Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. május 30., szerda

Nyugdíjcsökkentést tervez-e a kormány – az NGM ügyfélszolgálati irodájának válasza



Budapest, 2012. május 30. szerda

     A nyugdíjak csökkentésével korábban sem foglalkozott és most sem foglalkozik a kormány - tartalmazza az a válasz, amelyet anemzetgazdasági minisztérium ügyfélszolgálati irodája adott kedden a Magyar Szociális Fórum Orbán Viktor miniszterelnöknek május 14-én feltett kérdésére, hogy megfelel-e a valóságnak az a tervezet, amely szerint a kormány változtatni készül a nyugdíjrendszeren, és 20 százalékkal csökkenteni akarja a nyugdíjakat.
    Az NGM ügyfélszolgálati irodájának válasza szerint „Az Országgyűlés tavaly fogadta el Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényt, amely értelmében ’a nyugdíjak reálértékét biztosítani kell (41. §)’. A jövő évi nyugdíjszámokat ezen elv alapján kalkulálta a Kormány a Széll Kálmán Tervben és nyújtja majd be a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatot.”
    A Magyar Szociális Fórum azért fordult ezzel a kérdéssel a kormányfőhöz, mert olyan értesülések birtokába jutott, amelyek szerint januártól mindenkinek 20 százalékkal csökkentenék a nyugdíját, és alap-, illetve munkanyugdíjat állapítanának meg. Az MSZF konkrét részleteket is ismertetett egy ilyen tervről.

Kiadta: MSZF SZK

Újabb tájékoztatás az SMKMMSZ részéről


sakál- 2012. március 22-én Blogunk és érdekvédelmi csoportunk kérte az illetékes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságát, hogy részletesen legyünk tájékoztatva a kaposvári közmunkások ügyében. A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve ezt megtette, melyet ezúton is megköszönünk minden kaposvári közmunkás nevében.
A legújabb, a mai napon hozzánk megérkezett részletes tájékoztatást ezúton tesszük elérhetővé a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett, kitakart (telefonszám, ügyintéző neve) részekkel, de változatlan tartalommal.

Nagyítható...


2012. május 29., kedd

MSZF-szolidaritás a repülőtéri dolgozók harcával


Budapest, 2012. május 29. kedd
      A Magyar Szociális Fórum kedden szolidaritásáról biztosította a repülőtéri dolgozókat a létbizonytalanság, a több ezer családot érintő elbocsátások és a légi közlekedés színvonalának folyamatos csökkenése ellen vívott harcukban.
      Szolidaritási nyilatkozatában az MSZF rámutat, hogy a repülőtéri dolgozók helyzetében sűrítve jelennek meg a magyar munkavállalókat sújtó gondok: a privatizálás következményei, a nemzetközi cégeknek való kiszolgáltatottság, a korrupció, a munkajog és a munkahelyi biztonság semmibe vétele.
      A repülőtéren uralkodó állapotok nem csak a repülőtéren és környékén dolgozók közvetlen megélhetését veszélyeztetik, hanem több milliárd forintos kárt is okoznak a nemzetgazdaságnak azzal, hogy kevesebb turista érkezik Magyarországra. Ez a veszteség érinteni fogja a szociális ellátórendszert, az egészségügyet és más területeket is – áll a közleményben.
      A Magyar Szociális Fórum szerint a magyar légiközlekedési vállalat megszüntetése összeegyeztethetetlen a nemzeti érdekekkel, amelyekre a kormány oly gyakran hivatkozik. Perspektivikusan is sérülhetnek a nemzeti érdekek azzal, ha külföldi társaságoknak árusítják ki a MALÉV repülési jogait. A történtek hosszú távon is megpecsételhetik a magyar légiközlekedés sorsát, és előre vetítik annak valószínűségét, hogy egy leendő új légitársaság sokkal drágábban vásárolhat majd új jogokat, mint amennyiért a jelenlegieket kiárusítják – áll az MSZF szolidaritási nyilatkozatában a repülőtéri dolgozók harcával.+++

Kiadta: MSZF SZK

Tüntetés a rokkantak és elesettek jogaiért ( video)

sakal-A rokkantak és az elesett emberek jogaiért tüntettek civil szervezetek és magánszemélyek a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására tegnap a fővárosban a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt.
A rokkantak és elesettek jogaiért tüntettek civilek és magánszemélyek a Magyar Szociális Fórum és a Magyar Szolidaritás Mozgalom felhívására a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt. A tiltakozók 400 ezer sorstársuk nevében vonultak az utcára, és a tavaly év végi rokkantellátási törvény visszavonását, illetve az új minősítési rendszer felülvizsgálását akarta elérni. A demonstrálókat„Ott lettem volna, ha tudnék járni!" üzenetekkel támogatták civilek.
(forrás: Rokkantblog )

2012. május 26., szombat

Dühös közmunkások Hevesben - mikor kezdődik az éhséglázadás?


Dühösek a közmunkások az észak-hevesi településeken - Az élet igazolta: 47 ezer forintból nem lehet megélni. Ha a tartozásokat levonják a havi bérből, sok ember úgy érzi: ingyen dolgozik.
Heves Megyei Online portál szóba elegyedett a Start közmunkaprogramban alkalmazott asszonyokkal Pétervásárán, akik láthatóan fáradtan és kedvetlenül foglalják össze a közmunkával kapcsolatos eddigi tapasztalataikat.

Váradi Róbertné keserűen jegyzi meg, hogy a bérezéssel van a legnagyobb gond: – A férjemmel együtt kapcsolódtunk be a közmunkaprogramba pár hónappal ezelőtt. Örültünk a lehetőségnek, hiszen korábban évekig semmilyen munka nem volt itt a környéken. Kénytelenek voltunk eljárni napszámba Feldebrő környékére, vagy ahol épp munka adódott. Nyaranta a környékbeli hegyekben gombásztunk. Ebből pótoltuk ki a családi pótlékot. Azt gondoltuk, hogy a közmunka-program végre javít valamicskét e helyzetünkön. Napi nyolc óra munkáért járó 47 ezer forint nem túl sok, de mégiscsak helyben tudjuk megkeresni, és biztos jövedelem. Mivel három iskoláskorú gyermekünk van, minden fillér jól jön. A gond a múlt hónapban kezdődött, amikor a tartozásainkat elkezdték levonogatni a bérünkből. Mivel hetente kapunk fizetést, úgy alakult, hogy mire az első két heti bérből levonták a hiteleinket, a hátralévő két hétre jóformán már nem maradt semmi. A férjem a legutóbbi fizetéskor tíz forintot kapott egy borítékban. Úgy döntött: ennyi pénzért nem dolgozik tovább. Leszámolt. Én egyelőre maradtam, de be kell valljam: csalódtam a lehetőségben.

Nemcsak a Pétervásárán alkalmazott közel 100 közmunkás elégedetlen a jelenlegi rendszerrel. Parádsasváron és Bodonyban is hasonló feszültséget tapasztalnak a polgármesterek. Mindannyian úgy gondolják: változtatni kell a jelenlegi helyzeten, különben az embereknek elegük lesz az egészből. Ha folyamatosan úgy érzik, hogy ingyen dolgoznak napi nyolc órát, előbb-utóbb elfordulnak ettől a lehetőségtől is.


