvásárlás oka az élelmiszer iránti kereslet növekedése miatti spekuláció, Kína esetében pedig a hazai szükségletek biztosítása. A termőföld-vásárlás a tőke új stratégiája, és arra irányul, hogy nagy profitra tegyen szert a 2030-ra 9 milliárdra gyarapodó emberiség ellátásával ennivalóval, a klímaváltozás, az árrobbanás és a pénzügyi válság okozta feszültségek közepette.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

2012. október 14., vasárnap

Meghívó Bankár-mustra


M E G H Í V Ó

Bankár-mustra


avagy bankárok a börtön árnyékában

címmel ellenkonferenciát rendeznek a devizahitelesek szervezetei a

Hilton Szálloda előtt a Várban 2012. október 16-án 10 órától

Ezen a napon a Hiltonban konferenciázik az összes bankár, akik felelősek a magyar lakosság végletes
eladósításáért.

Rendezvényünk TETEMREHÍVÁS lesz bűneikért.

Minden megszólalás egy-egy vádbeszéd lesz azokért, akik már nem érhették meg ezt a napot, mert a
halálba kergették őket a bent konferenciázó bűnösök.. Vádbeszéd lesz azokért is, akik súlyos gondok
között töltik a napjaikat és már a mindennapi betevő falatot vonják meg gyerekeiktől és maguktól, hogy
az uzsorásaikat kifizessék.

Esküszünk, hogy ennek véget vetünk.

Budapest, 2012. október 8.

Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet

Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete

Hiteles Magyarok Fóruma

Hiteles Mozgalom

Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal

2012. október 12., péntek

Az LMP azokat is segélyezné, akik önhibájukon kívül maradtak munka nélkül

Az LMP azt kezdeményezi, hogy ne lehessen megvonni a foglalkoztatást helyettesítő támogatást azoktól, akik önhibájukon kívül esnek ki az ellátórendszerből. Szabó Tímea és Szél Bernadett, a párt országgyűlési képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon közölték: hétfőn terjesztik be a parlamentnek a szociális törvény módosítását. Szerintük sokan az információ vagy a munkalehetőség hiánya miatt esnek ki a segélyezettek köréből, és problémás az is, hogy az önkormányzatoknak meglátásuk szerint túl nagy mozgásterük van abban, kinek biztosítanak munkát és kinek nem.

Szél Bernadett, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagja emlékeztetett arra, hogy 2011. január 1. óta csak az kaphat jövedelempótló támogatást, aki egy éven belül legalább 30 napot dolgozott vagy képzésen vett részt; aki ezt nem teljesíti, attól akár 36 hónapra is megvonhatják a segélyt. 2012 áprilisának végéig emiatt mintegy hatezer embert zártak ki az ellátotti körből.

Hozzátette: a kérdésben az érintettek, de gyakran az önkormányzatok is tájékozatlanok. Kevesen tudják például azt, hogy a kizárás urán 60 nappal már ismét lehet regisztrálni és közmunkára jelentkezni, egy év együttműködés után pedig újra segélyt kérni, vagyis az ellátatlan időszak rövidíthető. Számos ember azzal sincs tisztában, hogy a 30 napot háztartási munkával is lehet igazolni.

A két ellenzéki politikus ezért a szociális törvényben tájékoztatási és egyéb kötelezettséget írna elő az önkormányzatoknak vagy a munkaügyi központoknak. Elvárnák a helyhatóságoktól, hogy a felülvizsgálat előtt három hónappal, írásban értesítsék az érintetteket a lehetőségeikről, utolsó szalmaszálként pedig a munka nélkül maradtak számára önkéntes munkát kellene felajánlaniuk.

Előírnák a munkaügyi központoknak, hogy a fennálló helyzetről alapos tájékoztatást adjanak az önkormányzatoknak, és az adatgyűjtést is kötelezővé tennék, a két politikus szerint ugyanis “nem elfogadható, hogy a kormány nem méri fel, hány ember marad az út szélén”.

Mint mondták, mindez nem járna különösebb költségvetési vonzattal.

Budapest, 2012. október 12.

LMP/MTI

Jó reggelt Magyarország!

sakál- Találtam,továbbítom:


JÓ REGGELT MAGYARORSZÁG!


Ébredj fel! Hasadra süt a nap! Minden nap munkanap!
Dolgozz hajnaptól napnyugtáig, látástól vakulásig!
Mindörökké, az elmúlásig! – mondja a kormány.

Ez egy munkaalapú társadalom,
Félholtan is ezt várja tőled a hatalom.

Mennyi embert kell eltartanod? Nem is tudod, de parancsba kapod, hogy dolgozz, folyton csak dolgozz!

Ha nincs munka, attól lehetsz még közmunkás egy parkban, lakhatsz ház helyett, egy kicsi garzonban.

Nyugdíjad úgysem lesz soha, fogd már fel, te ostoba!
Elviszik azt mások, ha más nem, az ukránok!

Mondhatná valaki, hogy elavultak ezek a (2004.évi) lentebb közölt adatok? Nem, mert kiinduló pontnak megfelelnek ahhoz, hogy következtetni lehessen arra, hogy a járulékfizetőknek micsoda döbbenetes pénzbe kerül ezeket a pénzeket kitermelni, miközben ők, a családjaikkal nyomorognak!

Ezek a 8 évvel ezelőtti adatok hűen tükrözik, hogy miközben itt nyomorog a fél ország, mennyi vadidegen embernek fizetünk a semmiért? Aki sosem dolgozott ide, egy napot sem! Miközben az itteniek nyugdíja is veszélybe kerülhet, mert 2012.-től az alaptörvény már többé nem garantálja a társadalombiztosítást! Sem az egészségügyi, sem a nyugdíjkiadásokat!

A rokkantakat, akik ide dolgoztak, ezt az országot építették, súlyos betegek, őket megfosztották a nyugdíjuktól! Azt mondták nekik, hogy azért nincs számukra nyugdíj, mert fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer miattuk. Ez, nagyon érdekes, mert közben a tőlük elvett nyugdíjakból, jut itt bőven mindenkinek, aki sosem dolgozott ennek az országnak egy napot sem, még annak is!
Ez az egész országra nézve, ez egy szívatás! A közmunkásra is, akinek a közmunka után nem jár nyugdíj! Mi marad neki? Mindhalálig robotolás! Az ő pénzét, majd elviszi más!

Erre, itt a példa:

Szerencse, hogy Románia már EU tagország lett! Sajnos, nem tudtuk elérni azt, hogy a 2007.-ig itt igényelt román nyugdíjakért, a kb. 50 milliárd Ft-ért, valamilyen kompenzációt kaphassunk a román államtól. Az ukrán helyzet, az ezután lesz aggasztó, mert napjainkig, kb. 10 ezer igény eddig, már biztosan befogadott. A 2011.évi ONYF Statisztikai évkönyvben, már nem is írják ki az ukrán nyugdíjigénylők számát. Ugyanis, egyetlen év alatt 75%-kal ugrott meg azoknak a száma, akik az ingyen magyar nyugdíjért sorban állnak.

Egyetlen ukrán igénylőnek éves szinten kb. 1 millió Ft nyugdíjat fizetünk ki. Így, az ukránoknak kifizetett nyugdíj évente kb. 10 milliárd Ft, ami a magyar költségvetést terheli! Ezt a nyugdíjat, az orosz ukránok is igényelhetik. Ukrajnában 15 millió nyugdíjas van! Hazánk lakossága még 10 millió sincs! El fogjuk bírni majd őket tartani? Érthetetlen, hogy az 1962.12.20.-án aláírt magyar-szovjet szociálpolitikai szerződést miért nem lehet megszűntetni? Az, hogy az ukránok megszűntetni nem akarják, az természetes. Innen, oda senki sem megy egy átlagos, havi 30 ezer Ft ukrán nyugdíjért! Onnan, viszont egyre többen jönnek, mert nálunk, majdnem havi 100 ezer Ft az átlagnyugdíj!

Ráadásul, nem állampolgársághoz kötődik a nyugdíj, így még az orosz ukrán is igénybe veheti.