Jobban járnának a havi bérezéssel


Eged István, a Pétervásárai Többcélú Kistérségi Társulás elnöke – érzékelve a fokozódó feszültséget – a térségbeli polgármesterekkel egyeztetve úgy döntött: segítséget kér a gond orvoslására. Javaslatait a napokban juttatja el Horváth László Heves megyei kormánymegbízottnak, illetve az illetékes minisztériumba. Ezek között szerepel, hogy módosítsanak a szabályokon oly módon, hogy havonta egy alkalommal legyen bérfizetés, s hogy ebből a jövedelemből maximum 20-30 százalékot lehessen levonni a jelenlegi 50 százalék helyett. Azt is szorgalmazzák, hogy a szakképzett munkairányítók a jelenleginél magasabb bérben részesülhessenek - írta a HEOL.

(forrás: 168 óra online)

Rokkant tüntetés - Példátlan politikai magatartás


A FIDESZ nem volt hajlandó átvenni a tüntető rokkantak petícióját
Budapest, 2012. május 25. péntek   
     A magyarországi kormányzó párt pénteken elzárkózott annak a petíciónak az átvételétől, amelyet a székháza előtt tüntető rokkantak képviselői szerettek volna átadni neki emberjogi követeléseikről – jelentette a rokkantak ügyét támogató Magyar Szociális Fórum az esetről készült helyszíni beszámolójában.
     Güthné György Katalin és két rokkant társa, a FIDESZ Lendvay utcai székháza előtt lezajlott demonstráció befejező aktusaként tíz pontos petíciót akart átadni a kormányzó párt képviselőjének, de az épületben tartózkodó egyetlen személy közölte, hogy „nem illetékes” a petíció átvételében. A delegáció határozottan felszólította, hogy vegye át és továbbítsa az illetékeseknek. A dokumentumot végül is hosszas vonakodás után átvette, de a nevét nem volt hajlandó elárulni.
     A FIDESZ székháza elé vonult rokkantak, köztük kerekes székesek és mankósok, továbbá az őket támogató Magyar Szociális Fórum és a Szolidaritás mozgalom képviselői, és a szolidaritásból megjelent több száz ember érthető felháborodással fogadta a delegáció bejelentését a FIDESZ példátlan politikai magatartásáról.
     A Magyar Szociális Fórum szervezője úgy kommentálta a történteket, hogy a kormányzó párt nyilvánosan is hátat fordított a társadalom legelesettebb rétegeinek, és demonstratívan is értésükre adta, hogy semmibe veszi a rokkant társadalom követeléseit, nevezetesen a tavaly év végén elfogadott rokkant-ellátási törvény visszavonását és az új komplex minősítő vizsgálatok felfüggesztését. A Lendvay utcai eset annak a hatalmi arroganciának a legújabb megnyilvánulása, amelyet a rokkantak a kormány részéről tapasztalnak tárgyalási készségükkel szemben – mondta Simó Endre.
    Tíz pontos petíciójukban a rokkantak rámutatnak, hogy a kormány elvette tőlük a rokkant nyugdíjjogosultságot, az új alaptörvény a családokat kötelezi a rokkantak ellátására, csökkentett összegű rehabilitációs- és rokkantellátást folyósítanak, a rehabilitációs ellátás mellett nem engedélyezik a munkavégzést, kötelezővé tették az önkéntes felülvizsgálatra való jelentkezést, a komplex felülvizsgálati rendszer szigorítása miatt súlyos betegek kerülnek ki az ellátásból, a szociális- és rehabilitációs szakértők szempontrendszerei súlyos diszkriminációhoz vezetnek, életkor szerint is hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket, a rokkantnyugdíjas elveszti pénzintézeti hitelképességét, sokuktól megvonták az utazási és egyéb nyugdíjas kedvezményeket. Mindezekért követelik a törvény visszavonását és a felülvizsgálási rendszer felfüggesztését, egyidejűleg tárgyalási készségüket nyilvánítják a kormánnyal.
    A pénteki tüntetésen felszólaló Demeter Éva, az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport képviselője, valamint Szántó György, Szami Radics Béla, és Kalmár György felháborodottan utasította vissza magas rangú kormánytisztviselők vádját, miszerint „a rokkantak csalók”. A rokkantak nem csalók, hanem segítségre szoruló beteg emberek. Lehetnek és bizonyára vannak is köztük álrokkant csalók, visszaélők, de ezeket ki kell szűrni, nem pedig rájuk hivatkozva megvonni a rokkantak nyugdíjjogosultságát – mondták.
    A felháborodott tömeg értésre adta, hogy továbbra sem mond le emberjogi követeléseiről, hanem kitart mellettük. A sajtónak adott nyilatkozatában Simó arra szólította fel a kormányt, hogy tegye jóvá durva magatartását, és haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz a rokkantak képviselőivel.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

2012. május 25., péntek

Közvélemény kutatás V.


sakál- Immár ötödik közvélemény kutatásunk  is véget ért, melyet a jövőben csökkenteni kívánt Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás ügyében indítottunk. A többség szerint a kormány tervezett intézkedése sérti az élethez való jogot, ezért NEM szavazattal voksolt 148 szavazó. Mindössze 7 szavazó értene egyet a támogatás csökkentésével helytelenül, nekik azt tanácsoljuk gondolják át, hogy ők meg tudnának-e élni a mostani 22 800 Ft-ból, lakhatást fizetni (albérlet, rezsi,) létfenntartást ellátni (alapvető élelmiszerek megvásárlása és készételek elkészítése) , esetleg gyógyszereik kiváltását megoldani. Sajnos egyre nagyobb a munkanélküliség. Az intézményes közfoglalkoztatás megszűnt, helyette START munkaprogramok indultak, melyek alulfizetettek, megalázóak és sértik az emberek tisztelgéses munkához való jogát  és megélhetését a havi 47 ezer forintos jövedelemmel. Sok esetben, szinte majdnem mindenhol, mindegyikben a START munkaprogramok szabálytalanul működnek A munkáltatók az alapvető munkavédelmi szabályokat és egészségügyi normákat sem tartják be. Nincs munkaruha, nincs egyéni védőfelszerelés-eszköz, nincs védőital. A heti bér kifizetések is követhetetlenek és állandóan késve történek meg. A FIDESZ és más pártok emberei a START munkaprogramokat saját hasznukra használják, mivel a programokban lévő embereket számos esetben magáncélra foglalkoztatják, saját portájukon, birtokukon. EZ FELHÁBORÍTÓ! 
Ezért a következő kérdésünk a START munkaprogramokkal kapcsolatban kerül feltevésre.
Köszönjük eddigi szavazataikat!


EGYET ÉRT-E AZZAL, HOGY 17 EZER FORINTRA CSÖKKENJEN A FOGLALKOZTATÁST HELYETTESÍTŐ TÁMOGATÁS?