Innen menekülnek a járulékfizetők, a magyar nyugdíjasok is egyre többen lesznek, mert 15 éven belül itt a fél országunk nyugdíjas lesz! A járulékfizetők azt a terhet kizárt, hogy felvállalják, hogy még ukránokat is el akarnának tartani? A Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége már rég darabokra hullott, az oroszok 20 éve kivonultak innen, ezt a szerződést, ami hazánk számára hátrányos, miért nem lehet megszűntetni? Nem igaz, hogy ezt a szerződést nem lehetne megszűntetni, ami ennyire káros ránk nézve! Akár nemzetközi segítséggel is, ha másként nem megy! Legutóbb, 2009-ben mindent latba vetett a kormány, hogy változást csikarjon ki ez ügyben, de eredményt nem tudott elérni. Az viszont érthetetlen, ha a hazai lakosságot egyre jobban szorongatja a kormány, akkor miért ad gyorsított eljárású, kiemelkedő jelentőségű, további kedvezményeket, ehhez az elavult, 1962.12.20.-án aláírt magyar-szovjet szociálpolitikai szerződéshez kapcsolódóan? Van nekünk ennyi pénzünk erre? Itthon segélyplafont húzogatunk, a közmunkások, a segélyesek és a rokkantak éhen halnak, miközben két kézzel szórják a pénzt az idegeneknek?

TILTAKOZZATOK EZ ELLEN A SZERZŐDÉS ELLEN!

ELÉG SAJÁT MAGUNKAT ÉS A KORMÁNYT ELTARTANI!

A BEFIZETETT JÁRULÉKAINKÉRT MI AKARUNK NYUGDÍJAT!

A NYUGDÍJUNKAT NEM ADJUK MÁSNAK!

EGY ÉLET MUNKÁJA UTÁN NEM NYOMOROGNI AKARUNK!

FOGJUNK ÖSSZE! TALÁLKOZZUNK OTÓBER 23-ÁN!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


"Nem állampolgársághoz kötődik a magyar nyugdíj"

A pártok közötti vitában az egyik sarkalatos pont a nyugdíj folyósítása a határon túli magyaroknak, ha kettős állampolgárokká válnak. A nyugdíjbiztosítási főigazgatóság vezetője a Duna TV Híradójának elmondta: a nyugdíj nem állampolgársághoz kötődik.

Többféle nemzetközi egyezmény befolyásolja ugyanakkor ezek kifizetését. Egyrészt, mivel Magyarország uniós tag, vonatkoznak rá az EU előírásai, más országokkal szociális egyezményei vannak, a volt szocialista országokkal pedig több évtizeddel ezelőtt megkötött szerződések vannak még érvényben. Ezek közül is kivétel Románia és Ukrajna, velük ugyanis jóval a rendszerváltás előtt olyan megállapodás született, hogy ha valaki nyugdíjasként áttelepül Magyarországra, a magyar szabályok szerint számolják ki a nyugdíját, sőt itt Magyarországon, a magyar nyugdíjkeretből fizetik ki azt. Eddig ezt a lehetőséget tömegesen nem használták ki, jelenleg 5500 Ukrajnából és 21 ezer Romániából áttelepült magyar állampolgárnak fizetnek ennek az egyezménynek az alapján nyugdíjat – nyilatkozta Barát Gábor.

Az összes többi országra ugyanakkor az érvényes, hogy mindenkinek ott fizetik ki a nyugdíját, ahol dolgozott. "Valaki akkor kaphat a magyar szabályok alapján nyugdíjat, ha megfelel a magyar nyugdíjbiztosítási szabályoknak: betölti az előírt korhatárt, megszerzi az előírt szolgálati időt, és a nyugdíj számításánál az irányadó időszakban, ami 1988-tól számítódik, az előírt keresete megvan" – fejtette ki a hivatal vezetője. (duna tv híradó)