Igen
  7 (4%)
Nem 
 148 (95%)


Szavazatok száma: 155
Közvélemény-kutatás lezárva 


2012. május 24., csütörtök

Várunk Téged is a Rokkantak emberi jogaiért...


Várunk Téged is a Rokkantak emberi jogaiért tartandó tüntetésre holnap, pénteken, 12.30 órakor Budapesten, a VI. kerületi Lendvay utca Dózsa György úti torkolatánál

A helyszínről térkép áll rendelkezésre az alábbi kódon:
http://maps.google.hu/maps?hl=hu&ll=47.515032%2C19.075909&spn=0.001432%2C0.001725&gl=hu&t=h&z=19
Kiállásod fontos! Várunk Téged is!

A FIDESZ székháza elé vonulnak pénteken a rokkantak


Budapest, 2012. május 23. szerda

     A kormány rokkantakkal szemben tanúsított embertelen intézkedései miatt Budapesten, pénteken 13 órakor tiltakozó menet indul a Dózsa György útról a FIDESZ Lendvay utcai székháza elé. A megmozdulást az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport szervezi a Magyar Szociális Fórum (MSZF) és a Szolidaritás Mozgalom támogatásával – adta hírül az MSZF szerdán.
     A rokkantak képviselői azért folyamodtak a demonstráció eszközéhez, hogy tárgyalásra kényszerítsék a kormányt, nevezetesen a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. december 29-i (CXCI.) törvény visszavonásáról, és az „új komplex minősítő vizsgálatok” néven elhíresült intézkedés felfüggesztéséről, mert a rokkantak létét veszélyeztetik velük. Képviselőiknek a szociális ügyi államtitkárság egyik főosztályvezetőjével folytatott május 2-i megbeszélése eredménytelenül zárult, mert a kormány megbízottjának nem volt felhatalmazása a követeléseikben foglaltakról érdemben tárgyalni.  Május 4. óta nem kapnak választ Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelükre, amelyben arra kérték a kormányfőt, hogy ne csak a bankokkal üljön tárgyalóasztalhoz, hanem hallgassa meg az embereket is, és jelöljön ki olyan felelős politikust, akinek felhatalmazása van érdemi tárgyalást folytatni követeléseikről.
     A rokkant társadalom felháborítónak tartja, és visszautasítja a kormány álláspontját, miszerint az új felülvizsgálati rendszer a csalások miatt vált szükségessé, a betegek rehabilitálása pedig saját érdekükben történik, hiszen „munka teszi az embert”. A rokkantságukat megvásárló csalók helyénvaló kiszűrése nem jelentheti 400 ezer rokkant azonosítását a visszaélő kisebbséggel – állítják a megváltozott munkaképességűek szervezetei.
    Felháborítónak tartják Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal hozzáállását is, hiszen a hivatal vezetője „hisztériakeltéssel” vádolta meg a rokkantak képviselőit, amikor adatokat és tényeket tártak a közvélemény elé arról, hogy súlyosan beteg embereket minősítettek gyógyulttá, illetve kevésbé rokkanttá, embereket kergettek a halálba azzal, hogy rehabilitálhatónak ítélték őket, és elvették tőlük rokkant nyugdíjukat. Kirívó esetként említették annak a zirci leszázalékoltnak az esetét, aki a veszprémi nyugdíjintézet ügyintézője előtt szíven döfte magát, mert megfosztották rokkant nyugdíjától, és helyette 28500 Ft szociális járulékban akarták részesíteni.
     A pénteki demonstráción tíz pontos petíciót akarnak átadni a kormányzó pártnak a törvény visszavonására és a felülvizsgálati rendszer felfüggesztésére irányuló követelésük alátámasztására. E szerint a kormány elvette tőlük a rokkant nyugdíjjogosultságot, az új alaptörvény a családokat kötelezi a rokkantak ellátására, csökkentett összegű rehabilitációs- és rokkantellátást folyósítanak, a rehabilitációs ellátás mellett nem engedélyezik a munkavégzést, kötelezővé tették az önkéntes felülvizsgálatra való jelentkezést, a komplex felülvizsgálati rendszer szigorítása miatt súlyos betegek kerülnek ki az ellátásból, a szociális- és rehabilitációs szakértők szempontrendszerei súlyos diszkriminációhoz vezetnek, életkor szerint is hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket, a rokkantnyugdíjas elveszti pénzintézeti hitelképességét, sokuktól megvonták az utazási és egyéb nyugdíjas kedvezményeket.
    Leszögezik, hogy az új rokkant-ellátási törvénnyel és felülvizsgálati rendszerrel súlyosan sérülnek az Európai Emberjogi, Szociális és Betegjogi Chartájában foglalt jogok. Ezt nem hajlandók tudomásul venni, de készek tárgyalni, ha van kivel.
     A megmozdulás szervezői arra kérik az emberi jogok mellett elkötelezett személyeket és szervezeteket, hogy menjenek el a tüntetésre, álljanak ki legelesettebb embertársaikért, és tegyenek hitet a szolidaritás elvein nyugvó demokratikus, emberarcú politika, és társadalmi berendezkedés mellett, mert ez közös érdekük.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371
Nagyítható ráklikélessel!


2012. május 23., szerda

Nyugdíj Riadó


sakál-A mai napon jutott el csoportunkhoz az alábbi Felhívás, amely egyben tiltakozás is. A FIDESZ gátlástalan emberei újabb emberiség elleni bűnöket akarnak elkövetni, amely egyaránt érint idős és fiatal állampolgárt.
A FIDESZ csökkenteni akarja a 100.000 Ft feletti nyugdíjakat. Ezzel még együtt is tudnánk érteni, hiszen az aktív dolgozó emberek nem keresnek minimálbéren 100.000 Ft-ot havi szinten kézbe. Tény a megélhetés és az öregkor is nehéz. De a tervezett átalakítás mikéntje nem egészen átgondolt.
Előbb utóbb emelik a nyugdíjkorhatárt is. 
Bár már semmin nincs meglepődve csoportunk, hiszen a napvilágot látott információk  szerint már csak egy lépés, és azok, akik nem szültek vagy nemzettek gyereket, egyáltalán nem kaphatnak majd nyugdíjat - a többi között így vélekedett Barát Gábor a nemzetgazdasági minisztérium Családbarát Magyarországért Munkacsoportjának nemrég nyilvánosságra került "A középosztály gyermekvállalási forradalma címet viselő" tervével kapcsolatban. Erről részletesen itt lehet olvasni: http://www.nepszava.hu

Szerintünk össze kellene fogni a nyugdíjas érdekvédőknek és a fiatal munkavállalóknak és állampolgároknak. Mert Ma véleményünk szerint úgy áll a helyzet, hogy  nyugdíjasoknak minden megjár a fiataloktól mindent elvesz az állam és ellehetetleníti azt, hogy legalább olyan feltételekkel menjenek és pihenjenek nyugdíjba  a mostani fiatalok majd ha eljő az idő, mint a  mostani idősek! 


Mindettől függetlenül azért közzé tesszük itt az ELTE Társadalomtudományi Kar felhívását alább:



Nyugdíj Riadó!!!!!

Kurtítani akarják a 100.000 Ft feletti nyugdíjakat 20%-kal. Ebből a levont összegből akarják a minimál nyugdíjon élők nyugdíját emelni. Visszamenőlegesen is ez a terv.
Tiltakozzatok és küldjétek tovább ezt az anyagot.
Januártól jön az alap - és a munkanyugdíj? 
Mindenkinek 20 százalékkal csökkenne a nyugdíja, de a kisebb összeg mellé 20 ezer forintos alapnyugdíj járna - ez a kormány legújabb terve. Simonovits András közgazdász szerint az elképzeléssel azok, akiknek a nyugdíja az átlag alatt van, jól járnának, akiknek viszont 100 ezer forint fölötti az ellátása, csökkenne a pénze.
Ne legyen illúziója senkinek! Meg fogják lépni!
Már 1998-2002 között is megtették, hogy a magasabb nyugdíjak rovására emelték az alacsonyabb nyugdíjakat!!!
Csak a nagy nemzeti kábulatban már elfelejtkeztünk a 11 és 14%-os differenciálásról (31.740.- Ft felett és alatt).
IGEN! NEM ÉRTEK EGYET! azzal, hogy a társadalom perifériájára került szerencsétlenek kilátástalan helyzetét azon öregek nyugdíjának csipegetéséből oldják meg, akik egy életen át tisztességesen, szorgalmasan dolgoztak, tanultak azért, hogy emelkedjen a fizetésük, mert elhitték, hogy öreg korukra így lesz a megélhetésüket biztosító nyugdíjuk! 
Azért adóztunk, járulékoztunk keményen az utolsó munkanapig bezárólag, hogy a befolyt pénzből a mindenkori kormány tartsa rendben az ország és a társadalom dolgait! Így sikerült nekik! 
Az államot irányító elit ezt a gondot – az állam iránti nagy aggodalmában - a nyugdíjasok nyakába varrja, miközben a fideszes gazdasági és politikai elit semmilyen felelősséget, semmilyen áldozatot nem vállal az elmúlt két év gazdasági baklövéseinek következményeiért! 
Ez egyszerűen: nem tisztességes! Véleményem szerint: aljasság! 
Ilyen emberek nem kormányozhatnak egy szerencsétlen országot Európában még akkor sem, ha a megtévesztett fülkeforradalmárok 2/3-os hatalomra segítették őket! 
Úgy gondolom, itt az ideje a cselekvő magatartásnak, és a nyugdíjasoknak is meg kell jelenni a kormány politikája elleni tüntetéseken! 
A nyugdíjasoktól mindent el lehet és el kell venni!
Egyáltalán! Minek vannak? Hiszen már csak fogyasztanak!
Kell a pénz a FIDESZ oligarchiáknak, barátoknak, a képviselőknek, az adót nem fizetőknek, a csalóknak, a gazdagoknak! 
Tiltakozom és hajlandó leszek tüntetni, ha Orbán hozzá nyúl az öregségi Nyugdíjakhoz!
Nem hagyjuk!
Pillanatnyilag még terv, de valamikor az lesz.
Egyébként a ma már öregségi nyugdíjban levők nyugdíját jogtalanul csökkentené Orbán, mint ahogy a magánnyugdíjak lenyúlása is törvénytelen volt.
Ne hagyjuk, mert már most nyomor van, akkor mi lesz, ha Orbán megint álmodik egy nagyot. 

Kedves Olvasó!

Az elmúlt napokban komoly, indulatoktól sem mentes vita bontakozott ki az ellenzék és a Fidesz között arról, hogy ki milyen nyugdíjrendszert szeretne.
A vitában sok mindenki sok mindent állított, a tisztánlátás érdekében lássuk a tényeket!
Jelenleg Magyarországon 3 millió 753ezer nyugdíjas van.
Bajnai Gordon kormánya 2009-ben 2835 milliárd forintot fordított nyugdíjak kifizetésére, ebből mintegy 590 milliárd forint volt az, amit az adóbevételekből csoportosított át, hogy a nyugdíjkassza hiányát fedezze.
Tehát a befolyó nyugdíjjárulék 590 milliárddal (21%-al) volt kevesebb a kifizetett nyugdíjnál.
Varga Mihály, Orbán Viktor pénzügyminisztere, a következőt nyilatkozta január 7-én: "Évente 500 milliárd forintot teszünk át a nyugdíjkasszába adófizetői pénzekből...
"Ezt a gyakorlatot meg kell szüntetni."
A cikkben a következő is szerepel:
"Az úgynevezett svéd modell elvben roppant igazságos, de korántsem humánus: a mainál 15-20 százalékkal kisebb nyugdíjat fizetne, és akár 70 éves korig (?) dolgoztatná a munkavállalókat."
Még 2001. júniusában a svéd-modellt taglaló előterjesztést készített az Orbán-kormány pénzügyminisztere, mely azzal zárult, hogy a részletek kidolgozását haladéktalanul meg kell kezdeni.
Az Orbán-kormány a svéd-modellre épülő rendszer bevezetésének előkészítése mellett döntött. 
A bevezetést akkor vélhetően a kormányváltás akadályozta meg. 
A fentiekből világosan látszik, hogy mit tett volna már akkora Fidesz, ha tovább kormányoz. 
Még két adat: ma Pest megyében 312 677 nyugdíjas van, az átlagos nyugdíjuk 82 419 Forint. 
Ha Varga Mihály és Orbán Viktor a Nyugdíjalapból elvesz majdnem 600 milliárdot, csupán 67 583 Ft kifizetésére lesz lehetőség.
Ez havi 15 ezer, évi 180 ezer forint csökkenés!
Nyugdíjak Pest megyében az MSZP kormány alatt a Fidesz svéd-modellje alapján 82 419 Ft, 67 583 Ft havi csökkenés 14 836 Ft éves csökkenés 178 032 Ft. 

Ezek a száraz tények.

Ha Ön sem szeretné, hogy a jelenlegi, vagy majdani nyugdíja radikálisan lecsökkenjen, esetleg idős szülei nyugdíja zsugorodjon össze, tegyen érte!
Átlagosan több mint 20 évet élünk nyugdíjban! Ne nyomorban tegyük! 
Az első lépés amit tehet, hogy továbbküldi ezt a levelet ismerőseinek!
Még egyszer, ha egyetértesz a felvetésekkel akkor; Küldd hát tovább ismerőseidnek!!

Köszönöm.

Szentgyörgyi József
ELTE Társadalomtudományi Kar
polgármester, Halásztelek 

Ha egyetértesz, küldd tovább!

Önkénteseket toboroznak a Kapostüskevári Vasútállomásra


Figyelem minden álláskeresőnek, akik részesülnek a havi 22 800 Ft-os Foglalkoztatást Helyetesítő támogatásban!