Hagyaték a múltból

Északkeleti szomszédunkkal ugyanis még mindig érvényben van az 1962-ben aláírt, szociális ellátásokról szóló egyezmény. Bár régóta nem létezik ennek egyik aláírója, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége, ám Ukrajna esetében – nyilván jogfolytonosság okán – még él a megállapodás.
Az áttelepülő nyugdíjas – függetlenül attól, hogy ukrán, vagy netán ukrán-magyar állampolgár - nem hozza magával a járadékát. Az egyezmény szerint új "magyar" nyugdíjat kell megállapítania számára a hazai társadalombiztosításnak, mégpedig a következő módon: "/…/ a megfelelő képzettséggel rendelkező és a nyugellátás megállapítása időpontjában a fogadó állam hasonló tevékenységet folytató dolgozója szakmai átlagkeresete alapján /…/ a nyugdíj alapját képező átlagkeresetként azt a keresetet kell figyelembe venni, amit a hasonló munkakörben, megfelelő képesítéssel a Magyarországon foglalkoztatottak átlagosan elértek a nyugdíj megállapítása időpontjában." Az így kiszámított összeget ettől kezdve a magyar nyugdíjbiztosító köteles folyósítani.
Hasonlóan sajátos a helyzet a rokkantnyugdíjak esetében is. A munkaképesség csökkenés mértékét, a rokkantság fokát, az érvényes hazai szabályok alapján, a magyar szakértői bizottságnak kell újólag megállapítania, majd az ennek ismeretében kalkulált rokkantnyugdíjat az Országos Nyugdíjfolyósító Intézet utalja. A nyugdíjkorhatárt már elért rokkantaknak nem kell átesniük a fenti procedúrán, magyarországi járadékukat a fent már ismertetett módon kell újraszámolni.
Az egészségügyi ellátást illetően is meglehetősen cifra helyzet hibernálódott az elmúlt évtizedekben. Az egyezmény értelmében a hazánkban tartózkodó ukrán állampolgárt – függetlenül attól, hogy kárpátaljai magyar, vagy ukrajnai orosz nemzetiségű – ingyenes megilletik mindazok a természetbeni orvosi ellátások (s támogatott gyógyszerek), mint a magyar állampolgárokat. Ez azonban fordított helyzetben is igaz, vagyis a magyaroknak is minden jár – Ukrajnában.
Az egyezmény újrafogalmazásával legutóbb a Bajnai-kormány próbálkozott, s 2009-ben hosszas tárgyalások után megszületett az új tervezet. Bár a megállapodás kizárólag a pénzbeli ellátásokról szólt, de mivel az átfogalmazott szerződés életbe léptetése egyben a régi hatályon kívül helyezését is jelentette, az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét és elszámolását szintén új alapokra helyezte – volna. A megegyezés azonban – máig nem tudni miért – kútba esett.
Ukrajna egyébként nem ismeri el a kettős állampolgárságot – akárcsak Szlovákia illetve Ausztria (az utóbbi azonban egyedi kérelemre engedélyezi!) -, bár szakértők szerint ez nem a körülbelül 150 ezres kárpátaljai magyarság jelenlétével magyarázható, állítólag sokkal inkább az ország területén élő több milliós orosz lakossággal. A jogszabályba foglalt tilalom ellenére azonban az ukrán hatóságok szemet hunynak a Bukovinában élő román nemzetiségűek kettős – ukrán-román – állampolgársága felett, s lényegében hasonló hozzáállásban reménykednek a hazai törvényalkotók is az ukrán-magyar kettős állampolgárság kapcsán. Igaz, mint az elmúlt hetekben kiderült, Magyarország senkinek sem adja ki a kettős állampolgárok névsorát és adatait, így "itthon" beadva az egyszerűsített honosítási eljárásra vonatkozó kérvényt, gyakorlatilag kideríthetetlen marad a magyar állampolgárságot is vállaló kettős állampolgárok kiléte az ezt tiltó államok számára. Amennyiben azonban Ukrajna egyszer elismeri a kettős állampolgárságot, valamit kezdeni kell az 1962-es egyezménnyel.
Transindex -- Itthon --
itthon.transindex.ro
A pártok közötti vitában az egyik sarkalatos pont a nyugdíj folyósítása a határon túli magyaroknak, ha kettős állampolgárokká válnak. A nyugdíjbiztosítási főigazgatóság vezetője a Duna TV Híradójának