A Verebély László Vasúttörténeti Egyesület Közhasznú Szervezet önkénteseket keres közérdekű önkéntes tevékenység keretében történő munkavégzéshez.

Az egyesület az önkéntes foglalkoztatáshoz kapcsolódó regisztrációja sikeres volt. A civil szervezetet nyilvántartásba vette a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának Esélyegyenlőségi Főosztálya. 

A civil szervezet keres Kaposvári megbízható, jó megjelenésű, lehetőleg fiatal magyar állampolgárokat, akik részt vennének határozott időtartamban a Kapostüskevári vasúti megállóhely utasvárótermének napi szintű üzemeltetésében, a megállóhely területének rendszeres takarításában és gondozásában, valamint a 2011-ben megkezdett épület felújításának folytatásában.

Az önkéntesek bevonására, az egyesületnek azért van szüksége, mert az eddigi tagok szabadidejükben végzik a megállóhely üzemeltetési és karbantartási munkálatait, melyek az egyéb feladatok elvégzése mellett egyre nehezebben lehetségesek.

Mivel a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők csak akkor kaphatják meg a jövőbeni támogatást, ha a 2011. évtől legalább harmincnapos munkaviszonyt, vagy önkéntességet tudnak felmutatni az évenkénti felülvizsgálatok során.

A leszakadó térségekben, és hátrányos helyzetű településeken élők nagy része azonban nem tud elhelyezkedni a versenyszférában, az önkormányzatok pedig csak korlátozott számban tudnak közfoglalkoztatást biztosítani számukra, ezért lesznek olyan foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, akik csak abban az esetben juthatnak továbbra is támogatáshoz, ha önkéntességet vállalnak. 

A Verebély László vasúttörténeti Egyesület ezért várja a leendő önkéntesek jelentkezését a Kapostüskevári vasútállomáson személyesen, vagy a vlvte kukac freemail. hu email címen.

2012. május 22., kedd

Dr. Czomba Sándor: "a munkavédelmi és munkabiztonsági szempontokat is figyelembe kell venni."

sakál- A mai este folyamán a Hír Televízió Rájátszás című műsorában megszólalt Dr. Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium, Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárságának foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárra. A részletes műsort ide kattintva lehet megnézni: mno.hu

A műsorból kiragadva Czomba úr ezt mondta a közfoglalkoztatással kapcsolatban:
czomba-" Nyilvánvalóan ott, ahol éves szinten 206 ezer embert foglalkoztatnak elképzelhető, hogy van olyan hogy valaki nem időben kapja meg esetleg a munkaruhát, vagy védőfelszerelést."

riporter-"Minden közmunkásnak biztosítanak munkaruhát, védőfelszerelést, eszközöket?"

czomba-"Természetesen, természetesen! Ez ez így van a Munkaügyi központokon keresztül a Belügyminisztérium ezeket nagyon komolyan veszi és csekkolja is, ellenőrzi ezeket.  Tehát nyilvánvalóan itt a munkavédelmi és munkabiztonsági szempontokat is figyelembe kell venni. A közfoglalkoztatás úgy jogi értelemben ugyanúgy munkaviszony, mint bármilyen más viszony, tehát ennek megfelelően kell kezelni."

Kedves Közmunkások és Mindenki!

Tegyünk így és vegyük komolyan amit a FIDESZ embere állít. Ne hagyjuk magunkat tovább! Szabálytalan foglalkoztatás és nem megfelelő feltételek esetén szabotáljuk a közmunkát és tagadjuk meg annak elvégzését!
MUNKARUHA, EGYÉNI VÉDŐESZKÖZÖK, VÉDŐITAL, PIHENŐHELY Biztosítása a közfoglalkoztatottak részére is kötelező!
Fogjunk össze az igazságtalan az embereket hülyének tekintő jobboldali politika ellen!

Még egyszer megismételjük egyik korábbi bejegyzésünket, hátha feledésbe merült már.
Íme: 


Figyelem közmunka vállalók! 

A közmunkásokat is megilleti a munkaruha és az egyéni védő felszerelés, még akkor is, ha a foglalkoztatás önkormányzati keretek között történik! Ez esetben a munkát nyújtó polgármesteri hivatalnak, vagy ha annak valamelyik részegysége pl:. városüzemeltetés, vagy városgondnokság vagy egyéb szociális intézménye- kell a dolgozó részére a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítania.

Amennyiben a munkavédelmi előírásokat nem tartják be megfelelő munkaruha,bakancs stb... a Dolgozó nem köteles felvenni a munkát!!!Fenyegetés esetén a 06 80 204 292 telefonszámot kell felhívni (ingyenes zöld szám) ezek után a munkaügyi főfelügyelőség köteles eljárni akár a közcélú, közmunkás dolgozót foglalkoztató önkormányzatokkal, vagy cégeikkel szemben is! 



Emberek ne hagyjátok magatokat mert a közcélú dolgozókat is ugyanolyan jogok illetik meg mint a rendes munkavállalókat!

A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének tájékoztatása

sakál- 2012. március 21-én Blogunk és érdekvédelmi csoportunk közérdekű bejelentést tett a kaposvári közmunkások által szerkesztőségünkhöz eljutott munkavédelmi szabálytalanságokról a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságához. Ezen hivatal 2012. március 22-napján válaszolt részünkre, egyben leírták, hogy illetékességből továbbították bejelentésünket a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve részére. Ez a szerv lett területileg illetékességből kijelölve a szükséges munkavédelmi ellenőrzések lefolytatására kijelölve.  


Előzmény: Miért nem tájékoztat a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága...

Mivel azonban csak a mai nappal (2012.05.22) érkezett meg ezen hivatal tájékoztatása arról, hogy 2012. március 28-án a szükséges ellenőrzés lefolytatásra került Kaposvár Megyei Jogú Város Városgondnoksága, mint foglalkoztató ellen, így okkal feltételeztük, hogy a hivatal elkötelezett a FIDESZ kaposvári emberinek. Feltételezésünk hála istennek alaptalannak bizonyult ezért ezt a továbbiakban nem tartjuk fel és ezen célzott megnyilvánulásunkért ezúton is elnézést kérünk a munkavédelmi szervektől.


Ezúton tesszük elérhetővé a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett, kitakart (telefonszám, ügyintéző neve) részekkel, de változatlan tartalommal a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve által a blogunk részére írt megkeresést.

A levél képre való kattintással nagyítható és olvasható!


Mivel azonban nem kaptunk konkrét választ és részletes tájékoztatást ezért újabb megkeresést írtunk


Tisztelt ...................................... Úr!


Köszönjük gyors válaszukat és tájékoztatásukat!

Örömünkre és megnyugtatásunkra szolgál, hogy hivataluk mégiscsak lefolytatta ez év március 28-án levelük tanúsága szerint bejelentésünk alapján keletkezett szükséges munkavédelmi ellenőrzést Kaposvár Megyei Jogú Város Városgondnoksága munkáltatónál.

Kérdésünk, hogy miért közel kettő hónap eltelte után ismételt sokadik megkeresésünkre tájékoztatják csak érdekvédelmi csoportunkat?

Azt írják, hogy az ellenőrzés során feltárt munkavédelmi hiányosságokra a szükséges intézkedéseket megtették. Korábban azt a tájékoztatást kaptuk az Országos központtól, hogy részletes tájékoztatást kapunk a vizsgálat eredményéről, ezért a következő kérdésünk, hogy milyen konkrét hiányosságokat tapasztaltak?

Milyen konkrét intézkedéseket tettek?

Rendszeres lesz-e a közmunkások és az azokat foglalkoztató cégek, szervezetek és hivatalok ellenőrzései a jövőben?

Szeretnénk tisztán látni, mivel naponta is több megkeresést kapunk és úgy tűnik, hogy a helyzet nem igazán változik, Kaposvár városában is továbbra is saját "utcai, vagy korábbi munkahelyről származó" ruhájukban dolgoznak a közmunkások, kik továbbra is hiányolják a védőitalt és többi feltételt.

Várjuk ismételt, korrekt minden részletre kiterjedő tájékoztatásukat és választ a kérdéseinkre.

Tisztelettel:
a Közmunka is Munka Blog és érdekvédelmi csoport

2012. május 21., hétfő

Kérdésekkel ragasztotta tele...

 Előzmény: Nyílt levél a nyilvánossághoz

Kérdésekkel ragasztotta tele Simonka György irodájának ajtaját az LMP

2012. május 21. hétfő

Az agrár Start-munkaprogramra vonatkozó kérdésekkel ragasztotta tele Simonka György, fideszes képviselő, pusztaottlakai polgármester Képviselői Irodaházban található irodájának ajtaját az LMP. A párt a múlt héten tartott arról sajtótájékoztatót, hogy a Békés megyei településen a polgármester földjein dolgoztatják a közmunkásokat. Hétfőn a település honlapján több dokumentumot is nyilvánosságra hoztak.

Szél Bernadett, az LMP képviselője és a párt aktivistái az agrár Start-közmunkaprogramra vonatkozó kérdésekkel ragasztották tele Simonka György fideszes politikus Képviselői Irodaházban található irodájának ajtaját hétfőn. A kérdések elsősorban arra vonatkoztak, hogy kinek a földjein dolgoznak a település közmunkaprogramban részt vevő lakói, illetve milyenek a munkakörülmények.
Szél Bernadett a múlt hét szerdán tartott sajtótájékoztatót, amelyen, helyszíni tapasztalatai alapján arról beszélt, hogy egyes Békés megyei településeken embertelen körülmények között foglalkoztatják a mezőgazdasági Start-közmunkaprogram résztvevőit. Az LMP-s képviselő, aki kedden a megye három településére, Bánkútra, Pusztaottlakára és Medgyesegyházára látogatott, úgy fogalmazott, hogy a program résztvevői gyakorlatilag “rabszolgasorban” élnek. Helybeliek elmondása alapján kitért arra is, hogy a program résztvevői Simonka György földjein dolgoznak. Hangsúlyozta, hogy kérése ellenére sem bocsátották rendelkezésére a pályázatot és szerződéseket.
Hétfői, a fideszes képviselő irodája előtt tartott sajtótájékoztatóján Szél Bernadett közölte, az esemény előtt egy órával jelezték neki, a település honlapjára több iratot is feltettek. A képviselő úgy fogalmazott, habár szakértőiknek még nem volt idejük ezeket áttanulmányozni, ezért nem tudja, hogy a korábbi kérdéseire az iratok választ adnak-e, de azt sikerként könyveli el, hogy “sikerült kikényszeríteni” a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát.
A politikus kijelentette, emellett az ügynek van egy másik aspektusa is, mert bizonyítékaik vannak arra, hogy az embereket rossz körülmények között foglalkoztatták a földeken. Emlékeztetett arra, hogy erről, egy, az LMP által a helyszínen forgatott filmben több helybeli is beszélt.
Miközben a kérdéseket az ajtóra ragasztották, Szél Bernadett azt mondta, most már minden polgármesternek figyelnie kell arra, hogy átlátható módon költse el a közmunkára fordított összegeket. Végül hozzátette, hogy a héten egy másik, egyelőre meg nem nevezett településre is el akar látogatni.
Arra a kérdésre, amelyik szerint Simonka György tagadta, hogy az ő földjein dolgoznának a közmunkások, Szél Bernadett azt felelte, ő azokat a dokumentumokat kérte ki, amelyek ezt az állítást cáfolhatják vagy igazolhatják. Ismét hangsúlyozta, hogy még nem tudták átvizsgálni a közzétett dokumentumokat, ezért egyelőre nem tudja hitelesen megmondani, hogy kinek a birtokában van a kérdéses földterület. Hozzátette, amikor a településen járt beszélgetőpartnerei állították, hogy “ezek a Simonka földjei”.
Szavai szerint a polgármester 14 napig hátráltatta a munkáját azzal, hogy nem hozta nyilvánosságra az iratokat. Megjegyezte, tisztában van azzal, hogy a törvény alapján a település vezetőjének joga van ahhoz, hogy ennyi ideig visszatartsa az iratokat, de ha azokat hamarabb nyilvánosságra hozzák, azzal az ő munkáját is megkönnyítették volna. Hangsúlyozta, a polgármester mindenképpen felel azért, hogy a közmunkások milyen körülmények között dolgoznak.
Arra a kérdésre, hogy a helyszínen járó újságírók előtt sok pusztaottlakai kiállt a polgármester mellett azt felelte, ez “a Patyomkin-falvak esete, viszonylag egyszerű a polgármester úrnak olyan körülményeket teremteni, amelyekben ilyen reakciók előfordulhatnak”. Hozzátette, ő olyan emberekkel beszélt, akikre nem gyakoroltak nyomást, ezért hitelesnek tekinti az ő véleményüket.
Örömmel fogom konstatálni, hogy sikerült 14 nap alatt az önkormányzattól elkérni ezeket az iratokat – mondta arra a felvetésre, hogy mit tesz, ha kiderül, hogy a közmunkások nem a polgármester földjein dolgoztak. Hozzátette, ha ilyen súlyos vádak merülnek fel, akkor “egy polgármesternek ne az legyen a reakciója, hogy feljelenti az ellenzéki képviselőt, hanem az (…), hogy kirakja azokat a dokumentumokat az internetes webszite-ra, amelyek azt bizonyítják, hogy ő ebben az ügyben nem vétkezett”. Végül közölte, “röhejnek” tartja, hogy a sajtóhírek szerint a polgármester rágalmazásért feljelentette.

2012. május 21.
LMP/MTI

Rokkant-tüntetés - HELYSZÍNVÁLTOZÁS

Helyszínváltozás történt a rokkantak emberi jogaiért a FIDESZ székháza elé május 25-én 13 órára meghirdetett tüntetéssel kapcsolatban. A tüntetést a Budapest, VI. kerület, Lendvay utca 28. szám előtt tartjuk, a FIDESZ székháza előtt.