2012. október 11., csütörtök

Szabó Máté: a közmunka nem tudja bevonni az embereket a munka világába

Kormányülésen tekintik át a közfoglalkoztatási program egy évének tapasztalatait, és javaslatokat is megfogalmaznak a területet érintő jogszabályok korrekciójára - jelentette be Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.
Könyvvizsgáló asszisztens
Hoffmann Imre az Alapjogok és közfoglalkoztatás című műhelybeszélgetésen elmondta: a témát már a nyáron megtárgyalták a helyi munkaügyi hivatalokkal, a héten pedig az összes polgármesternek levelet írnak, érdeklődve a közfoglalkoztatási program helyi tapasztalatairól, hogy 2013-ra tervet tudjon készíteni a tárca. Közölte, a polgármestereknek 39 helyszínen tartanak képzést a közfoglalkoztatásról.
A helyettes államtitkár szólt arról: az önkormányzatok és azok szövetségeinek visszajelzései alapvetően pozitívak a közfoglalkoztatásról. Meglátása szerint a közfoglalkoztatás a munkaerőpiacra történő visszavezetés fontos eleme, mert ennek keretében az érintettek "védett környezetben kipróbálhatják képességeiket".
Hoffmann Imre véleménye szerint kiemelkedő a mezőgazdasági projektek jelentősége a kistérségi munkaprogramokban. Rámutatott arra: akik nehezen találnak munkát, azok szeptembertől részt vehetnek képzésekben. Célként fogalmazta meg, hogy a 20-64 éves emberek 75 százalékának legyen munkája 2020-ig, ez a mutató jelenleg 60,7 százalék.
Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa arról beszélt, hogy a közfoglalkoztatás nem alkalmas arra - és ezt eredendően sem akarta senki -, hogy mindenkit bevonjon a munka világába. Az ombudsmani vizsgálatok az alapjogi visszásságokat vizsgálják, eddig 50 panasz érkezett hozzájuk a témában - tette hozzá.
Elmondása szerint a tájékoztatás hiányát és a jogbizonytalanságot említették a leginkább a panaszosok. Nagy problémának nevezte az érintettek képzésének hiányát, valamint azt, hogy a közfoglalkoztatás "másodrendű munkavégzéssé válhat, ami alááshatja a munkaügyi rendszert". A vizsgálat a Munka méltósága elnevezésű projekt keretében késő ősszel zárul le - jegyezte meg.
Zemplényi Adrienne, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársa elmondta, hogy a Munka Méltósága projektnek két fő iránya van: a közfoglalkoztatás helyszíni vizsgálatokon alapuló, illetve átfogó, rendszerszintű vizsgálata, a másik irány pedig a hátrányos helyzetű csoportok, mint a nők, a kisgyermekes anyák, a fogyatékossággal élők, a fiatalok és a hajléktalanok esélyegyenlőségének vizsgálata a munka világában. Szólt arról: helyi vizsgálódásaik során a közfoglalkoztatottak a leginkább a munkavégzés körülményeire panaszkodtak, és arra, hogy visszautasításuk esetén elvesztették a szociális juttatásokat.
Közölte, vizsgálták a többi között a bérkifizetéseket, a képzések elmaradását és a 30 napos kereső tevékenység igazolása hiányából fakadó, a közmunkát keresőket sújtó szankciókat. A panaszok szerint sokszor az elbocsátottak munkahelyére közfoglalkoztatottakat vesznek fel. A munkakörülményekre is sok panasz érkezik, erről lehet, hogy külön jelentést írnak, továbbá a szabadságra és a táppénzre vonatkozó jogszabályok változásait is vizsgálják - fűzte hozzá.
Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára elmondta: a helyi közszolgáltatások költségeinek csökkentésére is alkalmas lehet a közfoglalkoztatás. Utalt arra, hogy pályázatot írtak ki az önkormányzatok számára a közmunka terén alkalmazott példamutató gyakorlatok bemutatására, a díjátadás november 8-án lesz Budapesten. A pályázat tapasztalatain alapuló javaslataikat szeretnék a kormányzat számára megfogalmazni - jegyezte meg.
A TÖOSZ főtitkára a legnagyobb problémának azt látja, hogy "kiszámíthatatlan a rendszer", a benne lévők számára éppúgy, mint az önkormányzatoknak. A heti bér kifizetéséből fakadó nehézségek szinte mindenhol felvetődtek - mondta.
Kordás László, a Közmunkások Szakszervezetének főtitkára közölte: nagy különbség van a települések között a közmunkásokhoz való bánásmódban és azok lakosságon belüli arányában. Felhívta a figyelmet arra, a napi 8 órás munkáért a közfoglalkoztatottaknak is meg kellene kapniuk a minimálbért, és szeretnék elérni, hogy a közmunkásokra ugyanazok a szabadságnapok legyenek érvényesek, mint másokra.
Elmondta, hogy építészmérnök és pedagógus is van a közmunkások között, de a többség általános iskolát végzett vagy még azt sem. Sokszor nem tartják be a munkavédelmi előírásokat, és gyakran saját eszközeikkel dolgoznak a közmunkások, sőt a megfelelő egészségügyi körülményeket sem mindig teremtik meg számukra - sorolta.
Köllő János, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének főmunkatársa arról beszélt, hogy a fejlett világban nem alkalmaznak akkora mértékben közfoglalkoztatottakat, mint Magyarországon. A skandináv országokban, Ausztráliában, illetve Angliában élnek ugyan ezzel az eszközzel, de nem a tömeges munkanélküliséget szeretnék ezzel felszámolni, hanem a fiatalokat igyekeznek alkalmazni - állapította meg.