2012. május 20., vasárnap

NYÍLT LEVÉL: A NYILVÁNOSSÁGHOZ, KÖZMUNKÁSOKHOZ, ÉS DÖNTÉSHOZÓKHOZ!

Előzmény: 
LMP: embertelenek a közmunka feltételei
BEOL.hu


sakál:-Blogunk és érdekvédelmi csoportunk tagjai is elítélik a Békés megyében folyó és a nemrégiben napvilágot látott szabálytalan munkavégzéseket és a rosszul működő az embereket sértő, megalázó rabszolgasorsra kényszerítő START közmunkaprogramokat. Blogunk már többször is felszólította a kormányt a Magyar Szociális Fórum-mal közösen a törvénytelen fizetések és munkafeltételek miatt. A megélhetés veszélyeztetése és az egyre növekvő terhek miatt. Eddig érdemi előrelépés nem történt.
Ezért szolidaritást vállalunk az önmagukért kiálló hős közmunkások mellett, így a   Fricska a START munkaprogram csoport mellett is:
http://www.facebook.com/FricskaAStartMunkaProgramnak
Ezért továbbítjuk eme csoport nyílt levelét, hogy minél többen a  segítségükre lehessenek!



NYÍLT LEVÉL

A NYILVÁNOSSÁGHOZ, KÖZMUNKÁSOKHOZ, ÉS DÖNTÉSHOZÓKHOZ!



Alulírottak Balázs Melinda, és Grószné Zsóri Irén, a Pusztaottlaka – Medgyesbodzás – Medgyesegyháza START közmunkaprogrammal kapcsolatban kifogást, észrevételt megfogalmazók nevében, az alábbiakról kívánjuk a nyilvánosságot tájékoztatni:
A megjelent újságcikkek, nyilatkozatokat követően egyrészről megtapasztaltuk a többség szolidaritását, rokonszenvét, azért, hogy kiálltunk önmagunk és mások emberi méltóságáért, jogaiért, másrészről pedig a manipulált ellenszenvet, amit minden bizonnyal azok tápláltak, akiknek az érdekeit sérti, hogy a nyilvánossághoz fordultunk.
Kinyilvánítjuk, hogy nem a közmunkával általánosságban van problémánk, ezt azzal is alátámasztjuk, hogy az elmúlt 12 esztendőben szinte mindannyian számos közmunkaprogramban vettünk részt, ahol minden esetben kifogástalanul teljesítettük kötelezettségeinket. A mi kifogásaink kifejezetten a Pusztaottlaka gesztorságával működő START közmunkaprogrammal kapcsolatban merültek fel, azokban a kérdésekben, amelyekről a nyilvánosságot tájékoztattuk, amelyekről kép- és hangfelvétel készült és ezek alapján újságcikkek is születtek.
Éppen ezért valótlanok azok a híresztelések, hogy Mi meghiúsítani akarjuk, meghiúsítjuk a közmunkaprogramot, veszélyeztetjük mások munkáját, szerény megélhetését. Ezzel a valótlan híreszteléssel egyesek igyekeznek a közmunkásokat további félelemben tartani, és ellenünk hangolni.
Legfontosabb kifogásunk az volt és továbbra is az, hogy a közmunkaprogram pályázati anyagát, támogatási szerződését, többszöri megismételt kéréseink ellenére, a mai napig nem hozta nyilvánosságra sem a gesztor Pusztaottlaka, sem pedig a program egyik résztvevője Medgyesegyháza képviselő-testülete, annak ellenére, hogy ezek közérdekű adatok, információk. Az indokolatlan, jogellenes titkolódzás, számos további kérdést vet fel: A pályázatban és támogatási szerződésben szerepel állami, önkormányzati földek ingyenes használatba adása? Ha igen, akkor miért kell a közmunkát a Földhivatal nyilvántartása szerint is, „magánszemély, magánszemélyek” tulajdonában lévő termőföldön, földterületen, telephelyeken teljesíteni? A támogatási szerződésnek mennyi a teljes összege, ebből mennyi a munkabér, a különféle megbízások, a beszerzésre kerülő anyagok, vetőmagok, tenyészállatok gépek, eszközök, stb. költség kerete? 
Érdekeinket sérti és indokolatlannak tartjuk, medgyesegyházi- és bánkúti munkanélkülieknek miért kell „közmunkát” végezni településünktől távol Pusztaottlakán magánszemély, magánszemélyek tulajdonában lévő földterületeken, ráadásul EU-s és hazai közpénzekből, ahová önmagában a szállítás, utazás jelentős költségbe kerül? Úgy véljük, hogy számos olyan megoldatlan, ellátatlan közérdekű feladat van Medgyesegyházán, sőt számos új érték előállítására alkalmas önkormányzati tulajdonú termőföld, és egyéb ingatlan is rendelkezésre áll helyben. 
Kifogásoltuk és kifogásoljuk az elfogadhatatlan munkakörülményeket, illemhelyek, ivóvíz, pihenőhely és pihenési lehetőség hiányát. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy beteg, megromlott egészségi állapotú személyek is kénytelenek közmunkát végezni. Jogellenesnek tarjuk, hogy a medgyesegyházi házorvos, beteg, keresőképtelen, a közmunkában érintett személyeket nem vette és nem vesz táppénzre, csak „lábadozási szabadságra” és az így eltöltött időt később „le kell dolgozni”. Ezzel kapcsolatban is eredménytelenül tettünk panaszt, írásbeli bejelentést Medgyesegyháza jegyzőjénél. Mindezek súlyosan sértik törvényes jogainkat. 
Szóvá tettük és ez is válasz nélkül maradt, hogy a jogszabályban rögzített 47 000 Ft/hó bérrel szemben miért csak alig több mint 44 000 Ft.-t kapunk? 
A fentiekben felvetett kérdéseinkre, kifogásainkra érdemi választ, cáfolatot nem kaptunk. Véleményünk szerint, nem minősül érdemi cáfolatnak az, hogy a 2012. május 15-én megfogalmazott panaszunkra, amelyről kép- és hangfelvétel készült, Pusztaottlaka polgármestere mindössze azt a „cáfolatot” mutatja fel, amelyben a Munkaügyi Központ ellenőre közel két hónappal korábban „rendben találta a pusztaottlakai közmunkát”. 
Meglepetéssel tapasztaljuk, hogy ahelyett, hogy fenti panaszaink, megalapozott kifogásaink érdemben kivizsgálásra és megoldásra kerülnének, Pusztaottlaka polgármestere feljelenti az ügyről tárgyilagosan és jóhiszeműen tudósító országos lapot, valamint a képviselői esküjének megfelelően eljáró a nyilvánosságot tájékoztató országgyűlési képviselőt. Tovább fokozza meglepetésünket, hogy a polgármester 2012. március 21-én, hétfőre, közel 3 héttel a feljelentésében kifogásolt újságcikk megjelenése és egy héttel az általunk elmondott segélykiáltás után, Pusztaottlakára hívja, a sajtó képviselőit azzal, hogy „Megnézhetik a körülményeket, de az embereket meg is kérdezhetik, hogyan érzik ott magukat..”. Van, aki komolyan gondolja, hogy ennyi idő után változatlan helyszín várja az érdeklődő újságírókat? Komolyan gondolja valaki, hogy a majd ott lévő függő, kiszolgáltatott, kilátástalan helyzetben lévő közmunkások képesek minden kényszertől, befolyástól mentesen nyilatkozni? 
Kérjük munkanélküli társainkat, a közfoglalkoztatásban résztvevőket, hogy ne engedjék, hogy egymással szembeállítsanak, kijátszanak minket! Mi mindannyiunk jogaiért küzdünk! Kérjük a közvélemény támogatását, szolidaritását, hiszen könnyen kerülhet bárki ilyen és ehhez hasonló, megalázó, kiszolgáltatott helyzetbe. Kérjük a döntéshozókat, Medgyesegyháza és Medgyesbodzás polgármestereit, képviselő testületi tagjait, hogy vizsgálják felül, a pusztaottlakai munkavégzést! Gyarapítsuk közösen településeink javait! Kérjük a sajtó képviselőit, hogy a hétfőre meghirdetett, sajtótájékoztatón kérjenek a fentiekben felvetett konkrét kérdésekre, panaszokra, a konkrét válaszokat. Érdemi, felelős nyilatkozatokat, elsősorban is a pályázat és a támogatási szerződés bemutatását, megismerhetővé tételét. 