 Forrás: HVG.hu

2012. október 10., szerda

Hitelkárosultak vonulnak a Hilton elé

Budapest, 2012. október 10. szerda


Devizahiteles tiltakozó megmozdulás helyszíne lesz október 16-án a budavári Hilton szálló bejárata. A hitelkárosultak érdekeit felkaroló szervezetek arra szólították fel a tisztességtelen banki szerződések áldozatait, hogy tetemrehívással emeljenek vádat a Hiltonban tanácskozó bankárok és kormány tisztségviselők ellen a magyar lakosság végletes eladósításáért – jelentette a Magyar Szociális Fórum a szervezők közös nyilatkozata alapján.
„Minden megszólalás egy-egy vádbeszéd lesz azokért, akik már nem érhették meg ezt a napot, mert a halálba kergették őket a bent konferenciázó bűnösök. Vádbeszéd lesz azokért is, akik súlyos gondok között töltik a napjaikat, és már a mindennapi betevő falatot vonják meg gyerekeiktől és maguktól, hogy az uzsorásaikat kifizessék” – áll a tüntetésre mozgósító felhívásban.
A „Bankár-mustra – 2012” akciót a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete, a Hiteles Magyarok Fóruma, a Hiteles Mozgalom és a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal hirdette meg a Hilton szálló elé, a Táncsics Mihály utcába. Nem terveznek hivatalos beszédeket, hanem azt szeretnék, hogy maguk a Hitelkárosultak szóljanak, és fogalmazzák meg követeléseiket a kormány által eltűrt banki önkénnyel szemben.
Értesülések szerint a politikai és pénzügyi elit október 16-i tanácskozásán újabb kiegyezésre készülnek a megélhetési válsággal küszködő négy millió ember, köztük a fizetésképtelenné váló devizahitelesek kárára.+++

2012. október 8., hétfő

Arisztokráciát akarunk?

   Elhívottakról és arisztokratákról szólt Balog Zoltán miniszter az aradi vértanúk emléknapján, 2012. október 6-án. Azt mondta róluk, hogy ma is „kötelességük a szolgálat komolyan vétele”. Eszembe jutott Emma néni, a mindkét lábára amputált nagymama és unokája, akit az elhivatott FIDESZ-KDNP XV. kerületi polgármestere és országgyűlési képviselője júliusban kilakoltatott, és a nyolc gyermekes Csiky család, melyet most készül kilakoltatni. Azután arra a közmunkásra gondoltam, akinek 47 ezret fizetnek napi nyolc óráért. A tanárokra gondoltam, akik az elhivatottak újabb megszorító intézkedései miatt nem számíthatnak többé fizetésük még oly kismértékű kiigazítására sem. Az adós rabszolgaságba került devizahitel károsultak is eszembe jutottak. Feltettem magamban, vajon tényleg elhiszik-e Balognak, hogy az arisztokráciától remélhetik polgárjogaik helyreállítását. Már csak halovány emlékként fordult meg a fejemben az elhivatottak ígérete egy millió munkahelyről, ellenben annál világosabbá kezdett válni bennem az új földtörvény valódi célja: az arisztokrácia anyagi megalapozása a nagybirtokrendszer restaurálásával. Kezdtem megérteni, miért akarják kiszorítani a választásra jogosultak köréből a nép egy részét. Hisz’ miért volna szükség a voksunkra, ha mást akarunk, mint az arisztokrácia szolgálatának komolyan vételét? Küszöbhöz érkezünk. Lehet, hogy tényleg nem marad más hátra, mint megvédeni a demokráciát az elhivatottak uralmától, és olyanokra bízni sorsunkat, akik nem tartják magukat felsőbbrendűeknek, hanem egyszerűen csak embernek!


Simó Endre

2012. október 7.

Soha többé Fidesz


A közmunka program a következőképp néz ki...

Ahhoz hogy valaki bekerülhessen a programba regisztrált munkanélkülinek kell lennie.
Az önkormányzati fenntartású hivatalok, intézmények és cégek a munkaügyi központ felé lejelenti a kívánt munkaerő igényt. Tehát, hogy épp takarítónő, utcaseprő vagy pl. ügyintéző kell. A munkaügyi központ kiválasztja az alkalmas munkaerőt és az orvosi alkalmassági vizsgálat után kiközvetíti azt.

Hol a hiba?

Teljesen mindegy az, hogy milyen munkakörbe kerül az illető, végzettséget tekintve csakis a nyolc általános jelölhető a szerződésében (a munkakört úgy határozzák meg, hogy a törvényekben foglaltak szerint, az ne kívánjon meg alapfokúnál, nyolc általánosnál magasabb végzettséget), mert magasabb fokú végzettség esetén törvény szabályozza a magasabb fizetést. Így fordulhat elő az is, hogy 3 diplomával rendelkező középkorú hölgy takarítónőként, papírja szerint csupán nyolc általánossal nettó 33 ezer forintot visz haza napi 6 órányi munkával.

Ennek a “szabálynak” a lényege a kizsigerelés. Teszem azt, egy középkategóriás beosztásból kirúgnak egy alkalmazottat, majd közmunkásként 1/4 annyi bérért visszaveszik, maximum fél évre. Mert itt csak fél évre szól a munka. És sajnos a jelenlegi gazdasági helyzetben a pórul járt munkavállalónak muszáj vállalni a közmunkát ha nem akar éhen halni.

Térjünk át a bérezésre:

Szerződés szerint, bruttó 53 ezer forint illeti havonta a dolgozót, ez nettó 33 ezer forint.

Ezt heti bontásban kapják meg. Persze nem mindig időben. Az utalás időpontja attól függ, hogy az intézmény és az önkormányzat bérszámfejtő alkalmazottai milyen munkakedvvel bírnak az adott napon és van e kedvük a bérpapírokkal foglalkozni.

Sőt, nem is egyforma összegek érkeznek hetente a számlára. Hol négyezer, hol kilencezer forint. Tehát még egy számlát sem tud a közmunkás időben befizetni.

A szociális hozzáállásról ne is beszéljünk. Az hogy a közmunkás a legtöbb helyen lenéző pillantásokat kap, egy dolog, de hogy több intézmény dolgozói annyira fenn hordják az orrukat, hogy még köszönni sem köszönnek a közmunkásnak…..

Sajnos áldozatok lettek, és minden atrocitást el kell viselnünk, mert ha egyszer is kinyitják a szájukat és védik saját érdekeiket azonnal az utcán találják magukat. Ennek viszont súlyos következményei vannak.

Ha egy közmunkást a szerződése lejárta előtt elküldenek, vagy ő felmond és visszatér a munkanélküliek világába 3 évig (a legújabb hírek szerint csak 1 évig) az önkormányzattól semmilyen támogatásra ne számítson. Sem rendkívüli segély, sem családi pótlék, sem aktív korúak ellátása stb. Hogy miért? Az indok egyszerű: ha nem vagy hajlandó dolgozni, nehogy már segítsen az állam rajtad. Azt már senki nem nézi, hogy vajon miért váltál meg a közmunkától. Idegi kimerültség, fizikális leépülés, mert sajnos vannak ilyen következményei a rendszernek.

Persze mindez sohasem derül ki, és ha a közmunkás bármely hivatalos szervhez fordul segítségért, van Magyarországon egy ember, aki minden bajt eltüntet...