Medgyesegyháza, 2012. május 19-én


Tisztelettel:

Balázs Melinda Grószné Zsóri Irén

b.melinda75@citromail.hu zsori.iren@gmail.hu

2012. május 19., szombat

Május 25. - Levél az olvasóhoz


Tisztelt Mindenki!

Pénteken, május 18-án munkamegbeszélést tartottunk azokkal, akik nem csak beszélni, hanem tenni is akarnak azért, hogy a megélhetési válságba sodródott emberek sorsa jobbra forduljon. A tanácskozáson többségében nők vettek részt. Ők szervezik a május 25-i tüntetést is rokkant és elesett embertársaink jogaiért a FIDESZ székháza előtt (lásd:www.mszfszk.hu). Lehet, hogy a nők a férfiaknál jobban érzik az élet súlyát, és hogy mit kell tenni az elembertelenedéssel szemben?! Mert hiszen teljes egyetértés született a megbeszélésen arról, hogy nem hagyhatjuk annyiban a dolgokat. Ki kell állnunk március 25-i követeléseink mellett (lásd: http://mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=231:ellenallas-a-kormany-politikajaval-szemben-az-elet-vedelmeben&catid=2:magyar), köztük a rokkantakkal kapcsolatos követelés mellett, mert ha nem ezt tennénk, a hatalom úgy foghatná föl, hogy lemondtunk róluk, és beletörődtünk a sorsunkba: az elszegényedésbe, munkánk, otthonunk, életünk elvesztésébe, a megalázásba és az alávetésbe. Kezdettől fogva megmondtuk, hogy készen állunk tárgyalni követeléseinkről a kormánnyal, de fityiszt mutattak nekünk. Amikor Orbán Viktor titkársága válaszolt (nagy nehezen), kiderült, hogy minél alacsonyabb szintre passzolják le a dolgot, és olyan személyt bíznak meg a találkozással velünk, akinek nincs felhatalmazása átfogó, érdemi tárgyalásra. Ezt nyugodtan nevezhetjük a társadalmi körökkel szembeni politikai pimaszságnak, a szegények, a rászorulók, a kisemberek kijátszásának. Egyetlen követelésünket sem teljesítették, egyetlen pontjára sem adtak pozitív választ. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem érdekelt a Népi Gyűlés követeléseinek teljesítésében, hanem ellenérdekelt a teljesítésükkel szemben. Ilyen körülmények között két választásunk marad: vagy kiállunk magunkért és egymásért, vagy meghunyászkodunk és lemondunk a jogainkról. Ők az utóbbit szeretnék látni. Mi viszont úgy döntöttünk, hogy nem mondunk le a követeléseinkről, nem teszünk ilyen szívességet sem a kormánynak, sem a vele szövetséges bankszövetségnek. Politikai nemtetszésünknek is hangot kívánunk adni azzal, hogy a rokkantak és az elesettek emberi jogaiért a FIDESZ székháza előtt tüntetünk május 25-én (pénteken) 13 órakor Budapesten, a VIII. kerületi Szentkirályi utca 18. szám alatt. A megmozdulást az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport szervezi a Magyar Szociális Fórum és a Szolidaritás mozgalom támogatásával. A rokkantak a legsérülékenyebb embertársaink közé tartoznak. Nem hogy tiszteletben tartanák a jogaikat, hanem hivatalos körökben is „csalóknak” nyilvánítják őket, egyenlőségjelet vonnak a rokkant társadalom és az álrokkant visszaélő kisebbség között, és ahelyett, hogy a visszaélőket szűrnék ki, a rokkantak jogait vonják kétségbe. A cél nyilvánvaló: az emberélet piacosítása, a költségvetési egyensúly biztosítása annak árán is, hogy leépítik a rokkantsági nyugdíjakat, megtizedelik a megváltozott munkaképességűek sorait. Azt tapasztaljuk, hogy a hatalom teljesen közönyös az emberek sorsával szemben. Ellenségesen viszonyul azokhoz, akik szót emelnek a sorsukra hagyott emberekért, hisztériakeltéssel vádolja a rokkantakat, akik fellépnek saját érdekükben. Ennek a politikai magatartásnak a következménye: sorsukra hagyott kétségbeesett emberek tömege, öngyilkosságok, tragédiák sora. Néhány nappal ezelőtt egy tolókocsis rokkant asszony azzal keresett meg, hogy csoportos öngyilkosságra készül a parlament előtt, mert rokkant ellátmányát a felére csökkentették, és nem tud többé megélni belőle. Szörnyű állapotokra és sorsokra borít fátylat az állami ellenőrzés alá vont „közszolgálati” média: kormány-propagandát folytat ahelyett, hogy valós képet adna a társadalmi helyzetről, mellőzi a szegények és a rászorulók, az elesettek hangját, és helyettük azoknak a hangját erősíti fel, akik gondtalanul élnek. Mindezt olyan körülmények között, amelyekre az jellemző, hogy honi lakosságunk 60 százaléka mindennapos megélhetési gondokkal küszködik. Amikor tehát szegénységről, jogfosztásról és kiszolgáltatottságról beszélünk, korrekt tájékoztatásról, sajtószabadságról és demokráciáról is beszélünk. Mert hiszen az emberi jogok csak demokráciában és szabadságban teljesülhetnek. Ezért hívunk május 25-i tüntetésünkre mindenkit, aki érti, miről van szó, és tudja, hogy szolidáris kiállást kell szembeszegezni ezzel az antiszociális politikai vonulattal szemben, hogy meghátrálásra kényszerítsük és egy emberarcú politikával váltsuk fel. Mi ott leszünk, várunk Téged is!

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője